Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Avocata copilului intervine în cazul…

Avocata copilului intervine în cazul fetiţei de 2 ani, abuzată sexual

În R. Moldova se atestă tot mai multe cazuri de abuz asupra copiilor, fie că este vorba despre abuzul sexual sau alte forme, iar cel mai frecvent acesta constituie un rezultat direct al fenomenului migraţiei părinţilor peste hotare, aceştia lăsîndu-şi copiii acasă sub aşa-zisa „supraveghere” a unor cunoscuţi, prieteni, rude sau chiar persoane străine. Acest fapt conduce la diverse cazuri  de abuz, maltratare a copiilor din partea adulţilor, pe seama cărora sunt lăsaţi copiii.

Avocata parlamentară, Tamara Plămădeală, s-a autosesizat pe marginea cazului fetiţei de 2 ani din raionul Glodeni, violată de bărbatul de 31 de ani, în grija căruia feţiţa a fost lăsată de către mama sa, plecînd la muncă în Rusia. Documentîndu-se asupra cazului  şi efectuând o viziţă în raionul Glodeni, avocatul copilului a aflat că mama este de origine romă şi şi-a lăsat fetiţa pe seama prietenei violatorului, acesta fiind locatar al satului Duşmani, Glodeni. Totodată, avocata parlamentară a aflat că autoritatea publică locală, deşi avea la evidenţă copilul dat, nu a întreprins nici o acţiune în vederea asigurării fetiţei cu un mediu familial de care aceasta are nevoie.

Tamara Plămădeală a înaintat un aviz cu recomandări către Secţia raională de Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei Glodeni, prin care a recomandat iniţierea procedurii de decădere din drepturi părinteşti a mamei, care în primul rînd se face vinovată de cele întâmplate, pentru că a dat dovadă de iresponsabilitate şi neglijenţă, precum şi acordarea îngrijirii recuperatorii pentru fetiţă, cu asigurarea ulterioară a acesteia cu un mediu familial favorabil creşterii şi dezvoltării sale.

Avocata parlamentară va veni cu recomandări către toţi asistenţii sociali din comunitate, ca aceştia să înceapă procedura monitorizării mai serioase a copiilor care provin din familiile aflate în situaţii de risc, ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă peste hotare, iar acolo unde părinţii se dovedesc a fi iresponsabili faţă de soarta copiilor lor care rămîn acasă, aceştia să fie decăzuţi din drepturi părinteşti. Acest lucru ar contribui la evitarea unor eventuale cazuri similare pe viitor, iar copiilor să le fie, astfel, garantată respectarea dreptului lor la protecţie faţă de abuzuri şi neglijare, fapt prevăzut de art.19 al Convenţiei internaţionale pentru drepturile copilului, care stipulează că „Statul este obligat să protejeze copiii de toate formele de maltratare săvîrşită de către părinţi sau alte persoane răspunzătoare de îngrijirea copiilor şi de a aplica programe preventive şi de tratament în această privinţă”.

Amintim că, în 2009, avocata  copilului a înaintat în Parlament o propunere de modificare a legislaţiei, privind obligativitatea prezentării, la ieşirea din ţară, de către părinţi – cetăţeni ai RM, care au la întreţinere copii minori, a unui act de la autoritatea tutelară de la locul lor de trai, prin care s-ar confirma, că copilul, pe perioada absenţei părinţilor, va avea reprezentant legal. Din păcate, însă, aceste propuneri nu au fost încă discutate în cadrul unei şedinţe în cadrul Legislativului.