Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Mihai Ghimpu la emigranţii dragostei

Mihai Ghimpu la emigranţii dragostei

Preşedintele Mihai Ghimpu a avut o întâlnire cu reprezentanţii diasporei moldovenilor din Lituania

Implementarea unui program la nivel de stat pentru susţinerea reprezentanţilor diasporei ar permite autorităţilor R. Moldova să-i ajute pe cetăţenii noştri, indiferent de ţara în care s-au stabilit, să păstreze valorile şi tradiţiile naţionale. Aceste declaraţii au fost făcute de preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, preşedinte interimar al R. Moldova, în cadrul unei întâlniri desfăşurate la Vilnius cu reprezentanţii comunităţii de moldoveni din Lituania.

Mihai Ghimpu s-a referit la oportunitatea semnării unui acord de protecţie socială pentru cetăţenii R. Moldova, stabiliţi în Lituania, organizarea cursurilor de limbă română, dar şi aprovizionarea reprezentanţilor diasporei cu cărţi, materiale didactice necesare pentru a educa corect generaţia în creştere.

Reprezentanţii comunităţii de moldoveni stabiliţi în Lituania au lansat iniţiativa de a organiza anual, în prima duminică a lunii februarie, în incinta tuturor misiunilor diplomatice acreditate în toate statele cu care R.Moldova întreţine relaţii diplomatice, Ziua Scrierii Dictării Naţionale. În această zi, cetăţenii R. Moldova stabiliţi peste hotare ar putea scrie o dictare anonimă în limba română. Se propune ca această sărbătoare să fie un omagiu adus poetului Grigore Vieru, născut în luna februarie, precum şi o tradiţie de a promova limba română.

Preşedintele Mihai Ghimpu a salutat această iniţiativă, afirmând că  este o idee bună care trebuie promovată şi sprijinită  pentru a prinde rădăcini în toate statele lumii unde sunt stabiliţi cetăţenii R. Moldova, fiind şi o promovare a valorilor şi tradiţiilor naţionale. „Important este că vă aflaţi într-un stat democratic, care respectă valorile şi tradiţiile altor popoare, un stat cu care am împărţit o istorie comună”, a mai spus Preşedintele.

Lucia Andrievschi-Bartkiene, preşedinta Asociaţiei de Limbă şi Cultură Română  „Dacia” din Lituania, s-a referit la situaţia în care se află cetăţenii moldoveni stabiliţi în Lituania. „Majoritatea membrilor comunităţii cetăţenilor originari din R. Moldova sunt integraţi în societatea lituaniană, fiind stabiliţi aici din perioada de până la independenţă. Suntem numiţi emigranţii dragostei, deoarece majoritatea am format familii mixte, din cetăţeni moldoveni şi lituanieni”, a mai spus L. Andrievschi-Bartkiene. De asemenea, comunitatea moldovenilor din Lituania nu este una numeroasă, numărând peste 700 de cetăţeni moldoveni. „Nu avem probleme grave aşa cum au alte diaspore, doar că ne pare rău că am ajuns să vorbim mai bine limba lituaniană decât cea română”. a menţionat L. Andrievschi-Bartkiene.

Deputatul Ion Hadârcă, prezent la întâlnire, le-a vorbit celor prezenţi despre evenimentele de acum 20 de ani, când a fost adoptat Actul de Restabilire a Independenţei Lituaniei, R. Moldova fiind primul stat care a recunoscut independenţa Lituaniei, Ion Hadârcă fiind pe atunci vicepreşedintele Parlamentului R. Moldova. Cetăţenii moldoveni au primit în dar autografe şi cărţi semnate de scriitorul Ion Hadărcă.

Lucia Andrievschi-Bartkiene a mai precizat că reprezentanţii diasporei cetăţenilor moldoveni au susţinut acum 20 de ani voinţa lituanienilor de a-şi redobândi independenţa, în acelaşi timp, visând ca şi R. Moldova să păşească pe calea independenţei, libertăţii şi a democraţiei, amintind în acest context faptul că nr. 2 al ziarului „Glasul” a fost editat în Lituania, cu sprijinul Asociaţiei de Limbă şi Cultură Română „Dacia”.