Un poliţist vs o bătrână de 78 de ani

Natalia Pasco, o bătrână în vârstă de 78 de ani, se judecă de patru ani cu un om al legii. Femeia îl acuză pe Dumitru Elenciuc, angajat al Direcţiei Poliţie Rutieră, de faptul că a deposedat-o de apartament prin escrocherie, după ce ea l-a primit în chirie. “Aşteaptă ca Natalia să moară, iar vinovăţia lui să fie de nedovedit”, se revoltă avocatul bătrânei.

ZdG scria, încă în februarie 2010, în articolul “Poliţistul mi-a furat apartamentul” despre acest caz. De atunci, se bate pasul pe loc. Luni, 5  noiembrie, la Judecătoria Buiucani din Chişinău, a avut loc o nouă şedinţă de judecată. Alături de avocatul său,  Mihai Grivneac, bătrâna doreşte anularea contractului de vânzare–cumpărare a apartamentului, pentru că, spune ea, l-a semnat fără a-i cunoaşte conţinutul. Ea zice că l-a crezut pe cuvânt pe Dumitru Elenciuc, care, din 2005,  stătea la ea cu chirie. Poliţistul, însă, afirmă că totul a fost făcut cu acordul bătrânei, menţionând că a cumpărat apartamentul cu 127 mii 603 lei, bani despre care bătrâna spune că nu i-a văzut vreodată.

Absenţe cu scop?

“Procesul durează atât de mult din diferite motive: obiective şi neobiective. Cazul a fost suspendat pe o perioadă îndelungată de timp, de la jumătate de an până la un an. Totodată, nu e prima oară când Dumitru Elenciuc nu se prezintă la şedinţă, iar examinarea cazului în lipsa acestuia nu o putem face”, a declarat Ghenadie Plămădeală, judecătorul care examinează cazul.

Deşi nu s-a prezentat la şedinţa din 5 noiembrie, poliţistul şi reprezentanul său legal au expediat o telegramă prin care şi-au motivat absenţa şi au solicitat amânarea examinării cauzei. Însă Mihai Grivneac, avocatul bătrânei, consideră că acuzatul lipseşte de la şedinţe cu un scop bine definit. “La fel cum a lipsit-o pe bătrână de apartamentul cu două camere din Durleşti, prin înşelăciune, acum vrea, prin aceeaşi metodă, să iasă câştigator — aşteaptă ca Natalia să moară, iar vinovăţia lui să fie de nedovedit”, susţine Grivneac.

“Eu sunt legea”

Pe lângă faptul că Natalia Pasco afirmă că n-a primit niciun leu din cei aproape 130 de mii, cu cât susţinea poliţistul că ar fi cumpărat apartamentul, aceasta mai spune că Dumitru Elenciuc i-ar mai fi dator cu 10 mii de lei. “Nici pentru produsele alimentare nu îmi plătea nimic. Eu îl hrăneam de fiecare dată. Îmi era dator pentru chirie şi tot ce auzeam era că “mâine” mi-i dă”, relatează Natalia Pasco.

Irina, fiica Nataliei, prezentă şi ea la proces, spune că, de când a început procesul, nu mai îndrăzneşte să calce pragul propriei case, după ce ar fi fost ameninţată de fostul chiriaş al mamei sale. “Când i-am zis că nu voi lăsa baltă cazul, m-a ameninţat cu un dosar penal, bătându-se cu pumnul în piept şi strigând: “Eu sunt legea, cu mine nu te pui”. Nu am încercat sa-l contrazic”, recunoaşte femeia.

Şi bătrâna spune că, de la declanşarea procesului, a fost ameninţată de poliţist. “Zicea că o să mă împuşte, dar numai în picioare, ca să nu mai pot merge pe la judecăţi. Îşi bătea joc de mine cum putea”, mărturiseşte, printre lacrimi, Natalia Pasco.

“Nu sunt avocat care îmblă cu paiele în cap”

Deşi cazul continuă din 2009, avocatul Nataliei Pasco nu crede că şedinţa programată pentru ziua de 7 decembrie va schimba situaţia. “Au trecut deja 4 ani de la începerea procesului şi încă nu e sigur dacă pe 7 decembrie va fi luată o decizie”, spune Mihai Grivneac.

Contactat de ZdG, Ştefan Balmuş, avocatul lui Dumitru Elenciuc, a refuzat să se pronunţe asupra cazului. “Eu nu sunt avocat care îmblă cu paiele în cap. Eu fac parte din categoria avocaţilor obiectivi şi principiali, care nu îmblă cu “odna baba skazala” (din rusă, o babă a spus – n.r.) şi să-i sar în apărare”, a declarat Balmuş. Mai mult, acesta a refuzat să ne ofere detalii despre clientul său şi ne-a recomandat să-l contactăm pe Elenciuc doar prin intermediul instanţei de judecată. Anterior, însă, poliţistul a declarat pentru ZdG că toate acţiunile sale au fost făcute cu acordul Nataliei Pasco.

Ana CEBAN

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. cristi

  ” «odna baba skazala» (din rusă, o babă a spus — n.r.)”

  Se spune «odna babKa skazala». Babka – băbuţă. Iar « baba » insemna ceva gen miere.
  Multumesc.

 2. ROMAN basarabean cu actele in regula !!!

  Politie Mafiota…..
  eu sunt plecat de multi ani dupa hotare si tot am avut mult de suferit din cauza banditilor de politisti care au vrut sa deposedeze de apartamentul meu prin trun dosar fabricat si santaj , amenitari, ect …………

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *