Vaccin şi informaţii împotriva cancerului

În fiecare an, în Europa,  30.000 de femei mor de cancer al colului uterin. E ca şi cum ar fi şters de pe faţa pământului câte un orăşel în fiecare an. Câteva sute de mii de femei trăiesc cu această boală an de an. Comunitatea medicală europeană şi-a unit eforturile, creând Asociaţia  Europeană de combatere a Cancerului Cervical. Recent şi Moldova a aderat la această organizaţie, iar o delegaţie de la Chişinău a participat în perioada 26—27 ianuarie la  cel de-al 14-lea Summit al  Asociaţiei în cauză, care s-a desfăşurat la Bruxelles, cu suportul Parlamentului European.

La întrunire au participat ministrul Sănătăţii, Vladimir Hotineanu, preşedinta Comisiei Parlamentare pentru probleme sociale, sănătate si familie, Liliana Palihovici, directorul UNFPA, Boris Gâlcă, şi  Valentina Stratan, şefă de Serviciu la Institutul Oncologic din Chişinău.

“Rolul principal al Asociaţiei Europene pentru Cancerul Cervical este să aducă la cunoştinţa cetăţenilor problema acestui tip de cancer şi modalităţile de prevenire. În cadrul Summit-ului au fost puse în discuţie circa  25 de rapoarte, care au făcut referire la tehnologiile aplicate în diagnosticarea cancerului cervical, dar şi metodele de profilaxie ale acestei  maladii. Vaccinarea, conform studiilor demonstrate de reprezentanţii diferitor ţări, este cea mai eficientă metodă de profilaxie,” a declarat Valentina Stratan pentru ZdG.

Participanţii acestui Summit  au reprezentat circa 35 de state, întrunind cei mai iluştri specialişti în domeniu. România a fost premiată acum la Bruxelles pentru două programe de prevenire a cancerului de col uterin.

Devenind membră a acestei Asociaţii, R. Moldova poate beneficia de suport financiar pentru instruirea specialiştilor din domeniu, precum şi pentru procurarea vaccinurilor necesare la prevenirea cancerului cervical.

R.G.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ludmila

    …IAR VACCINURI….PESEMNE CA NIMIC NU INVATAM DE LA VIATA…MAI CITITI OAMENI BUNI PRESA INTERNATIONALA SI O SA VEDETI CE ESTE ACEST VACCIN,CE URMARI ARE ASUPRA TINERELOR VACCINATE SI APOI DECIDETI DACA E CAZUL SA FIE ASASINATE MII SI MII DE FEMEI DE DRAGUL CASELOR FARMACEUTICE MONDIALE CE INVENTEAZA DIN AN IN AN TOT NOI VACCINURI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *