Principală  —  IMPORTANTE   —   Avocatul Poporului a depus o…

Avocatul Poporului a depus o notificare la CSJ în dosarul privind deschiderea secțiilor de votare în străinătate

Sursă foto: Vadim Medooff

Avocatul Poporului anunță marți, 22 iunie, că a depus o notificare la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) în dosarul privind deschiderea secțiilor de votare în străinătate, în care și-a reconfirmat argumentele privind necesitatea măririi numărului secțiilor de votare peste hotarele țării, pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.


„Curtea de Apel Chișinău la pronunțarea Hotărârii nr.3-74/21 din 17 iunie 2021 în materie de contencios administrativ a ținut cont inclusiv de concluziile Avocatului Poporului depuse în vederea apărării drepturilor, libertăților și intereselor legitime ale persoanelor”, se arată într-o notă informativă.

În notificarea depusă la CSJ, Avocatul Poporului reiterează că rezultatul ultimelor scrutine electorale a demonstrat ineficiența eforturilor statului în asigurarea condițiilor necesare pentru exercitarea dreptului la vot tuturor cetățenilor R. Moldova.

„În special celor care se află în afara țării și care și-au manifestat voința de a-și exercita acest drept fundamental. Cauza principală a încălcărilor admise este lipsa de acces la organele electorale deschise peste hotarele țârii, prin numărul insuficient a secțiilor de votare și a buletinelor de vot. Astfel, în Raportul anual privind situația respectării drepturilor omului în R. Moldova, Ombudsmanul a recomandat, mărirea numărului de secții de votare deschise în afara țârii și a buletinelor de vot pentru asigurarea dreptului la vot a tuturor cetățenilor R. Moldova.

Astfel, cu referire la cauza menționată supra, Avocatul Poporului și-a reconfirmat poziția și alegațiile expuse în Concluzia sa nr.07-1/25 din 10 iunie 2021 depusă în cadrul examinării pricinii de către Curtea de Apel Chișinău privind mărirea numărului secțiilor de votare în afara țării, pentru satisfacerea în deplin volum al solicitărilor cetățenilor R. Moldova, așa cum este specificat în Hotărârea nr.3-74/2021 din 17 iunie 2021 şi solicită să se țină cont de acestea în procesul de examinare a cererii de recurs precitată”, se mai arată în nota informativă a instituției.

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) urmează să examineze marți, 22 iunie, recursul Comisiei Electorale Centrale (CEC) împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău (CA) prin care au fost anulate anexele Comisiei privind deschiderea a 139 și respectiv 146 de secții de vot în diasporă și prin care a obligat CEC-ul să-și revizuiască hotărârile și să aprobe alte anexe cu privire la numărul secțiilor de vot, în limita avizului Ministerului de Externe, care prevede 191 de secții de vot în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Dosarul secțiilor de vot în străinătate se mută la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

După o săptămână de proces, magistrații Curții de Apel Chișinău au anulat joi, 18 iunie, anexele Hotărârii Comisiei Electorale Centrale (CEC) prin care a decis, la 5 iunie curent, deschiderea a 139 de secții de vot în diasporă și respectiv anexa Hotărârii din 8 iunie prin care CEC a decis deschiderea a 146 de secții de vot în diasporă, judecătorii menționând în Dispozitivul deciziei că prin aceste anexe au fost constituite secții de votare în număr mai mic de 191 secții de votare în străinătate indicate în avizul prealabil al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova din 25 mai 2021.

Vineri, 19 iunie, după o discuție dintre membrii CEC și reprezentanții Ministerului de Externe, CEC a atacat cu recurs la CSJ decizia Curții de Apel Chișinău.

Dosarul privind secțiile de vot din străinătate a fost examinat de șapte zile la Curtea de Apel (CA) Chișinău. În această perioadă au fost peste 45 de ore de ședințe, nu mai puțin de zece cereri de recuzare depuse și soldate cu înlăturarea unui magistrat de la examinarea cauzei, o cerere de neconstituționalitate admisă și expediată către Curtea Constituțională (CC) spre examinare, care ulterior aceasta a fost respinsă și declarată inadmisibilă, expediind dosarul înapoi la Curtea de Apel.

Contestații cu privire la modificarea deciziei CEC privind numărul secțiilor de vot care urmează să fie deschise în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost depuse de Partidul Unității Naționale, Partidul Acțiune și Solidaritate, Alianța pentru Unirea Românilor, Platforma DA, Partidul Democrația Acasă, Partidul Acasă Construim Europa și Blocul electoral „Renato Usatîi”.

Autorii contestațiilor cer deschiderea unui număr mai mare de secții de vot pentru cetățenii aflați în diasporă, decât cel aprobat de CEC. La 8 iunie curent, Comisia și-a modificat hotărârea prin care a aprobat inițial deschiderea a 139 de secții de vot în străinătate, majorând numărul cu 7. CEC a aprobat deschiderea a 146 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.