Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Permisele de mic trafic la…

Permisele de mic trafic la frontieră, contra plata

Cetăţenii din R. Moldova vor plăti maxim 35 de euro pentru eliberarea permiselor de mic trafic, după aderarea României la Schengen, în condiţiile în care în prezent acestea se acordă gratuit, informează NewsIn, citata de Romania Libera.

După aderarea României la Schengen, în conformitate cu prevederile Acordului încheiat între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind micul trafic de frontieră articolul 4, pct.2, taxa pentru permisul de mic trafic de frontieră nu va depăşi taxa pentru emiterea vizelor de scurtă şedere, în conformitate cu acordurile bilaterale în materie, a precizat Ministerul de Externe, la solicitarea NewsIn.

Taxa pentru eliberarea vizelor va fi de 35 de euro, după aderarea României la Schengen. În prezent, şi vizele se acordă gratuit.

România a eliberat 16.688 de permise de mic trafic pentru cetăţenii din R. Moldova din martie până în luna octombrie, 19.736 cereri fiind depuse în total la Ambasada de la Chişinău şi la consulatele de la Cahul şi Bălţi, în condiţiile în care de aceste permise pot beneficia un milion de persoane.

Acordul privind micul trafic de frontieră încheiat între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României a intrat în vigoare la 26 februarie. Acesta permite rezidenţilor din ambele ţări care au domiciliul în localităţi aflate la maxim 50 de kilometri de frontiera comună să circule în perimetrul similar din ţara vecină, pe baza unui permis de mic trafic de frontieră şi a paşaportului valabil.

Posesorul permisului de mic trafic poate să rămână în România, în zona de frontieră, pentru o perioadă neîntreruptă de maximum trei luni de la data trecerii frontierei. Respectiva persoană poate să treacă frotiera în mod frecvent, în scopul declarat în cererea depusă pentru obţinerea permisului.

De prevederile Acordului privind micul trafic ar putea beneficia aproximativ un milion de cetăţeni moldoveni, care domiciliază în 361 de localităţi de la frontieră, astfel încât numărul de permise solicitat până acum, în decurs de şapte luni, poate fi considerat relativ mic.

Ministerul de Externe a declarat că Ambasada României la Chişinău, precum şi oficiile consulare ale României în Republica Moldova au organizat campanii de mediatizare şi continuă să realizeze periodic, pe plan local, acţiuni de informare privind prevederile Acordului încheiat între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind micul trafic de frontieră, atât la nivelul comunităţilor locale, cât şi la nivelul autorităţilor moldovene.

„Procedura de acordare a permiselor de mic trafic este una complexă, în concordanţă cu normele europene în materie, dorind astfel să se asigure un echilibru între facilitarea trecerii frontierelor de către rezidenţii din zona de frontieră care au motive legitime să treacă în mod frecvent o frontieră terestră externă şi necesitatea de a preveni imigraţia ilegală şi eventualele ameninţări la adresa securităţii, reprezentate de activităţile infracţionale. Conform acordului încheiat între România şi Moldova, permisul de mic trafic de frontieră este eliberat în 60 de zile de la data depunerii cererii”, se arată în răspunsul Ministerului de Externe.

Valabilitatea primului permis de mic trafic este de doi ani, iar cel de-al doilea poate avea o valabilitate de cinci ani, dacă nu s-au încălcat prevederile Acordului.

Pentru a solicita un astfel de permis, o persoană trebuie să facă dovada că locuieşte legal, de cel puţin un an, în zona de frontieră. În unele cazuri, localităţile aflate la frontieră nu se încadrează în cei 30 de km prevăzuţi de legislaţia UE. În acest caz, zona de aplicare a Acordului se extinde la 50 de km.

Cetăţenii din Republica Moldova vor plăti, de asemenea, 35 de euro şi pentru vize după aderarea României la spaţiul Schengen, în condiţiile în care în prezent vizele se acordă gratuit. „În prezent cetăţenii Republicii Moldova beneficiază de gratuitate în ceea ce priveşte regimulvizelor pentru România, dar odată cu intrarea României în spaţiul Schengen – conform Acordului de facilitare a vizelor încheiat între UE şi Republica Moldova – se va percepe o taxă de 35 de euro”, a precizat MAE. 

„Ca viitor stat membru al spaţiului Schengen, România va aplica integral prevederile Regulamentului CE810/2009 privind instituirea unui cod comunitar de vize, care fixează procedurile şi condiţiile de eliberare a vizelor de tranzit sau de şedere pe teritoriul statelor membre, pe o periodă de maximum trei luni, într-un interval semestrial”, a afirmat la 1 iulie ministrul de externe Teodor Baconschi într-o discuţie online găzduită de site-ul Hotnews.

El a explicat că articolul 16 din Codul Comunitar de Vize prevede perceperea unei taxe de vize de 60 de euro, dar, conform Acordului privind facilitarea eliberării vizelor, România poate percepe pentru cetăţenii Republicii Moldova o taxă de 35 de euro după aderarea la Schengen.

Acordul care prevede facilitarea regimului vizelor în spaţiul Uniunii Europene pentru cetăţenii moldoveni a fost semnat la 10 octombrie 2007 la Bruxelles, documentul prevăzând posibilitatea ca România şi Bulgaria să acorde gratis vize pentru cetăţenii Republicii Moldova până la aderarea celor două ţări UE la spaţiul Schengen. Acordul prevedea, de asemenea, ca pentru cetăţenii moldoveni să fie menţinut preţul de 35 de euro la taxa pentru eliberarea vizei (valabil până atunci), faţă de 60 euro pentru alte state.

România şi-a stabilit ca obiectiv aderarea la Spaţiul Schengen în martie 2011, împreună cu Bulgaria.