“Târg” fără “cumpărători”

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă sub egida Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei în colaborare cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale din Italia şi Serviciul Public de Ocupare Veneto Lavoro au desfăşurat, la Padova, Italia, un Târg de informare despre piaţa muncii a cetăţenilor R. Moldova care trăiesc şi muncesc temporar în această ţară.

La deschiderea Târgului au participat Valentina Buliga, ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Gheorghe Rusnac, Ambasadorul R. Moldova în Italia, Per Lidberg, directorul proiectului “Consolidarea capacităţii Moldovei de gestionare a pieţei muncii şi de reîntoarcere a migranţilor în cadrul parteneriatului de mobilitate cu Uniunea Europeană”, reprezentanţi ai Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale din Italia, Serviciului Public de Ocupare Veneto lavoro şi ai Diasporei moldovenilor în Italia.

Târgul de informare a reprezentat o oportunitate pentru structurile economice care doresc să-şi extindă aria de recrutare în rândul moldovenilor aflaţi în străinătate, doritori să se întoarcă acasă.

În cadrul târgului, 13 angajatori au expus 2700 locuri de muncă, atât pentru muncitori, cât şi pentru specialişti, în condiţii financiare competitive. La eveniment au participat BC “Eximbank Gruppo Veneto Banca”, “Portavita” SRL, ÎCS DRA “Draexmaier-Automotive” SRL, “Ademar-Mob” SRL, SA “Artima”, ÎCS “Blueline”, Fabrica “Ionel” SA, ZAL “Parcul de producţie Valkaneş” ş. a.

Alături de ofertele prezentate de aceste companii, Agenţia Naţională a venit cu informaţii privind diverse programe care se implementează actualmente pe piaţa forţei de muncă, precum şi locurile de muncă libere gestionate şi condiţiile de ocupare a acestora. Totodată, cei prezenţi au aflat despre un serviciu nou de informare – Centrul de Apel – Piaţa Muncii, care oferă un pachet standard de informaţii despre piaţa muncii, servicii de ocupare pentru angajatori şi persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, la care pot apela şi cetăţenii aflaţi peste hotare.

Au fost prezentate posibilităţile de informare despre piaţa muncii prin intermediul site www.anofm.md şi a portalului www.jobmarket.gov.md şi repartizate celor prezenţi diverse materiale informative despre piaţa muncii.

Valentina Buliga, ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a informat asistenţa despre programele economice şi sociale desfăşurate actualmente în R. Moldova, a răspuns la întrebările adresate şi a susţinut o sesiune de informare în grup privind specificul programelor sociale acordate pentru diverse categorii de persoane.

Sesiuni similare de informare au fost organizate de reprezentanţii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie şi Organizaţiei pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii a Ministerului Economiei, participante la eveniment, care au prezentat serviciile oferite şi un spectru larg de informaţii pentru migranţi, inclusiv proiectul Programului PHARE “Unu plus unu”, care a fost apreciat de participanţii la sesiune.

Târgul şi-a propus predispunerea cetăţenilor R. Moldova aflaţi temporar în Italia spre comunicare cu autorităţile prezente la târgul de informare, dar şi informarea lor despre situaţia curentă de pe piaţa forţei de muncă, despre posibilităţile reale de reintegrare a lor pe piaţa autohtonă.

Potrivit informaţiilor oficiale, peste 150 de cetăţeni ai R. Moldova au participat la acest eveniment. Cei interesaţi de anumite companii şi dispuşi să ocupe un loc de muncă au făcut schimb de informaţii cu managerii prezenţi, au lăsat CV-urile şi datele de contact, pentru a reveni la negocieri.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *