Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   „Problema cu Transnistria nu trebuie…

„Problema cu Transnistria nu trebuie scoasă din dulap doar în campania electorală”

Ca de fiecare dată alegerile din R. Moldova sunt greu accesibile pentru cetățenii din partea stângă a Nistrului, iar partidele politice nu pot face campanie electorală în regiune sau nu vor să meargă acolo. Situația, și așa dificilă, între Chișinău și Tiraspol a devenit și mai tensionată după ce un grup de activiști ai Partidului Liberal au fost reținuți în regiune, iar, săptămâna aceasta, un grup de veterani ai războiului de pe Nistru din 1992, a încercat să-i oprească accesul în aeroportul din Chișinău lui Evgheni Șevciuk, președintele autoproclamatei regiuni. Acest caz a enervat Tiraspolul care a amenințat că va aplica noi sancțiuni. Situația a devenit și mai dificilă pentru locuitorii din regiune care vor să participe la alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Se cunoaște deja că aceștia nu vor avea nicio secție de votare deschisă în regiune și ei vor fi nevoiți să treacă Nistrul ca să participe la vot. Din experiența altor scrutine electorale este bine cunoscut faptul că Tiraspolul a încercat de mai multe ori să stopeze accesul autocarelor cu moldoveni dornici de a vota spre secțiile de votare din dreapta Nistrului. Despre problemele cu care se confruntă cetățenii Moldovei în regiune și despre încălcarea dreptului acestora de a-și exercita votul la viitoarele alegeri, a vorbit Ion Manole, directorul „Promo-LEX”, într-un interviu cu jurnaliștii de la Deutsche Welle.

manole„Dreptul la vot, fiind un drept politic, rămâne în regiunea transnistreana a Moldovei un drept formal, prevăzut și garantat numai pe hârtie de către presupusa legislație locală. Despre dreptul locuitorilor regiunii de a participa la alegerile organizate de către autoritățile constituționale nici nu poate fi vorba, acesta fiind practic interzis din 1991. Pentru a descuraja participarea și implicarea cetățenilor din regiune în procesele și evenimentele democratice din Moldova, regimul neconstițutional/ilegal a exercitat în mod constant și permanent presiuni asupra persoanelor care manifestă atitudine și activism civic/cetățenesc”, explică Ion Manole.

Potrivit lui, așa numitele autorități transnistrene încearcă să-i împiedice pe oameni să voteze pentru că doar astfel, izolându-i, pot menține controlul asupra acestui teritoriu. „Accesul liber al cetățenilor și circulația liberă ar permite participarea și implicarea lor în procesele democratice, fapt ce reprezintă un real pericol pentru orice regim totalitar și, unde mai pui, că acest regim este și unul ilegal, nerecunoscut de nimeni”, a adăugat directorul asociației care apără drepturile cetățenilor din regiunea transnistreană. Ion Manole consideră că o mare parte din responsabilitatea pentru situația oamenilor din această zonă îi revine autorităților constituționale de la Chișinău. „Este ușor să te scuzi, însă, pentru a fi crezut, e necesar să demonstrezi că ai încercat să te implici în apărarea drepturilor acestor oameni și cetățeni. Numai faptele pot justifica vorbele Guvernului nostru, care de fapt, fiind un Guvern recunoscut la nivel internațional și fiind membru al numeroaselor instițutii și organisme internaționale, are la îndemână toate instrumentele necesare pentru a cere aplicarea normelor dreptului internațional în și pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale tuturor locuitorilor regiunii sau, în mod individual, în cazuri concrete ale unor cetățeni”, a subliniat el.

Tot în cadrul interviului, Ion Manole a încercat să explice de ce partidele din R. Moldova nu fac campanie electorală în regiunea transnistreană și de ce nu merg acolo ca să se întâlnească cu alegătorii. „În mod clar acest lucru nu poate avea loc. Imediat se vor înregistra incidente, reținerea reprezentanților și adepților lor. Problema este mult mai complexă și ea nu trebuie scoasă din dulap doar în campania electorală”, a conchis directorul „Promo-LEX”.

Sursa foto: tribuna.md