Principală  —  IMPORTANTE   —   Asociația Promo-LEX: Cerințele obligatorii de…

Asociația Promo-LEX: Cerințele obligatorii de transparență decizională pentru unele proiecte, examinate în ședința Parlamentului din 23 iunie, nu au fost respectate

Cerințele obligatorii de transparență decizională pentru unele proiecte legislative examinate, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului din 23 iunie curent, nu au fost respectate. Constatările aparțin experților Asociației Promo-LEX care monitorizează, săptămânal, organizarea și desfășurarea ședințelor plenare ale Legislativului, în cadrul campaniei „#101. Parlamentul lucrează pentru tine?!”.

Potrivit Promo-LEX, transparența decizională a fost afectată prin nepublicarea avizelor și expertizelor în cazul a trei proiecte de legi votate în lectură finală. Pentru 2 proiecte, în ziua votării, nu era publicată expertiza anticorupție, iar la un proiect lipsea avizul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Totodată, în timpul desfășurării ședinței plenare, nu a putut fi accesată, timp de circa o oră, pagina web oficială a instituției.

„La începutul ședinței, și-au înregistrat prezența 90 de deputați, iar la procedura de vot (prin exprimarea opțiunilor Pentru, Contra, Nu a votat) au luat parte, pentru diferite proiecte, între 61 și 80 deputați. O situație similară a fost înregistrată și săptămâna trecută, când nu toți parlamentarii înregistrați la ședință, au participat la procedura de vot.

Toate proiectele de lege votate au fost inițiate de deputați din majoritatea parlamentară, de Guvern și președinta R. Moldova. Pe ordinea de zi nu au fost incluse proiecte înaintate de opoziție. Totodată, în cazul a  6 proiecte de legi majoritatea parlamentară și opoziția au votat prin consens. Trei dintre acestea se referă la ratificarea acordurilor de grant, alte trei vizează probleme din domeniul social, sănătate și agricultură”, menționează experții Asociației.

5 proiecte au fost examinate și votate, în două lecturi, în cel mai scurt termen (17 zile), conform Asociației, autor fiind președinta R. Moldova. Toate proiectele s-au referit la ratificări de acorduri și amendamente la acorduri. În scrisorile de prezentare spre examinare a acestor proiecte, autorul nu a solicitat examinarea în mod prioritar sau de urgență. În context, Asociația atrage atenția că, pe pagina web a Legislativului sunt 32 de proiecte, înregistrate de circa un an, cu statut încă de examinare. 25 dintre acestea au fost înaintate de deputații din opoziție.

Ședința plenară din 24 iunie 2022 a durat circa 8 ore, cu o pauză de peste o oră. Cea mai lungă dezbatere a fost asupra proiectului de hotărâre privind prelungirea stării de urgență – circa 2,5 ore. Cele mai scurte dezbateri au fost asupra proiectelor de ratificare, care au durat între 2 – 3 minute. În total, în cadrul ședinței au fost votate 16 proiecte din cele 20 incluse inițial pe ordinea de zi.

Asociația Promo-LEX a lansat campania „#101. Parlamentul lucrează pentru tine?!” prin care își propune să realizeze un șir de activități de monitorizare și informare despre activitatea Legislativului. O primă activitate publică realizată este cea de monitorizare și comunicare periodică despre modul de organizare și desfășurare a ședințelor plenare ale Parlamentului.

Publicitate
Publicitate