Principală  —  Ediţia PRINT  —  Stop Fals!   —   Manipulare prin intermediul oamenilor de…

Manipulare prin intermediul oamenilor de cultură

Inițiativa de modificare a sistemului electoral din R. Moldova a provocat dezbateri aprinse în rândul clasei politice, dar și al cetățenilor. Votul uninominal, propus de liderii Partidului Democrat, ar presupune, potrivit lor, o apropiere a politicienilor de popor și o responsabilizare mai mare a acestora în timpul mandatului. În acest sens, mai multe instituții media subordonate lui Vladimir Plahotniuc au utilizat imaginea oamenilor de cultură care susțin sistemul electoral uninominal, și apoi mixt, pentru a sensibiliza opinia publică.

Președintele PDM, Vladimir Plahotniuc, a lansat pe data de 6 martie, în cadrul unui briefing, inițiativa formaţiunii pe care o conduce de a trece la votul uninominal. Odată cu aceasta, posturile de televiziune Publika TV, Prime, Canal 2 și Canal 3 s-au grăbit să reflecte non-stop avantajele votului uninominal, chiar și cu prețul tehnicilor de manipulare.

Una dintre metodele de manipulare a fost folosirea îndemnurilor mai multor oameni de cultură din R. Moldova care pretind că susțin votul uninominal. Zinaida Julea, Adriana Ochișanu, Eugen Doga, Geta Burlacu, Iurie Sadovnic sunt doar câteva dintre vocile sonore ale culturii moldovenești care au „contribuit” la promovarea uninominalului. Însă, de parcă nu ar fi fost suficient acest fapt, posturile de televiziune au contactat și alți artiști, au tăiat din context afirmațiile acestora și le-au prezentat într-un mod convenabil lor.

Nicolae Botgros și Valentina Osoianu dezmint falsul uninominalului

Astfel, pe data de 11 martie, canalele din General Media Group (Publika TV, Prime, Canal 2, Canal 3) informau cetățenii că printre personalităţile care susţin iniţiativa PDM privind modificarea sistemului electoral actual prin trecerea la sistemul uninominal se numără și dirijorul orchestrei „Lăutarii”, Nicolae Botgros.

Pe de altă parte, Botgros a dezmințit informațiile difuzate de posturile respective, precum că el ar susține trecerea la sistemul de vot uninominal. Artistul susține pentru report.md că jurnaliștii i-au ciopârțit declarația și au prezentat-o așa cum convine partidului. Mai mult, Nicolae Botgros este supărat că imaginea sa este folosită pe un panou publicitar ce promovează sistemul uninominal de vot, panou publicat pe rețelele de socializare fără să-i fi fost cerut acordul.

„Eram la volan când m-a sunat o doamnă și m-a întrebat ce părere am despre votul uninominal. Mai mult, s-a prezentat de la o altă televiziune – ceva cu „Moldova” în denumire. Dacă auzeam că-i de la Publika, nu le răspundeam. Și ei știu asta. I-am răspuns în felul următor: „Știu că în multe țări civilizate există votul uninominal, dar se votează cinstit, normal, pe când la noi, indiferent că va fi așa sau altfel, întotdeauna se vor frauda alegerile și tot poporul va fi cel care va suferi, iar oamenii simpli de la țară vor fi amăgiți. Ei au folosit doar prima parte a frazei, și au folosit-o cum le convine lor”, s-a revoltat artistul.

Tot în aceeași știre a fost nominalizată și Valentina Osoianu. Artista a declarat că mesajul ei a fost rupt din context și distorsionat, ca să reiasă că artiștii susțin votul uninominal. Contactată de report.md, Valentina Osoianu a declarat că a fost sunată de reporterii de la Publika pentru a afla ce părere are despre votul uninominal. Interpreta a răspuns doar că: „lumea să-i cunoască personal pe cei pe care îi aleg”, dar nu a precizat că susține votul uninominal. „Am fost pusă într-o situație stupidă. Mă simt folosită. Răspunsul meu nu a fost despre votul uninominal, așa cum au interpretat ei”, spune artista. Totodată, operatoarea de la Publika nu a dorit să ofere un număr de contact al editorului, dar a spus că va transmite în redacție informația.

În timp ce canalele de televiziune prezentau doar o singură viziune, cea a oamenilor de cultură, a politicienilor, avocaților, instituțiile media online au oferit acces ambelor părți pentru a-şi exprima punctul de vedere. Rtr.md, jurnal.md au prezentat dezmințirea lui Nicolae Botgros și a Valentinei Osoianu.

Artiști care promovează uninominalul, dar n-au idee de el

Geta Burlacu este și ea una dintre oamenii de cultură care susțin votul uninominal, doar că atunci când a fost întrebată de Andrei Bolocan, în cadrul emisiunii „Lumina”, dacă a citit proiectul de lege și ce presupune acesta, cântăreața a declarat că ea susține votul uninominal ca idee, și nu ca proiect, și că nu trebuie de complicat lucrurile.

Și Adriana Ochișanu nu a citit proiectul de lege al PDM, dar spune că, din câte s-a informat, a concluzionat că mergem spre o schimbare. Cântăreața a declarat că nu susține partidul și că speră să mergem, într-adevăr, spre o schimbare.

Zinaida Julea afirmă că susține votul uninominal pentru că în acest mod se înnoiește clasa politică și pentru că s-a săturat să îi vadă pe unii timp de zeci și zeci de ani în fotoliile de la Parlament. Julea consideră că noua lege îi va responsabiliza pe viitorii legislatori, deoarece alegătorii vor avea pârghii reale pentru a le controla activitatea și în acest mod în Parlament vor ajunge fețe noi. În cadrul emisiunii „Lumina” nu a negat faptul că nu a citit proiectul de lege, dar nici nu a explicat cu alte argumente de ce susține această inițiativă.

Promovarea uninominalului continuă

La 28 martie 2017, Canal 3 informa publicul despre faptul că artiştii susţin votul uninominal.

Interpretul Mihai Ciobanu declara: „Vreau, pe viitor, să cunosc persoana care mă reprezintă în Parlament. Până acum, s-a votat după listele de partid și aveau interes să fie promovat partidul, dar acum ar fi bine să cunoaștem persoana pentru care votăm”.

Directorul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Ion Grosu, afirma că sistemul uninominal de vot are mai multe avantaje, pentru că vom scăpa de listele de partid, iar fiecare cetățean își va cunoaşte persoana care merge să-l reprezinte în Parlament. Ion Grosu spera că noul sistem electoral va simplifica accesul în Parlament pentru oamenii din cultură, dar și pentru persoanele care au cunoștințe temeinice în diferite domenii, inclusiv cu studii peste hotare.

Azi pentru uninominal, mâine pentru mixt

Pe data de 11 aprilie 2017, posturile de televiziune Publika TV, Prime, Canal 2 şi Canal 3 o prezentau pe Adriana Ochișanu ca susținătoare a sistemului de vot uninominal. Interpreta spunea că are încredere în acest sistem pentru că se va putea alege direct deputatul care va reprezenta interesul cetățenilor în Parlament. „Nu vor fi listele partidelor, vom avea noi, cetățenii de rând, șansa să alegem reprezentantul nostru și să-l cunoaștem personal, și dacă nu se va isprăvi cu misiunea care îi este dată, îi vom cere socoteală”.

La 11 iunie, Publika TV anunţa că peste 30 de mii de oameni din țară au venit la mitinguri în susținerea votului mixt, iar interpreta Adriana Ochișanu declara deja că susține votul mixt.

Adriana Ochișanu afirma: „bine că ați venit să susțineți și voi o cauză civilă – votul mixt, îl susțin și eu, dragii mei. Vreau Moldova să fie prosperă! Să trăim și să muncim în țărișoara noastră! Să nu slugărim în străinătate pe alții”.

Experta media Viorica Zaharia susține că, deși manipularea cetățenilor prin intermediul artiștilor a încetat, oamenii de cultură sunt cei care au avut de pierdut. „Pentru artiști, nu cred că efectul de racolare de adepți a fost mai mare decât deserviciul pe care și l-au făcut, ei și-au căpătat astfel reputația de oameni care promovează, la cerere, anumite idei”.

Viorica Zaharia admite că unii oameni s-au lăsat convinși sau manipulați de știrile date, dar speră că nu au fost mulți. „Tind să cred că nu au fost mulți, având în vedere că dezamăgirea generală față de politicieni este mare și oamenii nu se mai lasă convinși de simple îndemnuri ale artiștilor”.

În ceea ce privește acțiunile Adrianei Ochișanu, care susținea inițial votul uninominal, apoi pe cel mixt, experta consideră că artista a avut un comportament asemănător celui al politicienilor, care azi spun una, iar mâine alta. „Și aceasta s-a făcut, desigur, cu scopul de a înșela/manipula oamenii, pentru că aceste știri nu conțineau informații despre uninominal sau mixt, ci doar îndemnuri. Din fericire, au fost destul de auzite (ce-i drept, de la alte instituții media și pe rețelele de socializare) și vocile care s-au pronunțat împotriva schimbării sistemului de vot și sper că cea mai mare parte a telespectatorilor au acces la ambele, astfel încât să își formeze opinii informate”.

Manipulare prin sondaje de opinie

La 23 martie, chiar dacă falsurile comise în cazul lui Nicolae Botgros și al Valentinei Osoianu erau dezmințite, cele patru posturi de televiziune din General Media Grup continuau să-i nominalizeze pe cei doi artişti printre susţinătorii proiectului. Mai mult, jurnaliștii afirmau că, potrivit celui mai recent sondaj realizat de compania Intellect Group, aproximativ 80 la sută dintre cetăţeni se pronunţă în favoarea alegerii directe a deputaţilor, însă nu menţionau și alte sondaje, care prezintă cifre mai puțin încurajatoare pentru inițiativa democraților. Un alt sondaj, realizat de IMAS la comanda „Promo-Lex”, arată că trecerea la sistemul uninominal de vot s-ar bucura de susţinerea a doar 32% din cetățenii R. Moldova. 23% optează pentru menținerea sistemului proporțional de vot, iar 21% consideră mai potrivit sistemul mixt. Același studiu arată că 85% dintre respondenți sunt parțial sau total de acord cu modificarea legislației astfel încât cei din afară să poată vota, iar 37% susțin votul prin corespondență.

Cea mai recentă minciună

Proiectul de lege privind modificarea Codului Electoral al R. Moldova și introducerea votului uninominal, propus de Partidul Democrat (PDM), a fost depus la Parlament și expediat ulterior Comisiei de la Veneția pentru avizare. Potrivit președintelui Parlamentului, Andrian Candu, „proiectul de lege nu va fi votat până nu vor fi organizate dezbateri ample și nu vom avea avizul Comisiei de la Veneția”.

La 17 aprilie 2017, se anunța că șeful statului, Igor Dodon, cere coaliției de guvernare să renunțe la sistemul de vot uninominal în favoarea celui mixt. În acest mod, 51 de deputați să fie aleși pe listele de partid și 50 pe cele de circumscripție.

La 5 mai, președintele Parlamentului, Andrian Candu, anunța că în Parlament s-a ajuns la un compromis, pentru a comasa cele două proiecte de lege și a lua ca bază sistemul mixt de vot.

Comisia de la Veneția a prezentat un aviz critic privind schimbarea sistemului de vot. În urma unor consultări publice ample cu părțile interesate relevante, avizul comun a concluzionat că reforma propusă nu poate fi considerată ca fiind adoptată prin consens larg. Apar „probleme semnificative”, inclusiv „riscul că membrii Parlamentului, aleși pe circumscripții, ar putea fi influențați de interesele de afaceri”, se arată în comunicatul Comisiei de la Veneția.

La 20 iunie 2017, Publika TV menţionează doar că recomandările Comisiei de la Veneția sunt binevenite pentru modificarea proiectului, bazându-se pe opiniile unor specialiști invitați la emisiunea „Fabrika” de la același post de televiziune: „Comisia de la Veneția a făcut public raportul privind schimbarea sistemului electoral din Moldova. Instituția a venit cu un șir de recomandări privind îmbunătățirea proiectului”. Şi niciun cuvânt despre avizul negativ al Comisiei.

Liliana Botnariuc