Un pumn în ochi: un funcționar public acuzat de violență fizică asupra unui minor

Un minor de la Centrul de asistență specializată și de plasament temporar „Epitrop” din Călărași ar fi fost agresat de către șeful Direcției Asistenței Sociale și Protecție a Familiei din localitate. Cel puțin acest fapt reiese din declarațiile băiatului și din plângerea pe care a depus-o la organele de drept. Pe de altă parte, funcționarul neagă că ar fi lovit adolescentul.

În adresa ZdG a parvenit o plângere, prin care redacția era sesizată despre un caz de violență asupra unui minor de la Centrul de asistență specializată și de plasament temporar „Epitrop” din Călărași. Potrivit plângerii, minorul a fost lovit de către Tudor Enachi, șef al Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei, tot el vicepreședinte al Consiliului Raional pentru Protecția Drepturilor Copiilor din localitate. Conflictul s-ar fi iscat din cauza că minorul ar fi refuzat să caute un loc de muncă. În urma unui schimb de replici, funcționarul a aplicat forța și „l-a lovit cu pumnul la ochi”.

„Scoală când vorbești cu mine – și a tras oghealul”

Reporterul ZdG a reușit să-l găsească pe Victor, băiatul vizat în plângere (nume schimbat pentru protejarea identității), iar în prezența unei persoane abilitate, acesta a fost de acord să ne povestească ce s-a întâmplat în ziua respectivă.

„Era luni, 11 aprilie. La ora 7:30 eu dormeam în pat”, ne povestește Victor. „Dl Enachi a venit să se uite, pentru că directoarea nu era. A venit, iar eu dormeam. M-a întrebat de ce nu îmi caut de lucru. Am spus că fratele îmi va găsi. Îmi spune într-una să mă duc la birja (n.r., bursa) muncii. Eu i-am spus că nu mă duc, deoarece fratele îmi caută și m-am culcat înapoi în pat. El a spus: scoală, când vorbești cu mine, a tras oghealul și a început să mă apuce de barbă. Eu i-am spus să-și ia mâinile, însă el mi-a spus să mă duc la lucru. Eu iarăși i-am spus că fratele îmi caută și el m-a lovit. I-am spus că voi scrie plângere la poliție. El a zis: du-te, știu că voi face pușcărie, dar te ucid. A mai venit două, trei zile la rând. Insista să mă duc la lucru, vorbea agresiv. Dacă nu, va intra din nou la mine în cameră. Eu am tăcut și am zis că mă voi duce”.

Ulterior, în prezența unui adult, Victor a depus o plângere la organele de drept.

Ce spune Procuratura Călărași

Ne-am deplasat la sediul Procuraturii Călărași pentru a afla mai multe detalii despre acest caz, dar și despre măsurile întreprinse de oamenii legii.

Ion Moțpan, procurorul pe caz

„La moment, pot doar să vă comunic că, la 11 aprilie, în adresa Procuraturii a parvenit o plângere de la un minor internat la Centrul „Epitrop”, care este în subordinea Direcției Asistență Socială, precum că a avut un conflict cu dl Enachi, șeful Direcției Asistență Socială”, ne-a comunicat procurorul pe caz, Ion Moțpan. „Din spusele minorului, acesta a fost agresat. Cazul a fost înregistrat în baza art. 274. Timp de 15 zile, va fi adoptată o decizie. La moment, aceasta este toată informația”. Procurorul pe caz ne-a mai comunicat că minorul nu a fost chestionat, întrucât trebuie identificat un reprezentant legal.

„Nu avem nici o sesizare, nu știm nimic”

Ne-am deplasat la sediul Direcției Asistență Socială din Călărași, iar în hol l-am găsit pe Tudor Enachi, persoana acuzată de minor că l-ar fi agresat fizic.

— Domnule Enachi, putem vorbi cu dvs?
— Care este subiectul?
— Este legat de un băiat.
— Nu avem nici o sesizare, nu știm nimic.
— Este o sesizare la Procuratură.
— Iată, vă duceți la Procuratură.
— Dvs. sunteți vizat în subiectul dat…
— Dacă sunt vizat, o să răspund în fața Procuraturii. Aici nu avem nici o sesizare. Nu filmați vă rog.
— Puteți să ne oferiți o reacție? Sunteți vizat.
— Nu, nu. Vă duceți la Procuratură și o să vă răspundă. Cu asta am terminat discuția.
— Pentru presă nu vreți să oferiți declarații? Aveți ce ascunde?
— Nu, nu am ce ascunde, dar nu am de ce să ofer o declarație pentru că nu cunoașteți nici dvs. conținutul acelei plângeri.
— Vă rugăm să ne explicați. Vrem să știm și opinia dvs.
— Mergeți la Procuratură și o să vă explice.

Ulterior, funcționarul a intrat într-un birou, unde avea loc o ședință.

O altă versiune

ZdG a contactat-o pe Zinaida Bădărău, șefa Centrului raional pentru Protecția Drepturilor Copiilor (CRPDC) din Călărași. Aceasta ne-a comunicat că a investigat cazul, reieșind din funcția pe care o deține.

„Vreau să vă spun că dl Enachi afirmă că nu l-a lovit. Într-adevăr, a mers dimineața și l-a trezit. Au fost două tentative, pentru că băiatul nu a vrut prima dată să se trezească. Băiatul a neglijat spusele domnului Enachi și el a insistat a doua oară așa poate pe o voce mai ridicată. Asta a fost ce mi s-a spus din partea domnului Enachi”. Pe de altă parte, „tânărul afirmă că a fost lovit, dar în camera ceea unde dormea erau numai ei doi. Nu pot să zic că are dreptate adolescentul ori dl Enachi. Plângerea a ajuns la Inspectoratul de Poliție. Se investighează cazul”.

Președinta CRPDC ne-a mai informat că, „dacă va fi un verdict din partea instanțelor abilitate, o să acționăm în baza legislației, dar vreau să vă spun că dl Enachi este un manager foarte bun a Direcției de Asistență Socială. Cazuri de acestea nu au fost și eu nu aș crede că s-a putut recurge la o astfel de metodă, pentru că dumnealui este profesor și are un stagiu foarte mare și o sumedenie de elevi au trecut prin mâna lui. Nu am auzit niciun incident de genul acesta la adresa domnului Enachi”.

Am luat legătura și cu Gheorghe, fratele adolescentului. Acesta, însă, ne-a declarat că nu cunoaște despre ceea ce i s-a întâmplat fratelui său.

Centrul „Epitrop” din or. Călărași oferă servicii de asistență specializată și de plasament temporar pentru copii – potențiale victime și victime ale abuzurilor. În cazuri speciale, acesta oferă și condiții de găzduire și de îngrijire temporară. Beneficiari ai Centrului sunt copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani din raionul Călărași.

ZdG va urmări evoluția subiectului.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Orfeu

    Omul de două ori sa dus să trezească lepădătura, dar el vrea să doarmă din contul contribuabililor. Trebuia să-i dea bine la bot, pentru că în afară de drepturi mai sunt și obligațiuni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *