Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Alianţa Moldova Noastră a contestat…

Alianţa Moldova Noastră a contestat la Comisia Electorală Centrală sondajul desfăşurat de „CBS-AXA”

Alianţa Moldova Noastră a depus vineri, 5 noiembrie, la Comisia Electorală Centrală o contestaţie prin care solicită sancţionarea şi contracararea acţiunilor Centrului de Investigaţie sociologică şi marketing „SBS-AXA”. AMN cere de a obliga această instituţie să dezmintă sondajul prezentat joi, 4 noiembrie.Despre aceasta a anunţat într-o conferinţă de presă prim-vicepreşedintele AMN Victor Osipov. „Credem că sunt cerinţe îndreptăţite, avându-se în vedere normele legale”, a declarat el.

Potrivit articolului 64 prim, alineatul 10 al Codului Electoral al Republicii Moldova, în perioada electorală orice sondaje de opinie privind preferinţele politice ale alegătorilor pot fi efectuate numai cu condiţia înştiinţării prealabile a Comisiei Electorale Centrale. Printre informaţiile care urmează a fi prezentate la Comisia Electorală Centrală sunt şi cele legate de comanditarul sondajului.

Parlamentul a operat modificările respective în legislaţie pentru a preveni trucarea sondajelor sau utilizarea acestora pentru manipularea opiniei publice.

„SBS-AXA” nu a înştiinţat CEC despre intenţia sa de a produce acest sondaj”, a declarat Victor Osipov. Mai mult, el adaugă că comanditarul sondajului, judecând după primele investigaţii, pare să fie o firmă obscură.

Potrivit lui Osipov, „sondajul prezentat joi nu face decât să confirme faptul că asemenea instrumente în Republica Moldova continuă să fie utilizate pentru manipularea opiniei publice. Şi de această dată acest sondaj este utilizat clar pentru descurajarea electoratului nostru şi pentru încurajarea şi motivarea electoratului comunist pentru că cifrele dau comuniştilor un procent ireal pentru poziţia lor actuală în Republica Moldova”. Dar cea mai importantă dovadă a faptului că sondajul este pliat sub campania electorală a comuniştilor o regăsim, în opinia vicepreşedintelui AMN, „în ceea ce au prezentat ca şi agendă a populaţiei. Nu e vorba de procentele partidelor, urmăriţi vă rog ce agendă dau ei, ce prezintă ca şi cum ar fi problemele considerate de cetăţeni cele mai grave şi o să vedeţi că această agendă, de fapt, repetă mesajele de campanie ale comuniştilor”.

Referindu-se la faptul că Ion Jigău este membru al unui organ de conducere a unui partid politic, Osipov şi-a exprimat temerea că el „nici nu serveşte acestui partid politic. El serveşte oricare comanditari care apelează la aceste instrumente de manipulare în campania electorală”.

Osipov a spus că AMN a avut discuţii în companiile anterioare cu unii sociologii, inclusiv cu Jigău, încercând să înţeleagă de ce rezultatele sondajelor dau Alianţei Moldova Noastră de patru ori mai puţine procente decât obţine în alegeri şi de ce „le dau comuniştilor uneori, aşa cum a fost la 5 aprilie 2009, când domnul Jigău le dădea 82 de mandate în Parlament, cu 22 mai mult decât au luat în realitate”. Potrivit lui Osipov, la cîteva zile după ce li s-au prezentat datele sindajului, realizatorii acestuia au apărut în public cu cifre majorate în dreptul unor partide.

Victor Osipov a declarat că datele culese în teritoriu, prin întâlniri de la om la om, au arătat că

1 noiembrie AMN avea angajamente de a fi susţinută din partea a circa 110 mii de alegători, ceea ce reprezintă circa 7 procente.