Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   “BAC – 2012”: primele victime…

“BAC – 2012”: primele victime (video)

(video: Ministru al educației despre colaborarea cu CCCEC )

Un student din  Chişinău a fost reţinut în flagrant delict de către CCCEC în comun cu Procuratura Anticorupţie, fiind suspectat de trafic de influenţă. Sub pretextul că ar putea influenţa membrii grupurilor de lucru din cadrul Agenţiei de Evaluare şi Examinare a Ministerului Educaţiei, responsabili de elaborarea subiectelor pentru examenele la disciplinele limba şi literatura română, limba engleză, matematică şi biologie, tânărul de 17 ani, oferea absolvenţilor claselor a 12-a, “teste de bacalureat 2012”, contra sumei de 150 euro.

În rezultatul verificărilor efectuate în comun cu Agenţia Evaluare şi Examinare pe lîngă Ministerul Educaţiei, s-a constatat că testele coincid cu cele propuse candidaţilor la sesiunile de bacalaureat în anii precedenţi şi nu au nimic comun cu cele elaborate pentru sesiunea 2012.

CCCEC a iniţiat o cauză penală în temeiul art. 326 Cod penal – „trafic de influenţă”. Dacă va fi găsit vinovat, tânărul riscă o pedeapsă cu amendă de la 1000 la 3000 de unităţi convenţionale sau închisoare de la 2 la 6 ani.

În acest context, Centrul anticorupţie îndeamnă elevii ce urmează să susţină probe de bacalaureat să nu recurgă la astfel de acţiuni în scopul fraudării examenelor, pentru a nu deveni ulterior victime ale escrocilor.

Dacă sînteţi martorul sau victima unui caz de fraudare a examenelor de BAC, rugăm să sesizaţi CCCEC la numerele de telefon: 257-278, 257-257.