Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Reprezentanţi ai APIMONDIA la Chişinău

Reprezentanţi ai APIMONDIA la Chişinău

Academia de Ştiinţe a Moldovei a fost vizitată recent de preşedintele Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor de Apicultură (APIMONDIA), expert ONU, prof., dr. Gilles Ratia (Franţa), aflat într-o vizită de lucru în ţara noastră.

 Preşedintele prestigioasei Organizaţii internaţionale a fost însoţit de către conducerea Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură din România – dr. Adrian Siceanu şi dr.Cristina Mateescu, Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România şi Ştefan Condratiuc, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM).
Academia de Ştiinţe a Moldovei a fost reprezentată de către dr.hab., prof. Ion Guceac, secretar ştiinţific general al AŞM, acad. Ion Toderaş, directorul Institutului de Zoologie al AŞM, acad. Boris Gaina, academician-coordonator al Subsecţiei Ştiinţe Agricole din cadrul Secţiei Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii a AŞM şi dr. Valentina Cebotari, şef Laborator pentru Apicultură al Institutului de Zoologie al AŞM.
Vizita a fost una de informare şi schimb de opinii, vizând potenţialul şi tendinţele de dezvoltare a apiculturii în R. Moldova, stabilirea de contacte cu oamenii de ştiinţă din domeniu, colaborarea cu organisme specializate în realizarea de programe de cercetare aplicată în domeniul apiculturii şi produselor apicole.
„Suntem interesaţi în dezvoltarea acestui domeniu, de aceea întrunirea respectivă este binevenită şi avem certitudinea că vizita va fi una promiţătoare, cu impact benefic pentru oamenii de ştiinţă cu pasiune pentru apicultură. Suntem dispuşi pentru iniţierea şi dezvoltarea unei colaborări interstatale, reciproc avantajoase , ” a menţionat dr.hab., prof. Ion Guceac.
Dr. Gilles Ratia a trecut în revistă activitatea comunităţii pe care o conduce, rezultatele obţinute, prezentând şi direcţiile de modernizare a APIMONDIA. Totodată, oaspetele s-a declarat deschis pentru a împărtăşi cu generozitate colegilor din R. Moldova din experienţa şi efortul permanent de îmbunătăţire a activităţii în domeniul vizat.
De asemenea, în cadrul întrunirii a fost menţionat sprijinul APIMONDIA în promovarea normelor UE în domeniul apicol şi în R. Moldova, precum şi a tehnologiilor performante de exploatare a albinelor în scopul obţinerii produselor apicole calitative, care să sporească eficienţa economică a apiculturii din R. Moldova.
În contextul interesului sporit privind efectuarea cercetărilor ştiinţifice aprofundate în domeniul apiculturii, AŞM depune eforturi de a susţine această direcţie. Astfel, a fost discutată propunerea privind crearea unui Centru de cercetare a apiculturii, ce ar avea drept scop coordonarea direcţiilor de cercetare în domeniu, întrucât acestea actualmente se efectuează dispersat, în diferite instituţii. Acest lucru, în opinia specialiştilor apicultori, ar condiţiona iniţierea şi dezvoltarea unor programe de cercetare la nivel integrat, la nivel APIMONDIA, la nivel UE.
În urma dialogului viu care s-a conturat în cadrul întrevederii, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea speră la o colaborare frumoasă, astfel încât consumatorul de produse apicole să fie beneficiar al unui produs curat, natural, iar întâlnirile pe acest altar al apiculturii să ducă mai departe această tradiţie, această meserie străveche. Ca să nu mai vorbim de imensul prestigiu pe care îl poate aduce oricărei ţări această nobilă îndeletnicire.

 Comunicat al Academiei de Stiinte