Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Preturile la produse alimentare în…

Preturile la produse alimentare în atenţia ONU

Astăzi, în Cornul Africii, peste 13 milioane de oameni sunt afectați de una dintre cele mai grave secete din regiune din ultimii 60 de ani. Foametea cuprinde arii din sudul Somaliei.

Cu toate acestea, seceta nu trebuie să se transforme în foamete – şi nici nu ar trebui să se întîmple vreodată, fie din cauza eșecului sistemului sau privării deliberate pe care o vedem în zonele controlate de Al-Shabaab.

 Foamea din Cornul Africii nu este decât una din ameninţările globale inutile. Pe planetă există suficientă hrana pentru a-i hrăni pe toţi, însă astăzi aproape un miliard de oameni sînt flămânzi. Îi îndemn pe liderii mondiali din ţările bogate şi cele sărace să investească eforturi şi resurse necesare pentru a câştiga lupta împotriva foametei – un pilon-cheie al acțiunilor noastre pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului. Soluţii durabile trebuie să acopere întregul spectru al securităţii alimentare – de la îmbunătăţirea rezistenţei micilor agricultori pînă la implementarea programelor de protejare a celor mai vulnerabili.

Ziua Mondială a Alimentației din acest an subliniază problema volatilității preţurilor. Pentru cei mai săraci din lume, dintre care mulţi cheltuie până la 80 la sută din venitul lor pentru produse alimentare, acest lucru poate fi devastator. În 2007-2008, inflaţia preţurilor la produsele alimentare a împins aproximativ 80 de milioane de oameni la foame. Recentele creşteri ale preţurilor la alimente au propulsat alte 70 de milioane de oameni în sărăcie extremă.

Trebuie să rupem legăturile dintre sărăcie, insecuritatea alimentară şi malnutriţie. Familii sărăcite de volatilitatea preţurilor riscă să vadă mintea şi organismul copiilor lor permanent afectate de malnutriţie; copiii lor fiind luați de la şcoală şi impuși să muncească, iar animalele lor care sunt surse de venit să fie sacrificate pentru hrană. Soluția constă în punerea în aplicare a politicilor, cum ar fi cele promovate de mişcarea Creșterea Nutriției, pentru asigurarea accesului tuturor oamenilor la o alimentație suficientă.

În această lună, populaţia lumii va atinge şapte miliarde de oameni. Această lume are cunoştinţele şi resursele necesare pentru a pune capăt foametei, instrumente necesare pentru a asigura că cei mai săraci sunt protejați de impactul creşterii preţurilor. Să le punem în aplicare – acum – pentru a învinge foamea.

 Comunicat ONU