Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Proteste la Québec

Proteste la Québec

În ziua de sâmbătă, 11 aprilie 2009, peste 300 de membri ai Comunităţii Moldovenilor din Québec s-au adunat în parcul de lângă Biserica „Buna vestire” pentru a protesta împotriva falsificării rezultatelor alegerilor parlamentare şi fărădelegilor comise de autorităţile Republicii Moldova în zilele de 5-11 aprilie 2009.

Preşedinta Comunităţii, Ala Mîndîcanu, a relatat despre ultimele evenimente din Republica Moldova şi a dat citire proiectului de Declaraţie. Vorbitorii, medici şi artişti, ingineri şi muzicieni, jurnalişti şi jurişti, stabiliţi la Montréal şi Ottawa, au vorbit cu durere despre evenimentele din Chişinău, şi-au exprimat susţinerea faţă de tinerii protestatari, au blamat actele de teroare şi intimidare comise de guvernanţi faţă de profesori şi studenţi.

Participanţii la miting au condamnat cu vehemenţă fraudele electorale şi acţiunile de teroare îndreptate împotriva presei şi a societăţii civile din Republica Moldova. Informaţiile despre manifestările duşmănoase ale guvernării comuniste de la Chişinău faţă de România au stârnit oprobriul întregii asistenţe.

Pancartele ţinute de protestatari conţineau lozinci în limbile română, franceză şi engleză. De remarcat că printre cei veniţi la acţiunea de protest au fost moldoveni de diferite etnii – români, ucraineni, ruşi, găgăuzi. Cu multă căldură a fost întâmpinată luarea de cuvânt a Nataliei C., de origine găgăuză, care a asigurat asistenţa că foarte mulţi reprezentanţi ai minorităţilor naţionale din Republica Moldova împărtăşesc valorile democratice şi doresc integrarea ţării în Uniunea Europeană.

Despre importanţa păstrării vectorului democratic al Republicii Moldova a vorbit Pierre Morel, profesor universitar canadian, vorbitor de limbă română. Paul Dăncescu, preşedintele Asociaţiei Culturale Române, a exprimat deplina susţinere pentru aspiraţiile tineretului basarabean faţă de valorile democratice şi naţionale.

Participanţii la miting au vorbit de asemenea despre necesitatea modificării Codului Electoral astfel ca diaspora moldovenească să-şi poate exercita într-o măsură mai largă dreptul la vot.

A fost adoptată în unanimitate o Declaraţie privind alegerile din Republica Moldova şi evenimentele din 7-11 aprilie 2009.