Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Ţigările vor ucide un miliard…

Ţigările vor ucide un miliard de oameni în acest secol

Ziua Mondială fără Tutun din acest an coincide cu pregătirile pentru întâlnirea la nivel înalt a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind bolile ne-transmisibile, care va avea loc în luna septembrie.Prin controlul asupra tutunului, putem face progrese în abordarea mai multor boli cronice, inclusiv cancerul şi bolile de inimă.

Consumul de tutun, care provoacă dependenţă extrem de puternică, a ucis aproximativ 100 de milioane de oameni în secolul al XX-lea şi dacă nu vom acţiona, s-ar putea ca acesta să ucidă până la un miliard în acest secol.

Cel mai eficient instrument din arsenalul nostru este Convenţia-cadru a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind controlul asupra tutunului. Din momentul în care a fost deschis pentru semnare în 2003, peste 170 de ţări au devenit membre, aceasta fiind unul dintre cele mai rapid acceptat tratat din istoria Naţiunilor Unite.

De la reducerea cererii prin preţuri şi impozite mai mari la restricţionarea publicităţii şi sponsorizării, de la avertismente pe pachete pentru a interzice vânzarea către minori, ţările utilizează prevederile tratatului pentru a-şi proteja cetăţenii. Ele trimit un mesaj clar care spune că utilizarea tutunului ne face mai săraci din punct de vedere al sănătății şi economiei.

Acţiunile complexe ale tratatului împotriva tacticilor din industrie cuprind măsuri pentru reducerea comerţului ilicit cu produse din tutun, abordează aspecte de răspundere, sprijin economic culturilor alternative viabile şi protejează politicile de sănătate publică împotriva presiunilor nejustificate.

Convenţia-cadru, în mod clar, duce la protejarea sănătăţii în toate ţările care au adoptat-o şi aplicat-o. Cu toate acestea, aşa cum arată rapoartele statelor părţi, mai avem încă un drum lung de parcurs. Solicit tuturor părţilor să respecte pe deplin angajamentele asumate în cadrul tratatului, şi fac apel la puţinele ţări care încă nu sunt semnatare, să facă acest lucru. Împreună, putem opri epidemia de tutun şi multe probleme generate de aceasta.

În această Zi Mondiă fără Tutun, să dăm impuls progresului, care va reduce decesele legate de tutun şi va anima lupta împotriva altor boli ne-transmisibile, ajutând la crearea unei lumi mai sănătoase pentru toţi.