Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Secţiile de votare de peste…

Secţiile de votare de peste hotare – sub ghilotina PCRM

Astăzi, reprezentantul PCRM la Comisia Electorală Centrală (CEC), Sergiu Sârbu, a depus la Curtea de Apel Chişinău o cerere prin care solicită anularea hotărârii CEC, privind constituirea secţiilor de votare peste hotare. În jurul orei 11.00, curtea de Apel a comunicat CEC că mâine, 6 august, începe examinarea cererii depuse de reprezentantul PCRM.

Sergiu Sârbu contestă în cererea sa Hotărârea CEC privind modificarea hotărârii nr.3368 din 23.07.2010 „Cu privire la demersul Guvernului Republicii Moldova nr. 2204/45 din 20 iulie 2010 privind organizarea secţiilor de votare din străinătate pentru referendumul republican constituţional din 5 septembrie 2010″.

Hotărârea a fost adoptată la 3 august 2010, în urma unui demers a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, din 2 august 2010, prin care a fost propusă modificarea hotărârii CEC din 23.07.2010, pentru Federaţia Rusă prin anularea secţiilor de votare de la Surgut şi Soci şi stabilirea acesteia în Kaliningrad; pentru Spania prin anularea secţiei de votare de la Valencia şi stabilirea acesteia în Santander; pentru Irlanda prin anularea unei secţii de votare din cele două din Dublin şi păstrarea secţiei cu adresa Teacher s Club 36 Parnell Square, West Dublin 1. Totodată, prin demersul arătat se prezintă informaţia actualizată privind localităţile şi localurile secţiilor de votare din străinătate.

Astfel, CEC a aprobat o listă suplimentară a secţiilor de votare în 30 de ţări ale lumii.

Reprezentantul PCRM la CEC, Sergiu Sârbu a declrat pentru ZdG că a contestat la Curtea de Apel Chişinău schimbările CEC la propia hotărâre de constituire a unui număr suplimentar de secţii de votare în ţările lumii. El susţine că CEC a încălcat termenul rezonabil pentru adoptarea unei astfel de decizii, care ar fi trebuit să constituie un mai puţin de 35 de zile până în ziua referendumului. Sârbu mai spune că aceste secţii au fost create în lipsa unor liste obligatorii a alegătorilor, dar şi în lipsa unor acorduri legale din partea statelor gazdă.

La secţia juridică a CEC am fost informaţi că astăzi, în jurul orei 11.00, printr-un mesaj telefonic, CEC i s-a comunicat că mâine, Curtea de Apel Chişinău va începe examinarea cererii reprezentantului PCRM.

Noi un am văzut niciun demers, nicio cerere argumentată. Am fost informaţi doar telefonic”, ne-au spus responsabili din cadrul secţiei juridice a CEC.

Voi insista ca secţiile de votare create suplimentar, circa 50 la număr, să fie suspendate, pe motiv că au fost încălcate procedurile legale de constituire a acestora”, insistă Sergiu Sârbu.

Amintim că PCRM, deşi s-a înregistrat la CEC ca şi participant la Referendum, a anunţat că va desfăşurea o campanie antireferendum.