Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   „Relansăm Moldova", din 2010"

„Relansăm Moldova”, din 2010″

Prim-ministrul R. Moldova, Vlad Filat, directorul de ţară al Băncii Mondiale pentru Moldova, Melanie Marlett şi  primul secretar al Comisiei Europene în Moldova Wolfgang Behrendt au  relatat, într-o conferinţă de presă, despre Reuniunea Grupului Consultativ al Donatorilor „Forum Partneriat pentru Moldova” care a avut loc la Bruxelles, la 24 martie 2010.

Ei au apreciat evenimentul în cauză drept unul istoric pentru R. Moldova, în special datorită rezultatelor pe care le-a înregistrat şi a perspectivelor care s-au deschis.

„Dincolo de sprijinul financiar important pe care R. Moldova îl primeşte, noi am mai obţinut ceva foarte important la Bruxelles, consolidarea relaţiei cu partenerii externi, am reuşit sa le demonstrăm încă o dată că sîntem pe deplin angajaţi în procesul de reformare a statului, că Republica Moldova a depaşit statutul de ţara izolată în plan internaţional şi că merită atenţie”, a declarat Vlad Filat. Premierul a subliniat că pentru prima dată în ultimii ani Guvernul Republicii Moldova a demonstrat că are o viziune clară, că ştie ce are de făcut mai departe, că înţelege răspunderea pe care o are în cadrul parteneriatului strategic cu ţările prietene.

Vlad Filat a apreciat atitudinea comunităţii internaţionale faţă de ţara noastră, demonstrată prin prezenţa unor personalităţi internaţionale de prim rang la Şedinţa Grupului Consultativ şi prin faptul ca au participat 32 instituţii bilaterale şi 10 multilaterale de dezvoltare.

„Viziunea ambiţioasă a Guvernului de a relansa ţara prin reforme politice, economice şi sociale a obţinut sprijinul partenerilor de dezvoltare. Astfel, unul din obiectivele întâlnirii Grupului Consultativ de la Bruxelles, a fost să mobilizăm suport şi fonduri pentru implementarea priorităţilor definite în „Relansăm Moldova”, din 2010. Şi am realizat acest obiectiv”, a declarat premierul, precizând că partenerii de dezvoltare au acordat R. Moldova suport financiar în sumă totală de aproximativ 2.6 miliarde dolari SUA  pentru anii 2010-2013. Aceste fonduri, destinate continuării reformelor în ţara noastră, includ asistenţa oferită începînd cu ianuarie 2010. Şi anume: asistenţa oferită de către FMI în baza acordului semnat cu FMI şi aprobat de Consiliul de Directori al FMI în ianuarie 2010 şi fondurile Programului Provocările Mileniului COMPACT, semnat la Washington în ianuarie 2010.

Vlad Filat a mai specificat că, din cele 2.6 miliarde de dolari oferite R. Moldova, 52% reprezintă granturi, iar aproximativ 48% sînt bani pe care R. Moldova îi va accesa la rate concesionale, cu o perioada de gratie de 5-10 ani, cu o rata a dobînzii de la 0-1.2%.

Potrivit premierului, asistenţa financiară oferită de donatori va fi utilizată pentru implementarea proiectelor în următoarele sectoare: reabilitarea drumurilor; agricultură; aprovizionarea cu apă şi salubrizare; sănătate; sectorul energetic; serviciu public eficient; dezvoltarea regională; protecţia socială; educaţie; reforma de descentralizare; dezvoltarea business-ului; e-Guvernare.

Comunitatea Europeană oferă asistenţă în valoare de 550 mili. Euro, ţările membre ale UE – 187,57 mil. Euro (inclusiv 100 mil. Euro care reprezintă un grant al Guvernului României), SUA – 227,41 mil. Euro, Instituţiile Financiar Internaţionale – 957,52 mil. Euro (FMI, Banca Mondială, Organizaţia Naţiunilor Unite, BERD şi Banca Europeană pentru Investiţii).

Premierul a mai anunţat că în cadrul Forumului Parteneriat pentru Moldova a semnat împreună cu Stefan Füle, Comisarul  UE pentru Extindere şi Politica de Vecinătate, Memorandumul dintre Comisia Europeană şi R. Moldova cu privire la Programul Naţional Indicativ 2011-2013 în cadrul Instrumentului European de Vecinătate şi Cooperare.

În cadrul acestui Program, RM va obţine asistenţă în valoare de 273,4 mil. Euro pentru aprofundarea cooperării şi parteneriatului dintre RM şi UE şi implementarea reformelor în trei domenii prioritare: Buna Guvernare, Stat de Drept şi asigurarea Libertăţilor Fundamentale; Dezvoltare Umană şi Socială; Comerţ şi Dezvoltare Durabilă.

Guvernul R.Moldova împreună cu partenerii: Banca Mondială şi Comisia Europeană, a semnat şi Declaraţia Finală a Forumului Parteneriat pentru Moldova, prin care s-a angajat să implementeze eficient şi transparent asistenţa oferită RM pentru recuperarea economică, continuarea reformelor economice, politice şi sociale în scopul atingerii obiectivelor de modernizare, definite în documentul strategic „Relansăm Moldova/Rethink Moldova”.

Vlad Filat a mulţumit tuturor partenerilor de dezvoltare pentru atitudinea şi susţinerea oferită RM în procesul de dezvoltare şi continuare a reformelor.

„Asistenţa oferită R. Moldova de către partenerii internaţionali de dezvoltare constituie o contribuţie substanţială şi este determinantă pentru recuperarea economică şi implementarea reformelor necesare pentru modernizarea şi relansarea R. Moldova”, a conchis premierul Vlad Filat.