• Cine sunt deputații care s-au pronunțat împotriva limbii române în Constituție

  Cine sunt deputații care s-au pronunțat împotriva limbii române în Constituție
  15 noiembrie 2017 | 14:54

  Cu cinci voturi „pentru”, Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media a Parlamentului a avizat pozitiv proiectul de lege înaintat de deputații PL și susținut de PLDM și grupul PPE pentru modificarea Constituției și introducerea în legea supremă a sintagmei „limba română”. Pozitiv s-au pronunțat liberal-democrata Maria Ciobanu, liberalul Lilian Carp și democrații Vladimir Hotineanu, Dumitru Diacov și Nicolae Juravschi. Împotrivă au votat trei membri ai Comisiei: deputatul PDM, Nicolae Dudoglu și socialiștii Marina Radvan și Vlad Bătrâncea. De la vot s-a abținut democrata Elena Gudumac. Proiectul de lege urmează a fi propus spre examinare pe ordinea de zi a Parlamentului.

  „Acesta nu este un proiect oarecare. Este un proiect așteptat de foarte mulți ani pentru a se face dreptate limbii române (…) Ceea ce mă bucură pe mine, în calitate de profesoară de limbă română este faptul că astăzi nu avem nicio instituție preșcolară, niciun gimnaziu, niciun liceu, nicio universitate în care să fie utilizată sintagma „limba moldovenească”, a declarat liberal-democrata Maria Ciobanu, raportor al proiectului în Comisie.

  „Nu se poate chiar în legea supremă a unui stat să fie scris limba moldovenească doar pentru că unii politicieni vor să acumuleze în alegeri mai multe voturi. Este, pur și simplu, inadminisbil. Credeți-mă, vă rog, că așteaptă cu sufletul la gură astăzi profesorii ca să se regăsească și în Constituția statului R. Moldova scris negru pe alb că limba este cea română. Nu votați politic, vă rog, votați ca oameni de stat. Eu nu cred că este măcar vreo unul dintre dumneavoastră căruia eu trebuie să-i spun astăzi că limba este română. Știți foarte bine că este limba română. Nu dezbinați societatea pentru că vreți să acumulați capital politic, fiindcă, pur și simplu, este rușinos. Mergeți în instituțiile noastre educaționale și o să vedeți ce o să vă spună picii de la grădiniță”, a ținut un discuts Maria Ciobanu.

  Argumente în favoarea limbii române în Constituție a enunțat și deputatul PDM, Vladimir Hotineanu, care a declarat că prin acest vot se dă dreptate limbii române.

  La rândul său, deputatul socialist Vlad Bătrâncea a declarat că Dimitrie Cantemir, Ion Druță și Ion Creangă, dar și alte persoanlități notorii au scris pe parcursul secolelor că „poporul este moldav” și că limba este moldovenească.

  „Pe mine mă deranjează că acest proiect a apărut cu scopul electoral al unor partide politice care vor să iasă în fața alegătorilor doar cu rezultatul că, iată, noi am încercat să modificăm denumirea limbii în Constituție. De aceea, consider că este un proiect care va dezbina societatea și vă asigur în situația de astăzi din R. Moldova, cetățenilor le este interesant ce așteaptă țara, care este situația în economie, politici sociale și noi acum propunem unele proiecte ideologice care dezbină societatea, produc discuții contradictorii, conflicte, și agresivitate. De aceea, vin cu propunearea să dăm aviz negativ în acesastă comisie ca să nu discutăm în ședința plenară a Parlamentului, ca să trezim discuții care vor spulbera și mai mult această societate. Haideți să ne ocupăm cu sărăcia, cu corupția, cu acele probleme care cu adevărat sunt foarte dureroase pentru cetățeni”, a declarat Vlad Bătrâncea.

  Drept replică, Maria Ciobanu a citat un fragment din hronica lui Dimitrie Cantemir unde cărturarul susține că limba vorbită de moldoveni este cea română.

  De cealaltă parte, deputatul Nicolae Dudoglu a răspuns prompt în limba rusă că nu susține proiectul în numele cetățenilor din UTA Găgăuzia.

  „Găgăuzia este o parte componentă a R. Moldova, evident că noi considerăm că limba noastră este moldovenească”, a declarat Nicolae Dudoglu.

  Deputatul liberal, Lilian Carp a precizat că minoritățile culturale sunt respectate în Parlament, dar când se ajunge la recunoașterea unui adevăr istoric, se fac jonglări cu fapte.

  „Noi în zadar plătim atâția bani și întreținem Academia de Științe, care face cercetări, ca să ne batem joc de munca lor în condițiile când vin și pronunță un adevăr istoric. Pentru asta noi întreținem o academie, oameni de știință care fac studii superioare, ca să ascultăm? Nu degeaba investim în ei. Eu chem la rațiune”, a menționat Carp care a i-a răspuns lui Bătrâncea că dacă acesta votează pentru modificare Constituției, nu va mai face politică.

  Dumitru Diacov, la rândul său, a declarat că în astfel de discuții se ajunge la absurdități și cititul moralei.

  „Eu cred că este o problemă specifică R. Moldova. Eu în 1994, atunci când a fost votată Constituția,  am pledat la microfon, ridicați stenogramele, că limba care este vorbită de moldoveni în R. Moldova este limba română”, a declarat democratul Dumitru Diacov, care însă nu a ezitat să precizeze că subiectul generează dezbinarea societății și discuții în contradictoriu.

  După ce membrii Comisiei s-au pronunțat prin vot, socialistul Vlad Bătrâncea a calificat votul lui Dumitru Diacov drept unul „de aur”, deoarece a fost deciziv pentru avizarea pozitivă a proiectului de elge.

  La patru ani de când Curtea Constituțională (CC) a emis o Hotărâre prin care a statuat că limba oficială în R. Moldova este limba română și nu „limba moldovenească funcționând pe baza grafiei latine”, deputații încă nu au modificat textul articolului 13 din Constituție. Sintagma „limba română” ar putea, totuși, să fie introdusă în legea supremă dacă cel puțin 67 de parlamentari vor susține un proiect de lege în acest sens, avizat pozitiv la 31 octombrie de către Curtea Constituțională.

  Citiți și

  „Limba română” s-ar putea regăsi în Constituție abia după patru ani de când a devenit limba oficială a statului. Dodon se teme de „lichidarea identității moldovenești”

  Foto:caleaeuropeana.ro
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Deputați PAS, după ce PSRM a cerut demisia președintei Sandu: „Beţi ceai şi vă vaccinaţi. De anticipate nu scăpați”

  Socialiștii sunt îndemnați să bea ceai și să se vaccineze, după ce au cerut demisia președintei Maia Sandu și organizarea alegerilor prezidențiale anticipate. „După comunicatul PSRM de azi, nu poți decât să co…
  Deputați PAS, după ce PSRM a cerut demisia președintei Sandu: „Beţi ceai şi vă vaccinaţi. De anticipate nu scăpați”

  Infectarea lucrătorilor medicali cu COVID-19 a scăzut cu 75% în rândul lucrătorilor medicali, odată cu inițierea campaniei de vaccinare

  Infectarea lucrătorilor medicali din R. Moldova cu noul tip de coronavirus a scăzut cu 75% în rândul lucrătorilor medicali, odată cu inițierea campaniei de vaccinare, conform datelor Ministerului Sănătății, Mun…
  Infectarea lucrătorilor medicali cu COVID-19 a scăzut cu 75% în rândul lucrătorilor medicali, odată cu inițierea campaniei de vaccinare

  FOTO/ Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit la Vadul lui Vodă

  Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit duminică în apropierea aerodromului de la Vadul lui Vodă. Două echipaje de pompieri și o ambulanță au intervenit. În avionul de mici dimensiuni se aflau două persoane,…
  FOTO/ Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit la Vadul lui Vodă

  PSRM cere demisia președintei Maia Sandu și organizarea alegerilor prezidențiale anticipate

  Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) cere demisia președintei Maia Sandu și organizarea alegerilor prezidențiale anticipate. Solicitarea PSRM se regăsește în declarația adoptată duminică în cadrul ședin…
  PSRM cere demisia președintei Maia Sandu și organizarea alegerilor prezidențiale anticipate

  Colaci de la Corjeuți, copți la Paris

  Colacul este un simbol al recunoștinței, oferit nanilor la botez, la nuntă sau împodobind toiagul colindătorilor. Gospodinele împletesc colaci în trei, șase sau douăsprezece vițe și se străduiesc să-i gătească…
  Colaci de la Corjeuți, copți la Paris