Principală  —  IMPORTANTE   —   Asociația Promo-LEX anunță că apreciază…

Asociația Promo-LEX anunță că apreciază constituirea CEC în termene legale, dar atrage atenția asupra componenței incomplete a autorității

Asociația Promo-LEX anunță că apreciază constituirea Comisiei Electorale Centrale (CEC) în termene legale, dar atrage atenția asupra componenței incomplete a autorității. Reprezentanții Asociației susțin că ambele fracțiuni opozante – Blocul Socialiștilor și Comuniștilor (BCS) și Partidul Politic „ȘOR” trebuie prin dialog să ajungă la un consens privind candidaturile celor trei membri CEC.

Totodată, Asociația atrage atenția că, absența de la deliberări a membrilor CEC desemnați de BCS, în condițiile în care și fracțiunea BCS a părăsit ședința Parlamentului, poate fi tratată drept „un semnal alarmant cu privire la imparțialitatea respectivilor potențiali membri ai CEC”.


„Pe 16 septembrie, Parlamentul R. Moldova urma să desemneze și să confirme componența nominală a CEC. Potrivit legislației, un membru CEC este desemnat de președintele R. Moldova, iar ceilalți 8 membri sunt desemnați de Parlament, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției. Potrivit calculelor matematice, majorității parlamentare îi revin 5 membri iar opoziției – 3 membri. Totuși, ambele fracțiuni opozante au desemnat în total 4 membri (Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, BCS – 3 persoane și Partidului Politic Șor, PPȘ – 1 persoană)”, se arată într-o notă informativă.

Reprezentanții Promo-LEX menționează că, în rezultatul deliberărilor, Legislativul a desemnat doar 5 membri ai CEC din partea majorității parlamentare.

„Cei trei candidați înaintați de BCS au părăsit sala plenului la etapa audierilor pentru desemnarea acestora de către Parlament, iar un candidat înaintat de fracțiunea PPȘ nu a întrunit numărul necesar de voturi. Respectiv, cu votul majorității deputaților aleși Parlamentul a confirmat componența nominală a CEC în număr de doar 6 membri: cinci desemnați de majoritatea parlamentară și unul desemnat de președintele R. Moldova. Asociația Promo-LEX apreciază constituirea CEC în termene legale, dar atrage atenția asupra componenței incomplete a autorității. În opinia Promo-LEX, ambele fracțiuni opozante – BCS și PPȘ – trebuie prin dialog să ajungă la un consens privind candidaturile celor 3 membri CEC”, se mai arată în nota informativă.

În context, Asociația Promo-LEX susține că echipa CEC trebuie să fie completată în mod urgent „pentru a asigura eficiența, reprezentativitatea și legitimitatea plenară a instituției. În plus, Comisia trebuie deja să demareze procesul de organizare a alegerilor locale noi din 21 noiembrie 2021”.

„În circumstanțele de fapt și de drept constituite, Promo-LEX face apel către opoziția parlamentară să dea dovadă de responsabilitate, să discute între fracțiuni asupra candidaturilor și să înainteze fără amânare Parlamentului pentru desemnare și confirmare candidaturile a trei membri ai CEC”, susțin reprezentanții Asociației.

Angelica Caraman este noua președintă a Comisiei Electorale Centrale (CEC). Decizia a fost luată vineri, 17 septembrie, în cadrul ședinței CEC.

Componența nominală a CEC a fost confirmată de Parlament joi, 16 septembrie, cu votul a 56 de deputați. Astfel, CEC are următoarea componență nominală – Alexandr Berlinschii, Angelica Caraman, Sergiu Gurduza, Ludmila Lupașco, Alexandru Musteața și Pavel Postica. Candidatul Fracțiunii parlamentare a Partidului Politic „ȘOR”, nu a obținut numărul necesar de voturi pentru a fi desemnat la funcția de membru CEC. Candidaturile înaintate de Fracțiunea BCS nu au fost discutate, deoarece nu au participat la ședință.

Mandatul Comisiei Electorale Centrale este de 5 ani. CEC este constituită din 9 membri: un membru este desemnat de către preşedintele R. Moldova, ceilalţi 8 membri sunt desemnaţi de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei. Componenţa nominală a Comisiei se confirmă prin hotărâre a Parlamentului, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.