Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   "Lui Nicolae Vicol i-a fost…

„Lui Nicolae Vicol i-a fost aplicat arestul la domiciliu la o oră după ce mandatul de arest pe numele său expirase”

Nicolae Vicol, şeful suspendat al Serviciului Fiscal de Stat îşi va petrece următoarele 25 de zile în arest la domiciliu. Victor Răţoi, judecătorul de instrucţie al Judecătoriei Buiucani, a decis miercuri, 27 martie, eliberarea lui Vicol din arest preventiv, înlocuindu-i măsura cu arest la domiciliu.

Ana Ursachi, avocata lui Nicolae Vicol este însă nemulţumită de decizia magistratului. Ursachi afirmă că lui Vicol i-a fost aplicat arestul la domiciliu la o oră după ce mandatul de arest pe numele expirase. „Este o nouă încălcare a drepturilor lui Nicolae Vicol”, susţine Ursachi, care intenţionează să meargă din nou la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO). Celelalte încălcări au fost consemnate într-o cerere pe care Ursachi susţine că a depus-o deja la CtEDO.

Aceasta ne-a mai declarat că, de fapt, arestul la domiciliu aplicat lui Nicolae Vicol, deşi îi permite clientului său să-şi vadă familie şi să stea cu membrii acesteia, îi îngrădeşte lui Vicol dreptul la libertate, consfinţit de constituţie. „Eu voi demonstra că acest om este nevinovat. Când spun asta nu mă joc cu cuvintele. Când voi putea, voi face foarte multe dezvăluiri despre acest dosar”, ne-a mai spus Ana Ursachi.

Avocata intenţionează să atace încheierea judecătorului de instrucţie Victor Răţoi prin care lui Vicol i-a fost aplicat arestul la domiciliu la Curtea de Apel Chişinău, pentru că „este motivată prosteşte. Eu nu mai înţeleg nimic”, a precizat sursa.

Conform încheierii emise de judecătorul de instrucţie, la domiciliu, Nicolae Vicol nu va avea dreptul să discute la telefonul mobil şi nici să primească vizite. Singurele vizite permise pentru Vicol vor fi cele cu avocatul său.

Amintim că Nicolae Vicol a fost arestat pe 15 februarie 2013, fiind bănuit de corupere pasivă, abuz în serviciu şi interceptarea ilegală a telefoanelor subalternilor săi. În acea zi, Centrul Naţional Anticorupţie a efectuat circa 14 percheziii inclusiv la FISC şi Guvern în cadrul dosarului iniţiat în septembrie 2012. Nicolae Vicol, prin vocea avocatei sale a respins însă toate acuzaţiile care i s-au adus, precizând că este victima unor răfuieli politice, Vicol fiind aresta chiar în ziua în care PLDM vota împreună cu PCRM demiterea lui Vlad Plahotniuc. Pe 6 martie, la solicitarea lui Veaceslav Negruţă, Nicolae Vicol a fost suspendat din funcţie, până la finalizarea anchetei.

Lilian Rudei, procurorul care se ocupă de dosarul Vicol nu a răspuns la apelurile ZdG, pentru a se expune vis-a-vis de acuzaţiile avocatei lui Nicolae Vicol.