Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor…

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor despre controalele la Golden Nica

La data de 3 septembrie DMSA Chişinău (Direcţia Municipală Chişinău pentru Siguranţa Alimentelor) a efectuat controlul oficial la restaurantul Golden Nica. În procesul controlului s-a stabilit că, în perioada 29 august – 01 septembrie 2013 (conform explicaţiei scrise de administraţia restaurantului), au fost organizate mai multe petreceri.

La 29.08.2013 – o ceremonie cu 40 de invitaţi; la 30.08.2013 – 2 ceremonii cu 155 şi, respectiv, 95 de invitaţi; la 31.08.2013 – 2 ceremonii cu 140 şi, respectiv, 65 de persoane; la 01.09.2013 – o ceremonie cu 131 de invitaţi.  Potrivit informaţiilor publice, primele intoxicaţii în masă s-au produs la petrecerile organizate la 31.08.2013.

Controlul efectuat de DMSA a stabilit că restaurantul fusese supus controlului sanitar-veterinar pe 17.08.2013, primind autorizaţia de activitate la 19.08.2013. Alt control l-a efectuat Centrul de Sănătate Publică, la 21.08.2013, eliberând autorizaţia la 28.08.2013.

La momentul intoxicării, în acest restaurant lucrau 9 angajaţi: 3 bucătari, 2 chelneri, 2 persoane responsabile de igienizare şi 2 administratori. DMSA nu exclude faptul că au fost angajate, cu statut neoficial, şi alte persoane implicate în deservirea petrecerilor, iar despre starea sănătăţii lor nu există date plauzibile.

Deoarece în procesul desfăşurării procedurii de control nu au fost găsite produsele propriu-zise necesare pentru prelevare de probe (carne şi produse din carne, peşte şi produse din peşte, bucate gata pentru consum), inspectorii DMSA au prelevat 27 de probe de sanitaţie (de pe suprafeţele meselor, ustensilelor pentru pregătirea bucatelor, din frigidere, veselă, şorţuri, etc.). Din probele colectate, 8 probe au fost neconforme, depăşind numărul total de germeni admisibili. Această situaţie este expusă în raportul de încercări nr. 659 din 09.09.2013, care demonstrează că starea sanitară a încăperii şi utilajului nu corespunde cerinţelor stabilite de normele legale în vigoare.

Concomitent, a fost examinată şi documentaţia ce atestă criteriile de calitate şi de provenienţă a produselor alimentare folosite la prepararea bucatelor pentru ceremoniile respective.

S-a stabilit că, la ceremoniile organizate în perioada 29.08.2013 – 01.09.2013, pentru prepararea bucatelor din carne au fost folosite produsele procurate de la SRL ”ARTNOVCOM” din Chişinău (factura fiscală nr. JB2494372 din 28.08.2013) şi SRL ,,DOLOŞCAN GHENADIE” din Anenii-Noi (factura-FB4307322 din 28.08.2013).

În urma controlului s-a mai depistat că organizatorii nunţii, cu permisiunea administraţiei restaurantului, au adus cu sine şi au dat consumului alimente fără acte ce ar confirma provenienţa şi calitatea lor (cofetării, patiserii cu cremă, fructe etc.). Acest fapt însă constituie o altă abatere de la normele sanitare.

Ca urmare a încălcărilor constatate, a fost întocmit procesul verbal cu privire la contravenţiile administrative, iar dosarul a fost expediat în insatnţa de judecată pentru aplicarea sancţiunii administrative, în baza art. 196. Respectiv, a fost dispusă interzicerea petrecerilor şi ceremoniilor pînă la obţinerea rezultatelor finale a anchetei desfăşurate.

După obţinerea rezultatelor de laborator ce au confirmat starea sanitară nesatisfăcătoare a încăperii, utilajului şi suprafeţelor de producere, a fost emisă ordonaţa de suspendare a autorizaţiei sanitar-veterinare de funcţionare.

De notat că ulterior CNSP (Centrul Naţional de Sănătate Publică) a făcut câteva declaraţii în presă precum că, în carnea de pasăre (piept de găină) importată din Ucraina a fost depistată Salmonella enteritidis. CNSP însă s-a referit doar la rezultatele propriilor investigaţii desfăşurate numai în propriul laborator. Este de menţionat faptul că prelevarea de probe efectuată de colaboratorii CNSP Chişinău a fost efectuată în lipsa reprezentanţelor ANSA. Mai mult, CNSP nu a efectuat şi n-a documentat proba de control necesară la reconfirmarea rezultatelor obţinute. Astfel, considerăm că aceste declaraţii ale CNSP s-au dovedit a fi cel puţin grăbite.

In fapt, conform trasabilităţii şi în urma examinării documentelor prezentate, inspectorii DMSA Chişinău, au verificat lotul importat din Ucraina, regiunea Kiev, la data de 19 iunie 2013, în cantitate de 19 440 kg, în stare congelată, cu termen de valabilitate 12 luni. (Aviz de import nr. 3716/06-17-13-1505-i). Acest lot de marfă a fost certificat sanitar-veterinar conform prevederilor legale (certificat san vet. F2 nr. 0274850 din 24.06.2013).

La momentul prelevării probelor de către inspectorii DMSA, cantitatea existentă în lotul nominalizat constituia circa 800 kg, diferenţa de cantitate a mărfii fiind supusă anterior comercializării. Probele prelevate pentru investigaţii au fost expediate către laboratorul CRDV (Centrul Republican de Diagnostică Veterinară) şi către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară din Bucureşti. Ambele instituţii au confirmat faptul că Salmonella în lotul respectiv este absentă.

Referitor, la carnea de pasăre refrigerată provenită de la SRL ,,Doloşcan Ghenadie” (r-nul Anenii Noi), ancheta epidemiologică a constatat că ultimul raport de încercări la criteriile microbiologice (salmonella) a fost efectuat la data de 29.08.2013, cu rezultat negativ. Probele suplimentare pe acest caz au fost prelevate la data de 11.09.2013 şi transmise pentru investigaţii de laborator, în cadrul anchetei de serviciu.

Aşadar, examenul de laborator efectuat cu referire la întreprinderile nominalizate mai sus confirmă absenţa agentului patogen Salmonella.

Rezultă că produsele alimentare (carnea de pasăre) folosite în prepararea bucatelor cu referire la situaţiile de mai sus au fost sigure şi conforme legislaţiei.