Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Judecătorii: „din iad" „în glorie"

Judecătorii: „din iad” „în glorie”

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins luni, 26 aprilie, cererea depusă de mai multe ONG-uri în privinţa a nouă judecători, acuzaţi că ar fi judecat tinerii în comisariatele de poliţie şi că nu ar fi observat voit faptul că tinerii prezentau semne clare de maltratare.

ONG-iştii s-au arătat nemulţumiţi de decizia CSM şi au anunţat că au un plan pentru a continua lupta de pedepsire a magistraţilor, în timp ce judecătorii au ieşit din sală mulţumiţi de verdict, imediat după pronunţarea deciziei.

Cererile de sancţionare a celor nouă judecători au fost emieă către CSM la 31 martie şi 2 aprilie 2010 , de către organizaţiile non-guvernamentale Promo-LEX şi IDOM, care au cerut intentarea unei sancţiuni disciplinare împotriva a nouă judecători, pe motiv că au emis încheieri de aplicare a măsurilor preventive şi a sancţiunilor administrative doar pe rapoartele şi procesele-verbale întocmite de către poliţişti, încheierile au fost emise în absenţa unui avocat, iar deciziile au fost emise în circumstanţe de teroare în masă, se mai spunea în adresarea celor două instituţii către CSM.

Prezenţi la pronunţarea deciziei, Ion Guzun, reprezentantul IDOM şi jurista Doina Ioana Străisteanu, au acuzat judecătorii de faptul că nu au întrebat tinerii cum au ajuns în situaţia respectivă, adică în faţa judecătorului şi că nu au luat în consideraţie faptul că aceştia erau maltrataţi.

Cei nouă judecători care au luat pe rând cuvântul, s-au apărat şi au respins acuzaţiile aduse, acuzând totodată ONG-iştii (pe care unii magistraţi îi încurcau cu jurnaliştii) că au răspândit informaţii eronate şi calomnioase la adresa lor. Judecătorii au afirmat că au judecat doar în incinta judecătoriilor, că toate şedinţele erau publice şi că „contravenientul” îşi recunoştea vinovăţia. „Ne-a fost obijduitor când am fost numiţi de presă „Judecătorii din iad”. Am fost acuzaţi fără a fi prezentate dovezi împotriva noastra. Se uită că judecătorii sunt şi ei oameni, şi suferă”, au afirmat judecătorii. Sintagma „ Judecătorii din iad” nu a fost pe placul nici a unor membri ai CSM, care au atacat ONG-iştii că propagă această îmbinare de cuvinte. „ Noi trebuie să respectăm legea, vrem ca ea să triumfe, au spus unii membri ai CSM. Ministrul Justiţiei Alexandru Tănase a intervenit şi a oprit scandalul.

Nicolae Timofte, membru al CSM, a ţinut şi el să ia public apărarea celor 9 judecători, încă înainte ca membrii CSM să ia o decizie. Acesta a întrebat cum să-i reabiliteze pe judecători, când ONG-iştii şi mass-media i-au învinuit. Alt membru al CSM, Dina Rotarciuc, a cerut celor care au acuzat judecătorii să aducă înainte de toate probe, iar jurnaliştilor să verifice informaţiile înainte de publicare. Vicepreşedintele judecătoriei Rîşcani, Oleg Melenciuc, a reiterat faptul că, de când activează în instituţia respectivă, nu a fost judecat nici un caz în afara instanţei de judecată. Melenciuc a afirmat că din cele 15 cazuri pe care le-a judecat în perioada 7-10 aprilie, 12 decizii luate nu au fost contestate. „Judeca cel care era liber. Dacă erau 50 de cazuri, le judecam pe toate”, a precizat magistratul.

A luat cuvântul preşedintele Curţii de Apel Chişinău, Anatolie Doga, care a declarat că din cele 53 de cazuri ajunse la Curtea de Apel, 15 decizii au fost casate, 30 trimise la rejudecare, iar 8 decizii au fost modificate. Totodată, Doga a precizat că, în 90 % din cazuri, oamenii se plângeau că, în prima instanţă, nu au avut un avocat. Deşi a fost întrebat de preşedintele CSM dacă au fost depistate cazuri de maltratare, Doga a evitat răspunsul.

Cu un verdict care părea aproape clar, 9 din cei 11 membri ai CSM prezenţi la şedinţă s-au retras pentru a lua o decizie. Deliberările au durat aproape o oră, iar la revenire, preşedintele CSM, Dumitru Visterniceanu, a menţionat că faptele expuse în plângeri nu s-au adeverit, iar în privinţa judecătorului Gheorghe Morozan…, faptele s-au adeverit parţial, însă din cauza că a fost depăşit termenul de depunere a plângerilor, nu s-a luat nici o măsură împotriva sa. Decizia CSM este definitivă. Imediat după anunţarea ei, judecătorii au plecat rapid din sală, cu zâmbetul pe buze.

Ion Guzun şi Doina Ioana Străisteanu s-au declarat nemulţumiţi de decizie. „A fost o decizie descurajatoare. Am avut impresia că ONG-urile care au avut îndrăzneala să sesizeze CSM au fost puse sub scrutinul judecătorilor care au emis hotărâri. Noi avem o strategie de a ne adresa mai departe. Suntem foarte nemulţumiţi”, a spus Doina Străisteanu. Ion Guzun a precizat: Ce facem atunci cu plângerile care sunt la Procuratura Generală privind maltratarea? Cum putem să nu luăm în considerare faptul că deja în instanţa de judecată sunt transmise plângeri pe tortură şi maltratare? Aceste persoane au trecut prin birourile acestor judecători”, a menţionat Guzun.

V.M.