Principală  —  Ediţia PRINT  —  Sportiv   —   Sfârșitul unei „epoci” în fotbalul…

Sfârșitul unei „epoci” în fotbalul moldovenesc. Ce spune un suporter al naționalei despre demisia lui Pavel Cebanu

După mai bine de două decenii petrecute în fruntea fotbalului autohton, Pavel Cebanu a anunțat că demisionează din funcția de președinte al Federației Moldovenești de Fotbal, cu doi ani înainte de încheierea mandatului.

Demisia lui Pavel Cebanu vine la trei săptămâni după ce Ziarul de Gardă a publicat investigația „Șefi pe viață la FMF: Afacerea „Fotbalul”, în care dezvăluiam detalii despre averile agonisite de conducătorii fotbalului de la noi, dar și despre afacerile pe care le-au dezvoltat aceștia, inclusiv cu ajutorul fotbalului.

Într-o adresare publicată luni, 22 aprilie, pe site-ul oficial al FMF, Cebanu menționează că nu este vorba despre o decizie spontană, ci una luată de mai mult timp.

Pavel Cebanu este președintele FMF din 1997

„Doi ani în urmă, înaintea ultimului Congres al FMF de dare de seamă și alegeri, am avut intenția să mă retrag, dar adresările insistente și susținerea deplină a membrilor Federației m-au făcut să accept să mai continui. Nu doream să-i dezamăgesc pe toți cei care au avut încredere în mine și în proiectele care urmau să fie realizate. Atunci am spus membrilor Comitetului Executiv că voi continua încă doi ani pentru a asigura începutul unor proiecte, care erau în programul nostru de activitate și apoi voi lua o decizie”, se spune în adresarea lui Pavel Cebanu.

„Timpul, atât cel petrecut pe teren, cât și într-o funcție, are limitele sale obiective, care se pot manifesta în orice moment. Astăzi cred că acest moment a sosit. Am decis să mă retrag din funcția de Președinte al Federației Moldovenești de Fotbal. Nu este o decizie ușoară, dar este decizia mea personală și am dorit să o comunic opiniei publice”, se mai arată în mesajul președintelui FMF.

Dumitru Muntean, unul dintre suporterii fideli ai naționalei de fotbal a R. Moldova în ultimii zece ani, consideră că fotbalul de la noi avea nevoie de o schimbare, inclusiv la nivelul conducerii federației de profil.

„Dl Cebanu cred că a conștientizat că este nevoie de o schimbare. Până la urmă el este președintele Federației și el trebuie să răspundă de dezvoltarea fotbalului în țară. Totuși eu vreau să fiu obiectiv și să spun că la noi statul deloc nu ajută sportul. Pentru a dezvolta ramura fotbalistică în țară e nevoie și de sprijinul statului. Da, rezultatele noastre în fotbal nu că lasă de dorit, dar sunt sub orice critică. Noi pierdem de la toți, nu avem nicio perspectivă, nu creștem jucători de viitor. Dar sunt mai multe probleme, nu e doar vina federației. Oamenii pleacă din țară, economia nu funcționează, e sărăcie”, spune suporterul, care merge la meciurile naționalei de fotbal încă de când era elev.

Dumitru Muntean, microbist

Întrebat ce-și va aminti peste ani despre fotbalul din „epoca Pavel Cebanu”, dar și ce ar trebui să facă viitoarea conducere a fotbalului de la noi, Dumitru spune că „nu-mi rămân amintiri cu care putem să ne mândrim. Avem rezultate dezastruoase în fotbal. Este inadmisibil așa ceva. Noi nu am avut niciodată rezultate atât de proaste cum avem acum, în ultimii cinci ani. Nivelul fotbalului a scăzut foarte tare la noi. Avem mult de muncit și cred că trebuie schimbat întreg sistemul, oamenii. Sunt sigur că avem oameni competenți. Sunt mulți fotbaliști care și-au încheiat cariera, care au experiență. Acea persoană care va veni după Pavel Cebanu trebuie să vină cu o nouă echipă, cu oameni care gândesc altfel, care au o altă mentalitate. Să fie ambițioși și să vrea, într-adevăr, să schimbe fotbalul. Noi avem mulți copii talentați, iar greșeala Federației cred că a fost că nu a creat o echipă de „scouteri”, care să caute copiii talentați, inclusiv printre cei stabiliți cu părinții peste hotare. Sunt în diasporă tineri de 15-16 ani care nu sunt convocați la echipele noastre de copii și tineret”.