Jurnaliști din Rusia despre imaginea R. Moldova în presa rusă

Jurnaliști din Rusia despre imaginea R. Moldova în presa rusă
de
16 vizualizări
09 mai 2016 | 08:56

În luna aprilie curent, un grup de editori din presa regională din Federaţia Rusă, membri ai Alianței editorilor regionali independenți, au efectuat o vizită de documentare în R.Moldova.

Astfel, deși ieșită deja de mult din spațiul sovietic, acest spațiu destrămându-se ca atare, în R. Moldova rădăcinile sale se mai păstrează, fie că ne referim la propagandă, la mituri promovate de partea rusă sau la influențele politice și economice. Cum sunt tratate realitățile din R. Moldova în presa rusă? Cum vi s-a părut Moldova după ce ați văzut-o de aproape, din interior?

Svetlana Alipova, „Perekriostok”, Rostov

„La noi a existat întotdeauna o atitudine pozitivă, chiar prietenoasă, față de fostele republici sovietice. Avem printre prieteni și moldoveni. Comunicăm cu ei. Niciodată nu am avut o atitudine negativă față de R. Moldova și nici în mass-media nu am citit despre situații problematice în relațiile cu ea. Acum, fiind aici și discutând cu oamenii din Chișinău, ne simțim ca și cum am fi rude. Avem, probabil, aceeași mentalitate, aceleași gânduri și una și aceeași dorință – să trăim în pace, să trăim bine, iar politicienii să se implice mai puțin în viața noastră și să nu o ruineze oligarhii corupți”.

Larisa Safonova, „Svobodnaia pressa”, Voronej

„Pot compara ceea ce a fost cu ceea ce este. Eu am învățat aici, am fost studentă la Institutul Politehnic. Acum, prima senzație pe care am avut-o după ce am aterizat, trecând prin cartierul Botanica, a fost cea de nostalgie. Tot ce a fost creat în perioada sovietică nu se mai păstrează. Deja în oraș, am văzut Sala cu Orgă, care, după cum am înțeles, se restaurează. Regret foarte mult că nu s-a conservat ceea ce a fost creat mai devreme, pentru că asta – ne place nouă sau nu – a fost istoria statului nostru.

Chișinăul de azi nu mai este orașul despre care cânta Sofia Rotaru – „Oraşul meu cu umeri albi de piatră”, deși ceva pozitiv mai persistă. Discutând în redacțiile de aici, comunicând cu oamenii, am constatat că ospitalitatea moldovenească de altădată a mai rămas. Plimbându-mă prin oraș, mi-a părut bine că astăzi poți auzi multe discuții în limba „moldovenească” și nu în rusă, după cum era altădată. M-am bucurat mult să văd numeroase perechi de tineri cu mulți copii mici, nu doar cu unul-doi.

Nu pot spune că urmăresc foarte atent cum acoperă subiectul realităților din R. Moldova publicațiile ruse. Probabil, politică există peste tot, dar să spunem ceva negativ despre Moldova nu am auzit, deși într-o redacție ni s-a spus că a fost o oarecare emisiune tendențioasă, pe care, din păcate, eu nu am vizionat-o”.

Ivan Matiuhin, U-media, Kazan

„Voi spune că despre Moldova aproape că nu se vorbește în mass-media din Federația Rusă, adică ca și cum lipsește în spaţiul informațional de la noi. Doar pe Renato Usatîi l-au arătat de câteva ori și cam asta este tot ce am auzit în ultima vreme despre Moldova.

Dacă e să vorbim la general, mă așteptam să văd o țară săracă, drumuri rele, gunoi aruncat peste tot. Anume o astfel de reprezentare aveam. Acum sunt uimit, pentru că Chișinăul mi-a plăcut foarte mult: e un oraș foarte frumos, curat, cu drumuri bune, așa că așteptările mele nu au coincis cu realitatea de aici.

Referitor la Moldova și Rusia, oricum, mulți dintre cetățenii celor două state s-au născut cândva în aceeași țară, în special cei mai în vârstă. O colegă de-a mea, de exemplu, și-a petrecut toată copilăria la Chișinău, pentru că aici erau părinții ei. Am și un prieten de origine moldovean, care este întreprinzător în orașul Kirov. În opinia mea, doar la nivel politic există conflicte și divizare, nu și în relațiile dintre oamenii simpli”.

Elena Klabukova, „Pro Gorod”, Kazan

„Dacă e să vorbim despre relațiile dintre oameni, pot spune cu fermitate că nu există divizare. Mulți ruși chiar consideră că am rămas aceeași țară, ei nu acceptă că R. Moldova ar fi acum alt stat. Când mă pregăteam de această deplasare, m-am mirat că am nevoie de pașaport pentru străinătate, gândind că în R. Moldova, oricum, sunt oameni care vorbesc aceeași limbă și sunt de aceeași credință. Avem atâtea în comun: aceeași istorie, vorbim rusa… Am impresia că și tinerii nu percep R. Moldova ca pe un stat diferit de Rusia. Personal nu am cunoscut relații negative. Doar relații umane normale.

Ceea ce m-a uimit aici, mă refer la mass-media… La noi, presa în totalitate este comercială. Noi nu dispunem de granturi, nu avem susținere, nu avem sprijin politic din partea partidelor, nici din partea guvernării, de niciunde. Aici am înțeles că fiecare ziar ia numaidecât o anumită poziție/atitudine politică și, din contul acesteia, încearcă într-un fel să-și găsească finanțare. La noi nu există astfel de experiențe”.

Nikolai Pacinin, VK-media, regiunea Sverdlovsk

„Sincer, în media rusă nu se vorbește deloc despre Moldova. Înainte de sosirea noastră aici, am încercat să aflu câte ceva, accesând motoarele de căutare. Personal nu urmăresc canalele oficiale, poate că acolo se mai vorbește câte ceva, deși nu am de unde ști cât de veridic. Mă refeream la mediile independente, care nu abordează în niciun fel subiecte despre R. Moldova.

Stanislav Gluhov, „Grand Express”, Habarovsk

„În media noastră, realitatea din R. Moldova e prezentată dintr-un singur unghi. Dacă e să luăm televiziunea publică, în ultima vreme Moldova a figurat mai frecvent, în special în legătură cu evenimentele interne de natură politică, când diferite partide protestează unele împotriva altora. Dacă e să urmărim un singur post de televiziune, cel public, observăm că nu există comentarii, concluzii. Sunt niște relatări din care aflăm, totuși, că în Moldova fierbe ceva sau chiar clocotește.

În ceea ce mă priveşte, după patru zile petrecute în Moldova, trebuie să spun că nu am văzut niște imagini deosebite. Am văzut corturile – am văzut diferite tabere de corturi ale unor partide. Oameni liniștiți, care nu se grăbesc, nu e așa ca în capitala patriei noastre, Moscova, unde oamenii merg alergând. Am văzut mult verde în Grădina Botanică, peluze, mulți copii. Oamenii nasc, iubesc, lucrează, evident, din moment ce țara aceasta continuă să trăiască. Impresii contradictorii, per total. În general, mă simt confortabil aici. Peste tot sunt probleme politice, diferite puncte de vedere, dar peste tot oamenii trăiesc și continuă să trăiască și să lucreze”.

Liubov Petrova, revista „Jurnalist”

„Cred că, în ultima vreme, în legătură cu evenimentele politice de aici, a început cumva, mai des, să apară pe ecrane Moldova. În orice caz, la posturile centrale apar unele informații despre Moldova, deși se prea poate că aceste subiecte sunt dezvăluite nu prea obiectiv.

Sunt pentru prima dată în Chișinău și, la început, am avut senzația că am venit în unul din orașele rusești. Oricum, probabil, lungul nostru trecut comun a rămas încă în conștiință. Asemenea și bunăvoința, se simte și un oarecare confort. Probleme nu sunt puține și a spera la cineva, la un ajutor din exterior este, probabil, incorect, trebuie să contaţi doar pe propriile puteri și să tindeți singuri către ceva”.

MAIL AUTOR [email protected]

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

Șapte persoane, testate de ANSP la coronavirus: Rezultatele sunt negative

Șapte persoane care prezentau simptome asociate infectiei cauzate de coronavirusul de tip nou au fost testate de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS). De la cele șapte persoane au fo…
Șapte persoane, testate de ANSP la coronavirus: Rezultatele sunt negative

OMS: Epidemia de coronavirus se află într-un „punct decisiv”

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că epidemia de coronavirus a atins un „punct decisiv”. În acest sens, oficialul a cerut statelor să acţionez…
OMS: Epidemia de coronavirus se află într-un „punct decisiv”

Slusari îndeamnă candidații din cursa de la Hîncești să se retragă în favoarea lui Cobzac: „Există riscul ca într-o circumscripție pro-europeană să câștige un candidat anti-european”

Vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, se arată convins că în cadrul alegerilor parlamentare noi din circumscripția Hîncești candidatul independent Grigore Cobzac se află în fruntea…
Slusari îndeamnă candidații din cursa de la Hîncești să se retragă în favoarea lui Cobzac: „Există riscul ca într-o circumscripție pro-europeană să câștige un candidat anti-european”

Cinci rute de microbuz își sistează activitatea începând de săptămâna viitoare

Cinci rute de microbuz din Chișinău îşi vor sista activitatea începând cu ziua luni. Este vorba despre unitățile de transport care circulă pe liniile 108, 178, 135, 129, 175. Anunțul a fost făcut de către preșe…
Cinci rute de microbuz își sistează activitatea începând de săptămâna viitoare

Ruslan Codreanu: „Primarul vrea să aducă autobuze direct din Belarus, gata pe roți, în datorii”

Fostul primar interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, se arată nedumerit de decizia Primăriei Chișinău de a procura, în credit, 100 de autobuze noi din Belarus pentru renovarea Parcului Urban de Autobuze. În a…
Ruslan Codreanu: „Primarul vrea să aducă autobuze direct din Belarus, gata pe roți, în datorii”

Dosarele Tranga – Morari – Varzari. Răspunsul PG la scrisoarea adresată de către un procuror

Procurorul anticorupție, Vladislav Bobrov, care a gestionat dosarul în care figurează omul de afaceri Viorel Varzari a expediat la 31 ianuarie curent un raport prin care îl informează pe șeful Procuraturii Gene…
Dosarele Tranga – Morari – Varzari. Răspunsul PG la scrisoarea adresată de către un procuror