Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Un miliard de migranţi au…

Un miliard de migranţi au trimis acasă peste 400 miliarde de doalri în acest an

Lipsa accesului adecvat la serviciile medicale pentru migranţi în majoritatea ţărilor este o lacună îngrijorătoare în domeniul sănătăţii publice care necesită o abordare urgentă într-o lume care devine din ce în ce mai dependentă de mobilitatea persoanelor, spune OIM cu ocazia celebrării Zilei Internaţionale a Migranţilor.

În situaţia în care peste un miliard de migranţi există în toate colţurile lumii, iar 214 milioane fiind migranţi internaţionali, fiecare ţară din lume depinde sau de forţa de muncă, calificările şi cunoştinţele migranţilor, sau de cele circa 404 miliarde de dolari SUA remişi de aceştia în 2011.

Cu toate acestea, migraţia este una din cele mai mari provocări cu care se confruntă în prezent sănătatea globală. Migranţii sunt printre cei mai afectaţi de lipsa accesului la servicii medicale. Diferenţele lingvistice sau culturale, lipsa unor servicii medicale accesibile sau a asigurării medicale, barierele administrative, statutul juridic şi faptul că migranţii deseori muncesc în condiţii nesociale, cu ziua de muncă extrem de lungă, reprezintă unele din obstacolele cheie în calea acestora.

Migranţii nedocumentaţi, deseori ameninţaţi de riscul violenţei, exploatării, condiţiilor proaste de trai şi condiţiilor nesigure de muncă din cauza statului lor iregular, sunt cei mai vulnerabili în rândul diverselor grupuri de migranţi. În plus, de frica deportării migranţii iregulari nu apelează la asistenţă medicală, decât în cazurile de urgenţă sau atunci când este prea târziu.

„S-a ajuns la o înţelegere între state de a aborda inechităţile de sănătate în cadrul comunităţilor vulnerabile din ţările lor. Această constatare trebuie să includă migranţii, care din păcate rămân printre grupurile cele mai discriminate şi mai vulnerabile din societatea de azi şi care continuă a fi în mare parte invizibili pe agenda globală din domeniul sănătăţii” spune Directorul General OIM, William Lacy Swing.

Comunicat OIM