Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Eveniment inedit la Chişinău

Eveniment inedit la Chişinău

Astăzi, oficiali ai R. Moldova, vicitme ale deportărilor, urmaşii acestora au participat la acţiuni comemorative, dedicate  victimelor deportărilor în masă din 13 iunie 1941

În dimineaţa zilei, membri ai Cabinetului de Miniştri, parlamentari, demnitari de la Primărie, deportaţi şi descendenţii acestora, au depus flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfînt, după care au participat la liturghia duminicală de pomenire a victimelor deportărilor care s-a desfăşurat la catedrala „Naşterea Domnului” şi la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” din Chişinău.

Liturghia a fost urmată de un miting în Piaţa Marii Adunări Naţionale, la care au participat mii de oameni. PMAN a fost pregătită din timp să-i găsduiască pe deportaţi, oameni în vîrstă deja. Au fost moate scaune, iar în câteva locuri toţi doritorii au putut servi apă rece. La deschiderea mitingului, premierul  Vlad Filat a spus: „A trebuit să treacă 69 de ani ca noi să începem să vorbim deschis şi tare despre ceea ce s-a întîmplat. Decizia de a organiza la 13 iunie un şir de acţiuni de amploare are menirea de a-i comemora pe toţi cei care au avut de suferit în urma acţiunilor regimului stalinist”.

El a menţionat că a fost luată o decizie corectă ca repunerea în drepturi a celor deportaţi, represaţi să fie pusă în sarcina statului.

„Este adevărat că ceea ce a făcut statul pînă acum este puţin şi că în această direcţie mai avem mult de muncit”, a precizat premierul Filat.

El a spus că, în scurt timp, va fi lansată o campanie de informare a cetăţenilor privind evenimentele ce au avut loc în 1941. „Ne dorim ca toţi cetăţenii Republicii Moldova, indiferent unde se află, să cunoască în detalii istoria noastră, drama pe care am trăit-o cu toţii, dar şi pe toţi cei care au participat la acele tragice evenimente”, a specificat Vlad Filat.

„Sînt sigur că aici, în Republica Moldova, noi sîntem în stare să construim un stat bazat pe adevăr, libertate şi care să ofere bunăstare propriilor cetăţeni. Acest lucru urmează să-l realizăm împreună”, a declarat premierul.

Mesaje de comemorare au fost rostite de Serafim Urechean, Marian Lupu, Corina Fusu, Dorin Chirtoacă, Valentina Sturza, de alţi reprezantanţi ai familiilor deportaţilor.

După finisarea mitingului, participanţii s-au îndreptat în marş spre Gara feroviară, unde au depus flori la piatra de temelie a viitorului monument în memoria deportaţilor.

Acţiunile de comemorare, s-au încheiat cu o masă de pomenire a victimelor deportărilor.