Principală  —  IMPORTANTE   —   Avocatul Poporului salută hotărârea CSJ…

Avocatul Poporului salută hotărârea CSJ prin care a fost respins recursul CEC împotriva CA: „Prin implementarea deciziei va fi asigurat dreptul la vot al tuturor cetățenilor”

Foto: Agora.md

Avocatul Poporului salută decizia Curții Supreme de Justiție (CSJ) adoptată marți, 22 iunie, prin care a fost respins recursul Comisiei Electorale Centrale (CEC) împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău (CA), fiind anulate anexele privind deschiderea a 139 și respectiv 146 de secții de vot în străinătate, CEC fiind obligată să-și revizuiască deciziile și să aprobe altă hotărâre, ținând cont de avizul Ministerului de Externe, prin care s-a propus deschiderea a 191 de secții.

Ombudsmanul consideră că prin decizia adoptată de CSJ va fi asigurat dreptul la vot al tuturor cetățenilor R. Moldova.

„Maia Bănărescu speră că CEC va lua cea mai judicioasă decizie care ar permite realizarea dreptului constituțional la vot al cetățenilor moldoveni aflați peste hotare. Avocatul Poporului și-a expus poziția în problema dată în Concluzia sa nr.07-1/25 din 10.06.2021 depusă în cadrul examinării pricinii de către Curtea de Apel Chișinău privind mărirea numărului secțiilor de votare în afara țării, pentru satisfacerea în deplin volum a solicitărilor cetățenilor Republicii Moldova, așa cum este specificat în Hotărârea nr.3-74/2021 din 17 iunie 2021 şi a solicitat să se țină cont de acestea în procesul de examinare a cererii de recurs precitată”, se arată într-o notă informativă.

Ulterior, Avocatul Poporului Maia Bănărescu a depus o notificare la CSJ în dosarul privind deschiderea secțiilor de votare peste hotare în care și-a reiterat argumentele expuse la Curtea de Apel Chișinău.

„Curtea de Apel Chișinău la pronunțarea Hotărârii nr.3-74/21 din 17 iunie 2021 în materie de contencios administrativ a ținut cont inclusiv de Concluziile Avocatului Poporului depuse în vederea apărării drepturilor, libertăților și intereselor legitime ale persoanelor. Și în notificarea depusă la CSJ, Avocatul Poporului a menționat că rezultatul ultimelor scrutine electorale a demonstrat ineficiența eforturilor statului în asigurarea condițiilor necesare pentru exercitarea dreptului la vot. Cauza principală a încălcărilor admise este lipsa de acces la organele electorale deschise peste hotarele țârii, prin numărul insuficient a secțiilor de votare și a buletinelor de vot. Astfel, în Raportul anual privind situația respectării drepturilor omului în Republica Moldova în 2020, Ombudsmanul a recomandat mărirea numărului de secții de votare deschise în afara țării și a buletinelor de vot pentru asigurarea dreptului la vot a tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

Avocatul Poporului a acționat în baza art.22 alin.(1) din Legea nr.52/2014, potrivit căruia, în cazul în care dispune de informații privind încălcarea în masă sau gravă a drepturilor și libertăților omului, în cazurile de o importanță socială deosebită sau în cazul în care este necesară apărarea intereselor unor persoane care nu pot folosi de sine stătător mijloacele juridice de apărare, Avocatul Poporului este în drept să acționeze din oficiu. Astfel, declanșând sesizarea din oficiu urmare a emiterii de către Comisia Electorală Centrală a Hotărârii nr.4966 din 05.06.2021, Avocatul Poporului a constatat cu celeritate, că Hotărârea în cauză, contravine standardelor în domeniul drepturilor omului și nu va asigura realizarea dreptului la vot pentru toți cetățenii”, se mai arată în nota informativă.

Avocatul Poporului a depus marți, 22 iunie, o notificare la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) în dosarul privind deschiderea secțiilor de votare în străinătate, în care și-a reconfirmat argumentele privind necesitatea măririi numărului secțiilor de votare peste hotarele țării, pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins miercuri, 22 iunie, recursul Comisiei Electorale Centrale (CEC) împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău (CA) prin care au fost anulate anexele privind deschiderea a 139 și respectiv 146 de secții de vot în străinătate, a fost obligat CEC să-și revizuiască deciziile și să aprobe altă hotărâre, ținând cont de avizul Ministerului de Externe, prin care s-a propus deschiderea a 191 de secții.

Dosarul privind secțiile de vot din străinătate a fost examinat timp de șapte zile de CA.

Contestații cu privire la modificarea deciziei CEC privind numărul secțiilor de vot care urmează să fie deschise în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost depuse de Partidul Unității Naționale, Partidul Acțiune și Solidaritate, Alianța pentru Unirea Românilor, Platforma DA, Partidul Democrația Acasă, Partidul Acasă Construim Europa și Blocul electoral „Renato Usatîi”.