Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   (foto) Asociaţia Parlamentul 90. Declaraţie…

(foto) Asociaţia Parlamentul 90. Declaraţie de presă

Noi, membrii Asociaţiei „Parlamentul-90”, cei care am votat Declaraţia de Independenţă de la 27 august 1991 şi am pus bazele statului modern – Republica Moldova, ne exprimăm îngrijorarea profundă în legătură cu situaţia social-politică creată imediat după alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009.

Constatăm că majoritatea partidelor politice, societatea civilă şi diverse categorii sociale au pus la îndoială corectitudinea acestor alegeri. În această situaţie reprezentanţii Partidului Comuniştilor n-au demonstrat deschidere şi capacitate de dialog şi au declarat cu aroganţă că vor neglija opiniile opoziţiei. Protestele societăţii civile care au urmat au fost o reacţie firească la atitudinea de desconsiderare şi dispreţ faţă de toţi cei care nu împărtăşesc valorile comuniste.

Acţiunile de protest sunt un lucru obişnuit pentru societăţile democratice, însă guvernarea comunistă prin comportamentul său a demonstrat că nu poate activa decît în condiţii de dictatură .Trezeşte mai multe semne de îrebare modul în care guvernarea a gestionat această criză şi evidentele provocări bine organizate.

În această ordine de idei, noi, deputaţii din primul Parlament, cei care am cunoscut crize mai grave decît cea din 7 aprilie 2009, dorim să punem conducerii statului pe care noi l-am creat următoarele întrebări:

1. Ce-au făcut personal şeful statului, Preşedintele Parlamentului şi Prim-ministru pentru a soluţiona criza prin metode democratice?

2. A avut conducerea Republicii Moldova informaţii de la serviciile speciale despre preconizatele acţiuni şi ce măsuri au întreprins pentru a le contracara?

3. De ce nimeni din reprezentanţii conduceri statului n-au întreprins măsuri pentru iniţierea unui dialog civilizat cu protestatarii?

4. De ce poliţia n-a acţionat într-un mod profesionist pentru apărarea instituţiilor statului, dar a făcut totul pentru a provoca tinerii să pătrundă în edificii, inclusiv în clădirea Parlamentului din 1990-1994, unde s-a adoptat Declaraţia de Independenţă şi cele mai importante acte care au pus bazele statalităţii?

5 .De ce în cazul în care majoritatea protestatarilor care se aflau în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi se desolidarizau de grupurile suspect de bine pregătite ce atacau Preşedinţia şi Parlamentul, nimeni n-a venit la aceşti manifestanţi paşnici pentru a demonstra capacitatea de dialog?

6. De ce televiziunile controlate de putere au început o campanie furibundă de culpabilizare a opoziţiei, pînă la elucidarea circumstanţelor şi vinovaţilor de dezordinele din 7 aprilie 2009?

Asociaţia „Parlamentul -90” califică acţiunile autorităţilor în zilele de 6-7 aprilie 2009 ca unele fiind provocatoare, de pe poziţii de forţă şi care au demonstrat din plin incapacitatea actualei guvernări de a activa într-o societate democratică unde cuvintele de ordine sunt dialog şi toleranţă.

Cerem crearea unei Comisii internaţionale de investigare a evenimentelor din 7 aprilie şi includerea în componenţa ei a reprezentanţilor Asociaţiei „Parlamentul-90”.

Cerem acordarea timpilor de antenă la televiziunea publică pentru a aduce la cunoştinţa societăţii poziţia deputaţilor primului Parlament ales în mod democratic, faţă de evenimentele din 7 aprilie 2009.

10-f1
Guvern
Guvern2
Guvern2
10-f4
G2
G
G