Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   COMUNICAT CNI:Alți trei protagoniști ai…

COMUNICAT CNI:Alți trei protagoniști ai investigațiilor jurnalistice au devenit subiect de examinare pentru CNI

Deputatul Vladimir Voronin, judecătoarea Tamara Chișca-Doneva și procurorul Alexandru Rață, despre care s-a scris că ar avea averi nejustificate, vor fi verificați de Comisia Națională de Integritate (CNI). Deciziile de inițiere a controalelor, în acest sens, au fost luate ieri de către membrii CNI, în cadrul ședinței ordinare, anunță CNI.

La baza acestor inițieri au stat investigațiile jurnalistice publicate în ziarul Timpul și Ziarul de Gardă pe parcursul acestei luni.

Respectiv, publicația Timpul a scris despre familia Voronin, în garajul căreia s-ar găsi mașini de o valoare totală de aproximativ 70 milioane de lei.

Ziarul de Gardă a investigat averea judecătoarei Curții Supreme de Justiție, Tamara Chișca-Doneva, despre care ulterior a scris că aceasta deține o casă cu două niveluri în sectorul Râșcani, nouă terenuri, trei automobile și bonuri patrimoniale într-o societate pe acțiuni.

Același ziar s-a referit și la procurorul raionului Strășeni, Alexandru Rață, care conform publicației locuieşte într-un imobil de milioane, iar membrii familiei sale se plimbă cu maşini de lux.

Reieșind din relatările de mai sus, Comisia Națională de Integritate va verifica și va stabili dacă aceștia au încălcat sau nu regimul juridic al declarării veniturilor și proprietății.

Alte inițieri   

În cadrul aceleiași ședințe, Comisia Națională de Integritate a inițiat controlul privind eventuala încălcare a regimului juridic al conflictului de interese de către:

Lilian Carmanu, primar al comunei Mileștii Mici, raionul Ialoveni

Ion Novac, primar al satului Sălcuța, raionul Căușeni

Vasile Catan, șef adjunct al Agenției Ecologice Cahul.

Nu vor fi controlați

Din lipsa indicilor temeinici, Comisia Națională de Integritate a  dispus  neinițierea controlului în cazurile:

Celor patru angajați ai Centrului Național Anticorupție din „TOP 10: Automobilele de lux ale ofiţerilor de la CNA”- Tudor Gabura, Virgil Mîțu, Ghenadie Tanas și Ghenadie Brînză.

A șase funcționari ai Curții de Conturi: Angela Pascaru, Reghina Bogatireț, Lilian Ungureanu, Polina Cosonea, Nicoleta Graur și Dorin Ciubotaru.

Constatări ale Comisiei

La ședința de ieri, Comisia  a constatat încălcarea regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății de către:

Nicolai Bucicovar, primar al comunei Moscovei, raionul Cahul;

Natalia Rusnac, contabil-șef al primăriei comunei Regina Maria, raionul Soroca;

Natalia Pascari, procuror al Procuraturii Generale.

De asemenea, a fost stabilită încălcarea regimului juridic al conflictului de interese de către Ivan Culinschii, director al ÎM „Apă-Canal”, orașul Vulcănești.