Principală  —  IMPORTANTE   —   Așa-zisul Minister de Interne din…

Așa-zisul Minister de Interne din regiunea transnistreană susține că astăzi au fost trase focuri de armă dinspre partea ucraineană în direcția satului Cobasna. Copreședintele CUC neagă informațiile cu privire la împușcături

Așa-zisul Minister de Interne din regiunea transnistreană susține că, în dimineața zilei de miercuri, 27 aprilie, au fost trase focuri de armă dinspre partea ucraineană în direcția satului Cobasna, unde se află depozitul militar în care se păstrează armele fostei Armate a 14-ea a Uniunii Sovietice, precum și o parte din armamentul din fosta RDG și Cehoslovacia.

Între timp, copreședintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea regiunii transnistrene, Oleg Beleakov, neagă informațiile despre împușcăturile din apropierea satului Cobasna, transmite TASS, agenție de presă afiliată Kremlinului.

Pe marginea acestui subiect, Ziarul de Gardă a solicitat o reacție de la Biroul politici de reintegrare. O vom publica când vom primi un răspuns.


Potrivit așa-zisului Minister de Interne, marți seară, 26 aprilie, mai multe drone au fost observate pe cer deasupra satului Cobasna, raionul Rîbnița: „Avioanele au fost lansate pe teritoriul transnistrean din Ucraina”.

„În dimineața zilei de 27 aprilie, la ora 8:45, au fost trase focuri de armă dinspre partea ucraineană în direcția satului transnistrean Cobasna”, susține așa-numitul Minister de Interne din regiune.

Presa din stânga Nistrului scrie că nu au fost raportate victime.

În regiunea transnistreană se află cel mai mare depozit de muniții din Europa de Est care a fost construit în 1940.

Pe 26 aprilie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că autoritățile de la Chișinău urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. În prezent, există tensiuni între diferite forțe din regiunea transnistreană care sunt interesate de destabilizarea situației. Totodată, autoritățile de la Chișinău au condamnat „orice provocări și tentative de a atrage R. Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară”. Șefa statului a declarat că Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean.

De asemenea, președinta Sandu a precizat că autoritățile de la Chișinău vor intensifica patrulele și verificările pe teritoriul țării și la frontiere, vor crește nivelul de alertă în ceea ce privește securitatea obiectivelor de infrastructură critică și a nivelului de alertă în privința securității și ordinii publice.

Luni seara, în jurul orei 17:00, în clădirea așa-zisului Minister al Securității din regiunea transnistreană au răsunat mai multe explozii. Așa-zisul Minister de Interne din regiune a anunțat că focurile au fost trase din lansatoare de grenade. Victime nu au fost raportate. Ulterior, Biroul politici de reintegrare și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu incidentul care s-a produs luni seara în orașul Tiraspol. Potrivit Biroului, obiectivul urmărit de incidentul de luni „ține de crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate în regiunea transnistreană, ne-controlată de autoritățile constituționale”.

În dimineața zilei de marți, 26 aprilie, în regiunea transnistreană au fost auzite noi explozii. Așa-zisul Minister de Interne din regiunea transnistreană a anunțat că ar fi vorba despre două explozii care s-au produs în localitatea Maiak, raionul Grigoriopol, la orele 6:40 și 7:05. Potrivit informaților oferite de Tiraspol, au fost avariate două antene de radiocomunicații construite în anii ’60: una de un Megawatt, iar alta de de jumătate de Megawatt.