Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   „Femeile au nevoie de asistenţă…

„Femeile au nevoie de asistenţă sporită în situaţii de urgenţă”

Pe 20 octombrie, la nivel global, Fondul ONU pentru Populaţie-UNFPA, a lansat raportul „Starea Populaţiei Lumii 2010”. Actualul raport descrie situaţia femeilor şi fetelor adolescente în cazuri de urgenţă, conflicte armate şi calamităţi naturale. Tematica se datorează aniversării a 10 ani de la adoptarea rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU privind protecţia şi siguranţa femeilor în vremuri de criză.

Raportul analizează în premieră indicatorii sănătăţii reproductive şi evoluţia acestora în situaţii de urgenţă. „Atunci când intervine o calamitate, un conflict armat sau altă situaţie de acest gen viaţa continuă, femeile rămân însărcinate şi nasc copii. În vremuri îndelungate de criză şi refugiu una din cinci femei de vârstă reproductivă poate rămâne însărcinată. Intervenţiile pentru asigurarea unor naşteri fără pericol în vremuri de criză sunt esenţiale pentru viaţa femeilor însărcinate şi a copiilor lor”, se arată în raport.

În R. Moldova lansarea Raportului cu această tematică a coincis cu demararea de către Centrul Republican Medicina Calamităţilor, cu suportul UNFPA, a unui şir de instruiri pentru lucrătorii medicali din zonele afectate de inundaţii privind acordarea asistenţei de urgenţă femeilor însărcinate şi mamelor cu copii mici.

„Desfăşurarea unor instruiri privind acordarea asistenţei de urgenţă în domeniul sănătăţii reproductive este o noutate pentru R. Moldova. Sperăm că toţi lucrătorii medicali de acum încolo vor reacţiona rapid şi calitativ în situaţiile de urgenţă astfel ca toate naşterile să fie în siguranţă, iar toate mamele şi copiii să fie sănătoşi”, a declarat Boris Gâlca, Reprezentant Adjunct UNFPA Moldova, în cadrul evenimentului de lansare a Raportului „Starea Populaţiei Lumii” 2010, care s-a desfăşurat la Hânceşti, una din localităţile puternic afectate de inundaţii în vara curentă.

Potrivit lui Mihai Pâslă, Directorul Centrului Republican Medicina Calamităţilor, în total, 216 medici şi asistente de familie din nouă raioane ale republicii vor fi instruite şi vor căpăta abilităţi noi de intervenţie în situaţii excepţionale, în special cu privire la specificul asistenţei acordate femeilor însărcinate şi mamelor cu copii mici.

Fondul ONU pentru Populaţie este un partener stabil al Ministerului Sănătăţii în domeniul asistenţei de urgenţă şi recuperarea prejudiciilor provocate de calamităţi. De rând cu instruirile pentru lucrătorii medicali demarate în prezent, UNFPA a acordat asistenţă sub formă de seturi cu produse igienice, echipament medical şi ambulanţe performante cu acces sporit în zonele afectate, atât în timpul cât şi după inundaţiile din vara anului 2008 şi 2010.