Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Poliţişti infiltraţi într-o reţea de…

Poliţişti infiltraţi într-o reţea de migraţie ilegală

Angajaţii Direcţiei de combatere a crimei organizate (DCCO) a Direcţiei generale servicii operative a MAI au documentat, timp de două luni, activitatea infracţională a unei grupări internaţionale, condusă de doi cetăţeni ai R. Moldova.

La începutul anului curent, poliţiştii DCCO au intrat în posesia unei informaţii potrivit căreia, în municipiul Chişinău şi oraşul Cahul, activează o grupare specializată în organizarea migraţiei ilegale a cetăţenilor în spaţiul Schenghen şi că activitatea acestei grupări se desfăşoară pe teritoriul statelor- Moldova, România, Ungaria, Austria şi Italia.

Astfel, prin intermediul Procuraturii Generale, în comun cu Centrul Virtual Naţional SECI/GUAM, Parchetul General din România, a fost declanşată o operaţiune internaţională cu participarea organelor de poliţie ale României, Ungariei, Austriei şi Italiei. În scopul stabilirii identităţii tuturor membrilor grupării şi a modalităţii de organizare a migraţiei, în activitatea infracţională a suspecţilor au fost infiltraţi doi poliţişti (client şi persoană-garant). Scopul final constând în documentarea deplasării ilegale a poliţistului sub acoperire a itinerarului Chişinău, Moldova-Padova, Italia.

Recent, la traversarea frontierei din Ungaria, a fost stopat un microbuz de model „Mercedes”. La momentul controlului, în autoturism, în secţia de bagaje, au fost depistaţi 4 moldoveni, printre care şi subiectul infiltrat. Audiaţi de poliţişti, „turiştii” nu au putut explica cu exactitate locul destinaţiei. După mai multe încercări de a induce forţele de ordine în eroare, aceştia au recunoscut că urmau să migreze în Europa. Pentru „serviciile” oferite, cetăţenii urmau să achite 4000 euro. Concomitent, pe teritoriul R. Moldova, au fost reţinuţi capii filierei, în timpul încasării sumei de 4000 de euro, de la persoana-garant (ofiţerul infiltrat), având rolul de intermediar la transmiterea banilor.

În acest caz a fost iniţiată o cauză penală. Potrivit legislaţiei, persoanele culpabile de „organizarea migraţiunii ilegale” riscă până la 7 ani de închisoare.

Poliţia continuă acţiunile de specialitate în scopul stabilirii tuturor circumstanţelor acestui caz precum şi stabilirii tuturor persoanelor implicate.