Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Moldova: locul 99 din 169

Moldova: locul 99 din 169

Raportul Global al Dezvoltării Umane 2010, lansat într-o ediţie aniversară, la 20 de ani de la apariţia primului Raport, oferă o analiză a progreselor obţinute de statele lumii în ultimii 40 de ani şi poziţionează Republica Moldova pe locul 99 din 169 de ţări, conform Indicelui Dezvoltării Umane, care rezumă perspectivele unei vieţi lungi şi sănătoase, starea educaţiei şi standardele unui trai decent. Raportul Dezvoltării Umane, editat în acest an cu titlul „Adevărata bogăţie a naţiunilor: calea spre dezvoltarea umană”, ilustrează progresele spectaculoase obţinute pe parcursul a patru decenii de majoritatea ţărilor în curs de dezvoltare în domeniul sănătăţii, educaţiei şi standardelor de viaţă şi introduce, pentru a oferi o imagine mai cuprinzătoare a dezvoltării umane, indicatori noi privind sărăcia, dimensiunea de gen şi inegalitatea.

 „Raportul constată că, în general, oamenii astăzi sunt mai sănătoşi, mai bogaţi şi mai bine educaţi decât înainte”, a afirmat, cu ocazia lansării Raportului Global al Dezvoltării Umane 2010, Administratorul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Helen Clark, care s-a aflat, la 9 şi 10 septembrie 2010, în prima sa vizită oficială în Republica Moldova.

 „Deşi nu toate tendinţele sunt pozitive, există multe lucruri pe care ţările lumii le pot face pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor, chiar în condiţii adverse. Pentru aceasta este necesară o administrare curajoasă la nivel local, precum şi un angajament continuu al comunităţii internaţionale”, a declarat Helen Clark.

 Privind din perspectiva anului 2010 evoluţiile ultimilor 40 de ani, Raportul Global abordează aspecte cruciale ale dezvoltării umane, de la libertăţi şi responsabilităţi politice până la durabilitate şi securitate umană, şi prezintă o agendă cuprinzătoare în domeniul cercetărilor şi politicilor care să răspundă acestor provocări.

 „Raportul Global al Dezvoltării Umane 2010 reafirmă conceptul de bază al dezvoltării umane ca extinderea libertăţilor oamenilor de a trăi o viaţă lungă, sănătoasă şi creativă; pentru a aspira la alte obiective pentru care au motive să le valorifice, şi să se angajeze activ în modelarea dezvoltării echitabile şi durabile intr-o lume comună. Oamenii sunt atât beneficiarii cît şi forţa motrice a dezvoltării umane, ca indivizi şi ca grup „, a afirmat, la Chişinău, Matilda Dimovska, Reprezentantul Permanent adjunct al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

 În Raportul Global al Dezvoltării Umane 2010, Indicele Dezvoltării Umane al Republicii Moldova este de 0.623 – din categoria statelor cu dezvoltare umană medie – care situează ţara pe locul 99 dintr-un total de 169 de ţări şi teritorii, pentru care au fost făcute calcule. Între 1990 şi 2010, valoarea Indicelui Dezvoltării Umane al Republicii Moldova s-a majorat de la 0.616 până la 0.623, ceea ce reprezintă o creştere de 1 la sută sau o creştere anuală medie de aproximativ 0,1 la sută.

 În vecinătatea poziţiei a 99-a a Republicii Moldova în Raportul Global al Dezvoltării Umane 2010 se află Botswana (98) şi Mongolia (100).

 Primele trei ţări ale lumii, plasate în 2010 conform Indicelui Dezvoltării Umane, sunt, după cum urmează: Norvegia (cu un Indice al Dezvoltării Umane de 0.938), Australia (0,937) şi Noua Zeelandă (0,907), iar clasamentul este încheiat de Niger (0.261), Republica Democratică Congo (0.239) şi Zimbabwe (0.140).

 Indicele Dezvoltării Umane

 Împreună cu lansarea Raportului Global al Dezvoltării Umane 2010, este prezentat, de asemenea, şi Indicele Dezvoltării Umane (IDU), care face parte din Raport. IDU reprezintă un rezumat al indicatorilor bunăstării oamenilor, combinând câteva dimensiuni ale dezvoltării umane: o viaţă lungă şi sănătoasă (măsurată prin speranţa de viaţă la naştere), un nivel bun de educaţie (măsurat prin rata ştiinţei de carte la adulţi, combinată cu rata totală a înrolării în învăţământul primar, secundar şi terţiar) şi condiţii de trai decent (măsurate prin Produsul Intern Brut pe cap de locuitor).

 

În acest an, Raportul Dezvoltării Umane introduce cu titlu de inovaţie trei indicatori nou: Indicele Dezvoltării Umane ajustat la Inegalitate, care reduce media dezvoltării umane datorată inegalităţii în domeniile sănătăţii, educaţiei şi veniturilor, Indicele Inegalităţii Gender, care măsoară disparităţile în forţa de muncă, sănătate, cunoştinţe şi abilitare, care afectează femeile, şi Indicele Multidimensional al Sărăciei, care identifică lipsuri importante în sănătate, educaţie şi standarde de viaţă, afectând până la 1,7 milioane de oameni pe glob.

 Pentru mai multe informaţii despre IDU 2010 şi pentru a accesa Raportul Dezvoltării Umane 2010 şi dosarul de presă complet, vizitaţi: www.hdr.undp.org

 Comunicat PNUD Moldova