Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Avocata copilului - dialog cu…

Avocata copilului – dialog cu partidele politice

Astăzi, 29 octombrie, avocata parlamentară pentru protecţia drepturilor copilului, Tamara Plămădeală, a organizat o masă rotundă cu partidele politice din R. Moldova. Genericul acţiunii – „Interesul superior al copilului ca prioritate pentru politicieni în R. Moldova”.

Avocata parlamentară şi-a propus identificarea angajamentelor pe care partidele politice şi le asumă în viitoarea guvernare, în vederea plasării accentului prioritar pe interesul superior al copilului, în încercarea de a contribui la îmbunătăţirea situaţiei la acest capitol.

Din toate partidele politice invitate la  discuţie, au participat doar reprezentanţi ai 5 formaţiuni, iar acest fapt demonstrează că drepturile copilului ocupă un loc secundar pe agenda unor partide politice. La discuţie a participat şi reprezentantul UNICEF  – Alexandru Stratulat, precum şi un copil, membru al Consiliului Naţional Consultativ al Copiilor pe lângă avocatul copilului – Tudor Ştubei, care a adresat întrebări reprezentanţilor partidelor politice.

Fiecărui partid politic i s-a oferit posibilitatea de a prezenta domeniile prioritare de protecţie a drepturilor copilului, domenii pe care vor acţiona în perioada care va urma alegerilor parlamentare.

Astfel, liderul Mişcării social-politice „Forţa Nouă” – Valeriu Pleşca, menţionează că domeniul drepturilor copilului este unul strategic pentru ţara noastră, inclusiv şi pentru formaţiunea pe care o conduce, însă, din păcate, structurile politice fac mai degrabă afirmaţii cu caracter doar declarativ, ceea ce împiedică într-un fel sau altul realizarea practică a obiectivelor care stau la bază. Acesta afirmă că domeniul prioritar pe care va acţiona îl constituie promovarea şi dezvoltarea familiei, ca element de bază al societăţii, educaţia de calitate a copiilor, cooperarea cu ONG-urile din domeniu.

Ion Dron, vicepreşedintele Partidului Republican, susţine că  un domeniu prioritar pe care acest partid şi-l propune ca strategie de îmbunătăţire îl constituie delicvenţa juvenilă, acest fapt urmând să fie axat pe studiul premiselor care au determinat acest fenomen, după care identificarea unor soluţii adecvate de ameliorare.

Tatiana Niţă, reprezentanta Partidului Social-Democrat, a menţionat că şi această formaţiune şi-a propus anumite obiective care se referă la domeniul protecţiei drepturilor copilului, în urma studierii multiplelor probleme cu care se confruntă copiii, iar domeniile prioritare pe care s-ar axa structura dată, în cazul participării la actul de guvernare, s-ar orienta cu precădere asupra creşterii nivelului de trai al familiilor în care cresc şi se educă copii, protecţiei sociale, creşterea nivelului calităţii învăţămîntului pentru copii, oferirea locurilor de muncă membrilor familiei care trebuie să asigure un nivel de trai decent pentru copiii lor.

Reprezentanta Alianţei „Moldova Noastră” – Angela Ganea, susţine că AMN are în programul său reflectate acele puncte de reper, care vor dezvolta domeniul social, o mare contribuţie avînd, în acest sens, şi parteneriatul cu societatea civilă.

Valentina Şerpu, reprezentanta Partidului Popular Creştin Democrat din Moldova, a punctat importanţa semnificativă pe care o comportă investiţiile în domeniul învăţământului pentru copii. Ea a precizat că comunicarea şi cooperarea dintre avocatul copilului şi autorităţile centrale este indispensabilă în asigurarea respectării drepturilor copilului.  Şerpu a ţinut să reitereze şi necesitatea revizuirii procedurii de acordare a indemnizaţiilor, precum şi alte aspecte importante, în acest sens.

Avocata parlamentară sprijină voinţa de cooperare manifestată de unele partidele politice şi va pleda pentru identificarea problemelor, a soluţiilor şi a posibilităţilor reale de colaborare cu partidele politice, în vederea eficientizării procesului de apărare şi protejare a drepturilor şi libertăţilor copiilor.