Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   MARŞ ÎMPOTRIVA IMPUNITĂŢII ŞI ÎN…

MARŞ ÎMPOTRIVA IMPUNITĂŢII ŞI ÎN SPRIJINUL VICTIMELOR TORTURII

Autorităţilor din R. Moldova sunt chemate să-şi o­noreze angajamentele internaţionale cu privire la prevenirea torturii, tratamentelor inumane şi degradante. În contextul Zilei Internaţionale pentru Susţinerea Victimelor Torturii, reprezentanţi ai mai multor ONG-uri din Moldova, care luptă contra torturii, tratamentelor inumane şi degradante şi impunităţii, au lansat, la data de 14 iunie curent, Campania ÎMPOTRIVA IMPUNITĂŢII ŞI ÎN SPRIJINUL VICTIMILOR TORTURII, printr-un marş anti-tortură, care s-a desfăşurat pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt din capitală. DSC_0727

Reprezentanţii Amnesty International Moldova, CREDO, MEMORIA, CRJ, PromoLEX, GENDERDOC-M, Coaliţia Nediscriminare, CIDO, Centrul Naţional al Romilor, au transmis mai multor instituţii ale statului, inclusiv, Ministerului Afacerilor Interne, Procuraturii Generale, Primăriei mun. Chişinău, Ministerului Justiţiei, Parlamentului R. Moldova, un Apel Public, solicitându-le să-şi o­noreze angajamentele naţionale şi internaţionale cu privire la prevenirea torturii, tratamentelor inumane şi degradante. Apelul include şi solicitarea cu privire la finalizarea cât mai promptă, obiectivă şi echitabilă a dosarului privind maltratările din 7 aprilie 2009 şi acţiunile de eliminare a impunităţii.

R. Moldova este parte a mai multor tratate internaţionale pentru prevenirea torturii şi a tratamentelor sau pedepselor inumane sau degradante. Țara şi-a luat angajamentul de a eradica tortura şi alte rele tratamente, fără toleranţă sau întârziere. Faptul că impunitatea continuă, inclusiv în dosarul 7 aprilie 2009, demonstrează că recentele modificări ale legislaţiei şi practicii nu au evoluat suficient.

DSC_0695ONG-urile au solicitat autorităţilor ca, prin anchete independente şi imparţiale, să-i aducă în faţa justiţiei pe cei care sunt responsabili de abuzurile comise în aprilie 2009; să asigure măsuri pentru desfăşurarea unor investigaţii prompte, independente şi imparţiale; să ia măsuri de sancţionare a reprezentanţilor instituţiilor de stat, vinovaţi de lucrul ineficient în investigarea cazurilor de tortură sau alte rele tratamente, inclusiv responsabilii pentru evenimentele din 7 aprilie 2009 privind tergiversarea nemotivată în examinarea dosarelor din 7 aprilie 2009; să întreprindă măsuri necesare pentru consolidarea Secției combatere tortură a procuraturii Generale și să schimbe statutul acesteia, prin crearea unei instituții independente, cu resurse suficiente la dispoziție; să asigure că fiecare poliţist, sau ofiţer de menţinere a ordinii de drept, care este investigat pentru acte de tortură sau alte forme de maltratare, să fie suspendat din funcţie pe durata anchetei şi să asigure ca toate interogatoriile pe cazurile penale să aibă loc în încăperi speciale dotate; să asigure ca Consiliul Consultativ, care acţionează ca Mecanism Naţional de Prevenire, să activeze în conformitate cu standardele OPCAT, fiindu-i garantată independenţa funcţională, financiară şi operaţională; să asigure reabilitarea eficientă a tuturor victimelor torturii/relelor tratamente.

Autorităţile vizate în apelul menţionat, vor fi aşteptate, la data de 24 iunie curent, în cadrul unei mese rotunde, pentru a oferi răspunsuri la întrebările adresate.

CAMPANIA ÎMPOTRIVA IMPUNITĂŢII ŞI ÎN SPRIJINUL VICTIMILOR TORTURII se va desfăşura în perioada 14-27 iunie curent. În cadrul campaniei, vor fi organizate o serie de activităţi, cu scopul de a atrage atenţia autorităţilor asupra impunităţii, torturii şi tratamentelor inumane şi degradante în Moldova. În această perioadă vor fi organizate, de asemenea, o conferinţă de presă, cu referire la dosarul 7 aprilie 2009, dezbateri publice, tururi de informare etc.