Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   IA MANIA 2014 - Festivalul…

IA MANIA 2014 – Festivalul Artelor Născute din Tradiții

Sâmbătă, 21 iunie, tradițiile populare și cultura românească și-au dat întâlnire la IA MANIA 2014. Festivalul care a fost organizat în aer liber și care a adunat mii de oameni din întreaga R. Moldova pentru a face cunoștință cu tradițiile neamului nostru, indiferent de secolul în care trăim.

Festivalul artelor născute din tradiții a avut loc în satul Holercani, r. Dubăsari. Este o localitate pitorească situată pe malul râului Nistru. Oaspeții au avut posibilitatea să se desfete cu cele mai gustoase bucate tradiționale pregătite de 60 de gospodine instruite de Klumea, atât din Chișinău, cât și din Holercani. Vizitatorii iscusiți au avut oportunitatea chiar în timpul festivalului să participe la Șezătoarea de brodat ie. Cei mai curioși au putut participa chiar și la o lecție de istorie a iei.

În cadrul evenimentului a avut loc și conferința „Podul de Flori” unde 10 artiști din R. Moldova și România, au vorbit despre istoriile de success ale lor, despre proiecte inedite și idei pentru dezvoltarea unei afaceri inspirate din tradiții.

O altă noutate a festivalului din acest an a fost concursul destinat tinerilor designeri „MÂNDRIA”. Aceștia și-au prezentat câte 6 creații ale lor prêt-à-porter, inspirate din tradiția Moldovei. Marele premiu pus la bătaie în competiție a fost participarea la Săptămâna Modei de la Oxford, Marea Britanie, care a fost câștigat de brandul „Soulmates”.

De asemenea, oaspeții festivalului au putut să-și alinte urechile cu muzica celor mai dragi nume din R. Moldova: Maria Iliuț și Crenguța de Iederă , Ansamblul de dans Veselia, Surorile Osoianu, Nicolae Gribincea și Plăieșii, Tharmis, Concertino, Iurie Sadovnic, Alex Calancea Band. Seara s-a încheiat cu un recital de excepție de muzică populară, special plămădit pentru IA MANIA, oferit de interpreta DARA.

Nata Albot, organizatoarea evenimentului a spus că acest festival ne provoacă să ne descoperim identitatea, ajutându-ne să înțelegem de unde venim și cine suntem. „Vrem să păstrăm tradițiile neamului nostru, dându-le un iz de contemporan care o să le facă valoroase pentru tânăra generație”, a spus organizatoarea.