Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Rusia, înaintea Moldovei în UE?

Rusia, înaintea Moldovei în UE?

Fostul cancelar german, Gerhard Schröder, a declarat vineri la o dezbatere organizată de Institutul Social-Democrat că UE trebuie să demareze un proces de asociere cu Rusia cât mai repede, iar pe altă parte a estimat că aderarea Republicii Moldova nu va fi posibilă prea repede, relatează NewsIn, citat de România Liberă.

„Cred că trebuie să vedem faptul că Rusia are o alternativă, se poate orienta către partea asiatică mai degrabă, dar Europa nu are o alternativă în această situaţie. Trebuie să ne dăm seama că totuşi conducerea din Rusia este îndreptată către Europa, lideri din Rusia se consideră europeni şi nu sunt politicieni orientaţi către Asia. Trebuie să avem grijă acum să identificăm acea relaţie cu Rusia sub forma unui proces de asociere. Dacă ne uităm la politica Rusiei putem vedea că pe parte de energie relaţia se întăreşte cu Asia şi cu China şi se poate întâmpla acest fenomen şi în alte domenii economice”, a spus Schroder. Remarca acestuia a survenit după ce preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu a susţinut că Rusia nu poate fi acceptată ca membru al UE, ci ar trebui să devină un partener al Uniunii.

În ceea ce priveşte aderarea Republicii Moldova la UE, fostul cancelar german a precizat că „în viitorul apropriat Moldova nu-şi va putea încheia procedurile de aderarea la UE”. „Pe termen lung s-ar putea să poată face acest lucru, dar pe termen scurt, cu siguranţă nu va putea”, a mai spus Schroder.

În prezent, Schroder este preşedintele comitetului de acţionari al Nord Stream, companie deţinută în proporţie de 51% de Gazprom. În plus, este de notorietate că Schroeder este prieten cu actualul premier al Rusiei, Vladimir Putin. 

Schroder a fost ultima oară la Bucureşti în noiembrie 2008, pentru a susţine conferinţa „Energia din Europa Centrală şi de Est”. La acea vreme, Gerhard Schroder a încercat să camufleze lobbyul în favoarea Rusiei abordând în fugă o serie de teme de interes la nivel global. A vorbit astfel despre necesitatea dezvoltării resurselor de energie regenerabilă, despre criza economică globală, despre dezvoltarea economiilor emergente China şi India, dar o temă recurentă a fost „măreţia Rusiei” şi cât de indispensabilă este această ţară pentru Europa. „Fără Rusia nu putem face faţă niciunei provocări globale actuale”, a repetat în mai multe rânduri Schroeder, sfătuind Europa să dezvolte „un parteneriat privilegiat” cu această ţară. „Numai dacă vom reuşi să integrăm Rusia într-o politică de cooperare internaţională vom putea rezolva problemele majore de astăzi. Europa va deveni un pol de putere numai dacă va beneficia de resursele Rusiei”, a insistat atunci fostul cancelar german, mai arată sursa citată.