Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Campania electorală din SUA, marcată…

Campania electorală din SUA, marcată de alertă teroristă


Preşedintele american, Barack Obama, a revenit la atribuţiile de comandant şef, cu patru zile înaintea alegerilor legislative de la jumătatea mandatului, calificând drept „ameninţare teroristă credibilă” descoperirea unor colete suspecte în avioane cu destinaţia SUA.

„Vreau să-i ţin pe americani la curent cu o ameninţare teroristă credibilă împotriva ţării noastre”, a declarat preşedintele, la Casa Albă, adăugând că pachetele descoperite la bordul unui avion care venea din Yemen conţineau „aparent explozibil”.

Obama s-a declarat hotărât să „distrugă” gruparea Al-Qaida în Yemen, după alerta mondială declanşată de descoperirea acestor pachete suspecte şi temerile privind atentate în Statele Unite.

Această nouă ameninţare teroristă intervine în condiţiile în care campania din Statele Unite a intrat în linie dreaptă, înainte de alegerile legislative de marţi.

De vineri seara până duminică, preşedintele trebuia să viziteze în total cinci state pentru a-şi mobiliza electoratul. Purtătorul său de cuvânt, Robert Gibbs, a declarat că acest program „nu ar trebui să se schimbe, în starea actuală a lucrurilor”.

Vineri, înainte ca acest caz să fie făcut public, preşedintele a lansat o ultimă pledoarie privind principala problemă a Statelor Unite: relansarea economică încă timidă.

„Continuăm să ieşim din cea mai gravă recesiune din ultimii 80 de ani şi misiunea noastră este să accelerăm această relansare şi să încurajăm o creştere mai rapidă”, a afirmat vineri dimineaţă preşedintele, într-un discurs la Beltsville (Maryland, est).

El a făcut de asemenea un apel la unitate din partea republicanilor, cerându-le să „lucreze în cooperare pentru a determina progrese privind locurile de muncă şi creşterea”, într-o ţară în care circa 14 milioane de persoane sunt în şomaj.

Acest apel către conservatori intervine în condiţiile în care alegătorii nerăbdători par hotărâţi să sancţioneze democraţii, care ar urma să piardă majoritatea cel puţin în Camera Reprezentanţilor.

Obama urmează să meargă la Charlottesville (Virginia, est) pentru a-l susţine pe reprezentantul democrat Tom Periello, a cărui popularitate a scăzut de când a votat pentru reforma asigurărilor de sănătate a preşedintelui.

Vineri, în Nevada (vest), sondajele negative se confirmau pentru Harry Reid, liderul majorităţii democrate din Senat, care a fost imaginea reformelor lui Barack Obama în Camera superioară şi care pare să plătească preţul.

Conform unui sondaj al Las Vegas Review-Journal, Reid, creditat cu 45 la sută din intenţiile de vot, se află la patru puncte în urma rivalei sale ultraconservatoare Sharron Angle (49 la sută). Într-un sondaj precedent efectuat în urmă cu două săptămâni, Reid avea tot 45 la sută din intenţiile de vot, faţă de 47 la sută pentru Angle.

Într-un semn al posibilei înfrângeri a lui Reid, un lucru foarte rar pentru un lider al majorităţii, presa americană evocă deja o posibilă luptă pentru înlocuirea sa în rândul democraţilor, între numărul doi al majorităţii, Richard Durbin, şi numărul trei, Charles Schumer.

cotidianul.ro