Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Procurorul de Strășeni și vicepreședintele…

Procurorul de Strășeni și vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale riscă dosar penal

Astăzi, Comisia Națională de Integritate a ajuns la concluzia că doi primari, o șefă de la Cadastru, un procuror și un membru al Comisiei Electorale Centrale au nereguli în declarațiile cu privire la venituri și proprietăți. Astfel, în privința lui Ștefan Urâtu, vicepreședintele CEC, dar și în privința lui Alexandru Rață, procuror de Strășeni, materialele au fost trimise la Procuratura Generală, procurorii urmând a decide dacă pornesc sau nu dosare penale pentru falsuri în declarații.

Printre aceștia se numără și doi primari: Gheorghe Caracuian, primar al orașului Ialoveni care a semnat contractul de achiziții a produselor alimentare destinate grădinițelor din oraș cu o societate comercială a cărui administrator este ginerele său și Victor Bogatico, primar al orașului Rîșcani care, în calitate de președinte al Comisei de licitație, a semnat un șir de procese-verbale ce îl vizează pe nepotul său, câștigător al licitației de dare în arendă a unor terenuri publice.

Totodată, CNI a ajuns la concluzia că Valentina Garașciuc, șefa Serviciului Relații Funciare și Cadastru din raionul Rîșcani de asemenea, în calitate de membru al Comisiei de licitație, a semnat procesele-verbale în legătură cu darea în arendă a unor terenuri fiicei sale, câștigătoare a licitației.

În aceste cazuri, Comisia Națională de Integritate urmează să transmită actul de constatare Centrului Național Anticorupție pentru aplicarea sancțiunii prevăzute de art. 313 al Codului contravențional care presupune amendă de la 2000 până la 6000 de lei.

Tot astăzi, Comisia Națională de Integritate a constatat faptul încălcării regimul juridic al declarării veniturilor și proprietății de către:

Alexandru Rață, procuror al raionului Strășeni care nu a declarat un teren, două construcții, două conturi bancare, împrumutul de la o bancă comercială și calitatea de fondator a soției sale la o societate comercială și Ștefan Urîtu, vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale care nu a trecut în declarația de avere 9 terenuri, 13 conturi bancare, dividendele de la o societate comercială și cota-parte a soției din 3 construcții.

Actele de constatare adoptate în aceste două cazuri vor fi transmise Procuraturii Generale în vederea examinării sub aspectul falsului în declarații. În cele din urmă, susmenționații riscă să fie sancționați conform art.352 (1) Cod Penal care presupune amendă de până la 12 mii de lei sau privațiune de libertate de până la un an.

Amintim că, Alexandru Rață, procurorul de Strășeni a ajuns în atenția CNI după un articol al ZdG. În acel articol se preciza că procurorul nu și-a declarat imobilul, dar nici mașina de lux cu care se plimbă soția sa.