Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Ce vor provocatorii?

Ce vor provocatorii?

Membrii Platformei civice Acțiunea 2012 sunt profund indignați de atacurile denigratoare ale unor formațiuni politice din R. Moldova care  susţin că sărbătoarea de duminică, 25 martie, consacrată marcării zilei Unirii Basarabiei cu România “este o provocare murdară a unioniştilor, menită să distrugă stabilitatea social-politică din ţară şi statalitatea moldovenească”.

Potrivit PCRM, bunăoară, la evenimente vor participa “persoane în stare de ebrietate sau care au folosit produse narcotice” (PSD), care, bineînțeles, trebuie interzisă și asupra căreia trebuie să se pronunțe nici mai mult nici mai puțin decât toți parlamentarii din R. Moldova (PSRM).

După cum acceptăm opţiunea acestor actori politici de a se identifica drept ,,moldoveni”, ca noțiune opusă celei de ,,români”, negând sau refuzând valoarea datei de 27 martie, în acelaşi mod dorim să ne fie asigurat dreptul firesc de a marca această zi în care Sfatul Țării a hotărât că Basarabia de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mamă-sa România.

Nu suntem nici la prima, nici la ultima acțiune de celebrare a datelor istorice din istoria neamului nostru. Însă jignirile care ne-au fost aduse, folosite cu scopul de a crea panică și de a micșora rândurile celor dornici să participe la sărbătoare, ne determină să anunțăm proteste față de aceste trei partide în luna aprilie, lună simbol pentru libertatea românilor moldoveni.  Îi invităm pe toți cetățenii liberi ai Republicii Moldova să o facă, individual și cu respectarea normelor legale. Vom protesta pentru a le aduce aminte celor care au uitat din nou, deși au trecut doar trei ani, ce înseamnă libertate și democrație. În democraţie, gestionarea manifestărilor afective de tipul sărbătoririi unui act din istorie nu se realizează prin îngrădirea lor cu mijloace violente, ci prin respectarea ghidului conştiinţei individuale. Acesta poate presupune un anumit proiect identitar asumat sau un altul. Ordinea politică şi socială nu se menţine prin obstrucţionarea libertăţii de a alege, de a opta pentru un anumit tip de atitudine civică.

Deoarece avem informații despre provocări planificate de forțele anti-naționale menționate mai sus, Platforma civică Acțiunea 2012 invită reprezentanţii mass-mediei să asigure redarea cât mai obiectivă a evenimentelor, pentru asigurarea unei demonstraţii paşnice, lipsită de violențe. Adunarea participanților se va face în fața Academiei de Știință a Moldovei la ora 16.00 iar coloana cu manifestanți va porni în marș la ora 16.30. Vom trece prin fața Ambasadei României și vom ajunge la scuarul Teatrului de Operă și Balet unde vor dansa hora Unirii și va avea loc un concert.
Pentru declarații oficiale din partea Platformei sunt desemnate șapte persoane reprezentative pentru toate ONG-urile componente (lideri ai grupurilor care organizează sărbătoarea, studenți basarabeni din România, persoane venite de peste Prut – Iași și București)  care să vorbească cu presa în timpul manifestațiilor și după acestea.

Platforma Civică ACȚIUNEA 2012 este formată din ONG-uri și persoane care susțin unirea Republicii Moldova cu România și militează pentru realizarea obiectivului generațiilor trecute, prezente și viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiași stat. Anul acesta se împlinesc 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus.