Jurnaliști din Rusia despre imaginea R. Moldova în presa rusă – Ziarul de Gardă
 • Jurnaliști din Rusia despre imaginea R. Moldova în presa rusă

  Jurnaliști din Rusia despre imaginea R. Moldova în presa rusă
  de
  09 mai 2016 | 08:56

  În luna aprilie curent, un grup de editori din presa regională din Federaţia Rusă, membri ai Alianței editorilor regionali independenți, au efectuat o vizită de documentare în R.Moldova.

  Astfel, deși ieșită deja de mult din spațiul sovietic, acest spațiu destrămându-se ca atare, în R. Moldova rădăcinile sale se mai păstrează, fie că ne referim la propagandă, la mituri promovate de partea rusă sau la influențele politice și economice. Cum sunt tratate realitățile din R. Moldova în presa rusă? Cum vi s-a părut Moldova după ce ați văzut-o de aproape, din interior?

  Svetlana Alipova, „Perekriostok”, Rostov

  „La noi a existat întotdeauna o atitudine pozitivă, chiar prietenoasă, față de fostele republici sovietice. Avem printre prieteni și moldoveni. Comunicăm cu ei. Niciodată nu am avut o atitudine negativă față de R. Moldova și nici în mass-media nu am citit despre situații problematice în relațiile cu ea. Acum, fiind aici și discutând cu oamenii din Chișinău, ne simțim ca și cum am fi rude. Avem, probabil, aceeași mentalitate, aceleași gânduri și una și aceeași dorință – să trăim în pace, să trăim bine, iar politicienii să se implice mai puțin în viața noastră și să nu o ruineze oligarhii corupți”.

  Larisa Safonova, „Svobodnaia pressa”, Voronej

  „Pot compara ceea ce a fost cu ceea ce este. Eu am învățat aici, am fost studentă la Institutul Politehnic. Acum, prima senzație pe care am avut-o după ce am aterizat, trecând prin cartierul Botanica, a fost cea de nostalgie. Tot ce a fost creat în perioada sovietică nu se mai păstrează. Deja în oraș, am văzut Sala cu Orgă, care, după cum am înțeles, se restaurează. Regret foarte mult că nu s-a conservat ceea ce a fost creat mai devreme, pentru că asta – ne place nouă sau nu – a fost istoria statului nostru.

  Chișinăul de azi nu mai este orașul despre care cânta Sofia Rotaru – „Oraşul meu cu umeri albi de piatră”, deși ceva pozitiv mai persistă. Discutând în redacțiile de aici, comunicând cu oamenii, am constatat că ospitalitatea moldovenească de altădată a mai rămas. Plimbându-mă prin oraș, mi-a părut bine că astăzi poți auzi multe discuții în limba „moldovenească” și nu în rusă, după cum era altădată. M-am bucurat mult să văd numeroase perechi de tineri cu mulți copii mici, nu doar cu unul-doi.

  Publicitate

  Nu pot spune că urmăresc foarte atent cum acoperă subiectul realităților din R. Moldova publicațiile ruse. Probabil, politică există peste tot, dar să spunem ceva negativ despre Moldova nu am auzit, deși într-o redacție ni s-a spus că a fost o oarecare emisiune tendențioasă, pe care, din păcate, eu nu am vizionat-o”.

  Ivan Matiuhin, U-media, Kazan

  „Voi spune că despre Moldova aproape că nu se vorbește în mass-media din Federația Rusă, adică ca și cum lipsește în spaţiul informațional de la noi. Doar pe Renato Usatîi l-au arătat de câteva ori și cam asta este tot ce am auzit în ultima vreme despre Moldova.

  Dacă e să vorbim la general, mă așteptam să văd o țară săracă, drumuri rele, gunoi aruncat peste tot. Anume o astfel de reprezentare aveam. Acum sunt uimit, pentru că Chișinăul mi-a plăcut foarte mult: e un oraș foarte frumos, curat, cu drumuri bune, așa că așteptările mele nu au coincis cu realitatea de aici.

  Referitor la Moldova și Rusia, oricum, mulți dintre cetățenii celor două state s-au născut cândva în aceeași țară, în special cei mai în vârstă. O colegă de-a mea, de exemplu, și-a petrecut toată copilăria la Chișinău, pentru că aici erau părinții ei. Am și un prieten de origine moldovean, care este întreprinzător în orașul Kirov. În opinia mea, doar la nivel politic există conflicte și divizare, nu și în relațiile dintre oamenii simpli”.

  Elena Klabukova, „Pro Gorod”, Kazan

  „Dacă e să vorbim despre relațiile dintre oameni, pot spune cu fermitate că nu există divizare. Mulți ruși chiar consideră că am rămas aceeași țară, ei nu acceptă că R. Moldova ar fi acum alt stat. Când mă pregăteam de această deplasare, m-am mirat că am nevoie de pașaport pentru străinătate, gândind că în R. Moldova, oricum, sunt oameni care vorbesc aceeași limbă și sunt de aceeași credință. Avem atâtea în comun: aceeași istorie, vorbim rusa… Am impresia că și tinerii nu percep R. Moldova ca pe un stat diferit de Rusia. Personal nu am cunoscut relații negative. Doar relații umane normale.

  Ceea ce m-a uimit aici, mă refer la mass-media… La noi, presa în totalitate este comercială. Noi nu dispunem de granturi, nu avem susținere, nu avem sprijin politic din partea partidelor, nici din partea guvernării, de niciunde. Aici am înțeles că fiecare ziar ia numaidecât o anumită poziție/atitudine politică și, din contul acesteia, încearcă într-un fel să-și găsească finanțare. La noi nu există astfel de experiențe”.

  Nikolai Pacinin, VK-media, regiunea Sverdlovsk

  „Sincer, în media rusă nu se vorbește deloc despre Moldova. Înainte de sosirea noastră aici, am încercat să aflu câte ceva, accesând motoarele de căutare. Personal nu urmăresc canalele oficiale, poate că acolo se mai vorbește câte ceva, deși nu am de unde ști cât de veridic. Mă refeream la mediile independente, care nu abordează în niciun fel subiecte despre R. Moldova.

  Publicitate

  Stanislav Gluhov, „Grand Express”, Habarovsk

  „În media noastră, realitatea din R. Moldova e prezentată dintr-un singur unghi. Dacă e să luăm televiziunea publică, în ultima vreme Moldova a figurat mai frecvent, în special în legătură cu evenimentele interne de natură politică, când diferite partide protestează unele împotriva altora. Dacă e să urmărim un singur post de televiziune, cel public, observăm că nu există comentarii, concluzii. Sunt niște relatări din care aflăm, totuși, că în Moldova fierbe ceva sau chiar clocotește.

  În ceea ce mă priveşte, după patru zile petrecute în Moldova, trebuie să spun că nu am văzut niște imagini deosebite. Am văzut corturile – am văzut diferite tabere de corturi ale unor partide. Oameni liniștiți, care nu se grăbesc, nu e așa ca în capitala patriei noastre, Moscova, unde oamenii merg alergând. Am văzut mult verde în Grădina Botanică, peluze, mulți copii. Oamenii nasc, iubesc, lucrează, evident, din moment ce țara aceasta continuă să trăiască. Impresii contradictorii, per total. În general, mă simt confortabil aici. Peste tot sunt probleme politice, diferite puncte de vedere, dar peste tot oamenii trăiesc și continuă să trăiască și să lucreze”.

  Liubov Petrova, revista „Jurnalist”

  „Cred că, în ultima vreme, în legătură cu evenimentele politice de aici, a început cumva, mai des, să apară pe ecrane Moldova. În orice caz, la posturile centrale apar unele informații despre Moldova, deși se prea poate că aceste subiecte sunt dezvăluite nu prea obiectiv.

  Sunt pentru prima dată în Chișinău și, la început, am avut senzația că am venit în unul din orașele rusești. Oricum, probabil, lungul nostru trecut comun a rămas încă în conștiință. Asemenea și bunăvoința, se simte și un oarecare confort. Probleme nu sunt puține și a spera la cineva, la un ajutor din exterior este, probabil, incorect, trebuie să contaţi doar pe propriile puteri și să tindeți singuri către ceva”.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  11 ani și jumătate: drumul României către Uniunea Europeană. După 15 ani de la aderare, PIB-ul României aproape s-a triplat, dar lupta cu corupția încă nu s-a încheiat

  României i-a luat 11 ani și jumătate până în punctul în care s-a putut numi, oficial, stat membru al Uniunii Europene. Drumul Moldovei și Ucrainei până la integrarea în Uniunea Europeană va fi poate la fel de l…
  11 ani și jumătate: drumul României către Uniunea Europeană. După 15 ani de la aderare, PIB-ul României aproape s-a triplat, dar lupta cu corupția încă nu s-a încheiat