Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   În Moldova - femeile sunt…

În Moldova – femeile sunt discriminate, iar bărbaţii discriminatori

Fiecare al patrulea moldovean s-a simţit discriminat în ultimul an. Femeile sunt cele mai discriminate persoane, alături de persoanele cu dizabilităţi, de cele sărăce, de persoanele HIV pozitive, bătrâni, homosexuali, romi, în timp ce bărbaţii, care deţin o funcţie în instituţii publice sau private, sunt consideraţi de majoritatea respondenţilor drept cei care abuzează.

Concluziile sunt prezentate în cadrul unui studiu sociologic al Fundaţiei Soros-Moldova «Percepţiile populaţiei din R.Moldova privind fenomenul discriminării».

În studiu se mai arată că cel mai frecvent, cetăţenii R. Moldova sunt discriminaţi la angajare în câmpul muncii, la locul de muncă, la spital/policlinică, de către autorităţi sau în instituţiile de educaţie. Dacă în cazul angajării în câmpul muncii şi la locul de muncă, persoanele se simt discriminate din cauza stării de sănătate, orientării sexuale, vârstei sau sexului, în cazul instituţiilor educaţionale şi de sănătate persoanele se simt discriminate din cauza lipsei surselor financiare. În consecinţă, de frica discriminării, fiecare al nouălea respondent evită să meargă la policlinică, la poliţie sau la primărie.

Fiecare al treilea respondent consideră că în ultimii cinci ani discriminarea a sporit. Ponderea persoanelor care cred acest lucru este mai mare în mediul femeilor, al respondenţilor de etnie rusă şi al persoanelor cu nivel înalt de bunăstare.

La capitolul echitatea de genuri, fiecare al doilea respondent consideră că situaţia femeilor şi a bărbaţilor este la fel de echitabilă în R.Moldova, fiecare a treia persoană crede că situaţia bărbaţilor moldoveni este mai bună decât cea a femeilor şi doar 15 % dintre aceştia consideră că situaţia femeilor este mai bună.

Deşi mai bine de jumătate dintre respondenţi au menţionat că în R.Moldova există o egalitate de şanse, cercetarea denotă că Moldova continuă să fie on ţară tradiţionalistă, conservativă în ceea ce priveşte distribuirea rolurilor în familie şi în societate, între femei şi bărbaţi. Astfel, 80 % dintre respondenţi continuă să fie de acord cu afirmaţiile că bărbatul este capul familiei şi că este mai mult datoria femeilor să se ocupe de treburile casnice. Fiecare al treilea chestionat crede că femeile sunt mai puţin capabileşi nu pot ocupa funcţii de conducere şi că femeia nu are ce căuta în politică. De această părere sunt, în mare parte, bărbaţii şi persoanele cu un nivel de studii redus.

«Rezultatele sunt alarmante la toate categoriile, mă gândeam cât de intoleranţi suntem, este ca un fel de oglindă. Acest studiu trebuie să stea la baza unor acţiuni strategice pe care ar trebui să le întreprindă instituţiile publice», susţine Sofia Şuleanschi, directoare Reprezentanţa Winrock în Moldova.

La moment, în Moldova nu există nici o lege care s-ar referi doar la discriminare, plus că şi practica judiciară la acest capitol este aproape inexistentă, afirmă Lilia Rusu, consultantă în cadrul Ministerului Justiţie, care a adăugat că proiectul de lege privind prevenirea şi combaterea discriminării a fost deja trimis în Parlament. Iulia Marcinschi, coordonatoarea Coaliţiei Nediscriminare a specificat că legea, chiar şi când va fi adoptată, nu va putea combate discriminarea până nu va fi schimbată percepţia oamenilor despre această problemă.