Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Îngrădire sistematică, metodică şi abuzivă…

Îngrădire sistematică, metodică şi abuzivă a libertăţii presei

Libertatea presei din Republica Moldova se află în pericol, fiind îngrădită în mod sistematic, metodic, abuziv de către autorităţile statului, se spune în memoriul difuzat azi de organiyaţiile de mass-media din Moldova.

„Deşi, pe parcursul ultimilor ani, legislaţia mass-media în Republica Moldova s-a îmbunătăţit, apropiindu-se, cu sprijinul organismelor internaţionale şi contribuţia societăţii civile, de normele şi standardele europene, starea libertăţii presei s-a agravat treptat, atingând apogeul în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2009 şi în perioada postelectorală.Nerespectarea legilor, a spiritului lor a devenit o regulă, nu o excepţie în R. Moldova. Faptul că în raportul anual „Libertatea presei în lume”, elaborat de organizaţia americană „Freedom House” Republica Moldova este plasată pe locul 150, alături de statele fără presă liberă, este consecinţa unei atitudini antidemocratice a autorităţilor RM, a refuzului de a recunoaşte rolul presei de „putere a patra”, a unor încercări permanente de a transforma presa în „organizator de partid” sau „propagandist colectiv”, ca în perioada sovietică.

Intimidarea, hărţuirea, presiunea asupra jurnaliştilor, asupra instituţiilor şi organizaţiilor din domeniul mass-media au devenit lucruri obişnuite din partea autorităţilor, la care societatea moldovenească în întregime nu reacţionează decât rareori, destul de anemic. Retorica proeuropeană, asigurările de respectare a pluralismului, a libertăţii presei şi libertăţii de exprimare, a accesului la informaţii de interes public nu sunt susţinute de fapte concrete, având în realitate menirea să camufleze acţiunile de restrângere a spaţiului de libertate, de monopolizare a mass-media prin consolidarea presei loiale partidului de guvernământ. În timp ce puţinele la număr mass-media independente sunt discriminate, hărţuite şi intimidate prin diverse mijloace, blocându-se, pe toate căile, dezvoltarea acestora, refuzându-li-se solicitările de acordare a frecvenţelor şi licenţelor, mass-media procomuniste sunt stimulate şi încurajate, având acces prioritar la informaţie, satisfăcându-li-se în regim preferenţial cererile de extindere a ariei de acoperire. În timp ce presa loială se bucură de asistenţă financiară directă şi indirectă, inclusiv prin acordarea de publicitate din bani publici, presa independentă face eforturi disperate de supravieţuire.

Membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) care, conform legislaţiei, trebuie să fie o instituţie independentă, sunt desemnaţi pe criterii politice, şi nu profesionale, iar deciziile pe care le ia CCA sunt în detrimentul mass-media neloiale puterii.

În pofida angajamentelor asumate, activitatea Companiei Teleradio-Moldova ca instituţie publică nu evoluează deloc. Dimpotrivă, aceasta se manifestă tot mai pronunţat ca instrument de propagandă a guvernării, limitând la maxim accesul partidelor de opoziţie, al reprezentanţilor societăţii civile care împărtăşesc opinii diferite de cele ale PCRM, ignorându-i sau chiar discreditându-i în mod premeditat pe oponenţii puterii. Realitatea politică, economică şi culturală este reflectată în mod partizan, tendenţios, lăsând în umbră problemele grave cu care se confruntă societatea moldovenească.”

Centrul Independent de Jurnalism                                              

Asociaţia Presei Independente

Asociaţia Presei Electronice APEL                                                 

Centrul „Acces-Info”

Centrul de Investigaţii Jurnalistice      

Comitetul pentru Libertatea Presei

Uniunea Jurnaliştilor din Moldova             

Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova