• Bancnote rupte, cu inscripții sau fără colțuri. Ce spune BNM despre restituirea contravalorii acestora

  Bancnote rupte, cu inscripții sau fără colțuri. Ce spune BNM despre restituirea contravalorii acestora
  24 octombrie 2020 | 15:19

  „Am aflat despre un caz în care o persoană a tăiat cu foarfeca mai multe bancnote. Pot fi returnați acești bani la vreo bancă din R. Moldova? Poate fi restituită contravaloarea bancnotelor deteriorate?”, a întrebat o cititoare a ZdG.

  Bancnotele autentice cărora le lipsește mai mult de 45% din suprafață, dar și  bancnotele autentice în privința cărora sunt motive să se considere că au fost deteriorate în mod intenționat nu se plătesc, informează Banca Națională a Moldovei (BNM) într-un răspuns pentru ZdG. Totuși, dacă bancnotele sunt murdare, șifonate, decolorate sau cu inscripții pot fi schimbate la orice bancă licențiată din R. Moldova, fără comision. Cât despre bancnotele în valută, băncile decid de sine stătător dacă preschimbă sau nu bancnotele. Acestea pot percepe și comisioane.

  Conform procedurii, persoanele fizice şi juridice, care sunt în posesia bancnotelor şi monedelor metalice necorespunzătoare circulației (murdare, inscripționate, perforate, rupte, reparate, pătate, decolorate, fără colțuri, cu elementele de siguranță deteriorate, cu absența texturii ferme, șifonate, îndoite, învechite), dar autentice şi cu putere circulatorie, pot efectua schimbul acestora pe bancnote sau monede metalice corespunzătoare circulației la BNM sau la băncile licențiate din R. Moldova, inclusiv la subdiviziunile acestora.

  „În această ordine de idei, BNM și băncile licențiate sunt obligate să accepte spre schimb de la persoane fizice şi juridice bancnote şi monede metalice deteriorate care sunt autentice şi cu putere circulatorie, conform Standardelor minime pentru verificarea calității bancnotelor şi monedelor metalice în moneda națională”, se precizează în răspunsul oferit de BNM.

  Se plătesc integral bancnotele cărora le lipsește maximum 45% din suprafață

  Sunt considerate necorespunzătoare circulației şi se plătesc integral – 100% din valoare – bancnotele autentice care reprezintă oricare dintre următoarele defecte: le lipsește maximum 45% din suprafață, au diferite inscripții vizibile în spectrul ultraviolet, perforări, șifonări sau pete. De asemenea, se restituie contravaloarea pentru bancnotele la care firul de siguranță este deteriorat prin decupare parțială sau totală sau la care se constată absența cernelii de pe o porțiune sau de pe întreaga suprafață a bancnotei, în cazul spălării acestora sau supunerii unor agenți chimici agresivi. 

  De asemenea, sunt acceptate în categoria necorespunzătoare circulației și pot fi schimbate la bancă, fiind plătite integral – 100% din valoare – bancnotele autentice care au fost rupte şi reconstituite prin lipirea fragmentelor ce aparțin aceleiași bancnote, obținându-se suprafața întreagă.

  Pot fi schimbate monedele care şi-au  schimbat culoarea sau forma în urma deteriorărilor mecanice sau acţiunii unor factori de mediu, fiind îndoite, lățite, găurite, roase sau topite, dar şi-au păstrat imaginea pe ambele părți.

  Suma bancnotelor sau a monedelor uzate sau deteriorate este nelimitată, iar la schimbarea acestora nu se percepe niciun comision.

  „Astfel, cetățenii ce doresc să schimbe bancnote sau monede metalice necorespunzătoare circulației se pot adresa la orice bancă licențiată din R. Moldova sau la ghișeul BNM”, precizează serviciul de comunicare și presă al BNM.

  Bancnotele deteriorate în mod intenționat nu se plătesc

  Totodată, instituția menționează că, în corespundere cu standardele minime pentru verificarea calității bancnotelor şi monedelor, nu se plătesc:  bancnotele autentice cărora le lipsește mai mult de 45% din suprafață, dar și bancnotele autentice în privința cărora sunt motive să se considere că au fost deteriorate în mod intenționat, adică prin decupare, dar și specimenele de bancnote. Toate aceste bancnote se rețin de bancă, nu se plătesc și se transmit subdiviziunii teritoriale a Ministerului Afacerilor Interne, pentru investigații și expertiză. Pentru bancnotele reținute, banca eliberează depunătorului un document confirmativ.

  Preschimbarea bancnotelor în valută – la decizia băncilor

  Cât privește bancnotele în valută, BNM informează că băncile din R. Moldova decid de sine stătător dacă să preschimbe sau nu bancnotele deteriorate sau cu defecte.

  „Acestea pot presta astfel de servicii și percepe, respectiv, comisioane pe care le publică pe paginile lor web. Totodată, unitățile de schimb valutar, conform legislației, la efectuarea operațiunilor de schimb valutar în numerar nu sunt în drept să refuze bancnotele considerate plătibile, conform criteriilor stabilite de BNM”, informează instituția. 

  De asemenea, unitatea de schimb valutar, la latitudinea sa, poate efectua operațiuni de schimb valutar în numerar cu persoane fizice, primind de la clienți bancnote autentice în valută având și alte defecte mai esențiale.

  Conform datelor BNM, la sfârșitul anului 2019, aproape 285 de milioane de bancnote se aflau în circulație. Cea mai mare pondere au avut-o bancnotele cu valoarea nominală de un leu, constituind aproximativ 30% din totalul bancnotelor aflate în circulație. Bancnotele cu valoarea de 200 de lei au constituit peste 23%, iar cele cu valoarea de 100 de lei -14% din totalul bancnotelor aflate în circulație. Cea mai mică pondere au avut-o bancnotele de 1000 de lei. BNM a raportat că la sfârșitul anului 2019 în circulație se aflau și peste 865 de milioane de monede metalice, cea mai mare pondere având-o monedele cu valoarea de 10 bani și 25 de bani. Pe parcursul anului 2019, BNM a retras din circulație peste 65 de milioane de bancnote cu valoare totală de 4570,9 milioane de lei.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Germania vrea să elimine testele Covid gratuite pentru a încuraja campania de vaccinare

  Guvernul german vrea să pună capăt testelor Covid gratuite, în încercarea de a încuraja campania de vaccinare, în contextul în care, deși 51% din populație este complet imunizată, ritmul încetinește. Măsura ar…
  Germania vrea să elimine testele Covid gratuite pentru a încuraja campania de vaccinare

  Victor Ciobanu, în semifinale la Jocurile Olimpice

  Luptătorul de stil greco-roman Victor Ciobanu s-a calificat în semifinalele categoriei de greutate 60 kg de la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Calificarea vine după victoriile clare în fața vicecampionului europ…
  Victor Ciobanu, în semifinale la Jocurile Olimpice

  DOC/ Un fost magistrat învinuit de abuz în serviciu și pronunțarea unor hotărâri ilegale scapă basma curată

  Fostul judecător de la Curtea de Apel Chișinău Mihail Ciugureanu, învinuit de abuz în serviciu și pronunțarea cu bună-știință a unor încheieri ilegale, scapă basma curată. Se întâmplă după ce la 11 iulie curent…
  DOC/ Un fost magistrat învinuit de abuz în serviciu și pronunțarea unor hotărâri ilegale scapă basma curată

  DOC/ Cauza judecătorului Ion Druță, privind ridicarea imunității, trimisă la rejudecare la CA Chișinău

  Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) remit la rejudecare la Curtea de Apel Chişinău, în alt complet de judecată, cauza în care Ion Druță, fost judecător și președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ)…
  DOC/ Cauza judecătorului Ion Druță, privind ridicarea imunității, trimisă la rejudecare la CA Chișinău