Scumpirile lovesc în săraci

261-cumparaturi2Fenomenul majorării preţurilor pe care îl urmărim în ultimele zile este determinat de numeroşi factori externi ai pieţei, dar nu şi de creşterea veniturilor cetăţenilor şi a cererii pentru produsele alimentare, care peste noapte s-au scumpit esenţial.

După o perioadă de 8 luni (aprilie-noiembrie 2009), timp în care preţurile s-au redus concomitent cu veniturile populaţiei, din luna decembrie se înregistrează o creştere anualizată a costurilor. Conform datelor disponibile la moment, în decembrie, rata de creştere a Indicelui Preţurilor de Consum (IPC) în expresie anuală a constituit 0,4%, fenomen tradiţional pentru ajunul sărbătorilor de iarnă (cea mai importantă creştere a IPC a fost înregistrată la produsele alimentare). Totuşi, preţurile nu sunt mereu determinate de cerere şi ofertă, în special în cazul produselor de primă necesitate şi a produselor alimentare, pentru care cererea este constantă.

Scumpirea produselor importante a fost generată, în primul rând, de deprecierea leului moldovenesc (cu circa 10% faţă de luna octombrie). În al doilea rând, nu pot fi excluse nici jocurile speculative ale multor comercianţi. În urma majorării tarifelor la resursele energetice, vor urma o serie de alte scumpiri, fapt ce va ridica rata lunară a inflaţiei până la 3%.

În urma majorării preţurilor la produsele alimentare, cele mai afectate categorii ale populaţiei sunt cele pentru care produsele respective deţin cea mai mare pondere în totalul cheltuielilor. De obicei, acestea sunt persoanele cu venituri modeste şi păturile vulnerabile ale societăţii, care vor sărăci cel mai mult în urma acestor acţiuni. Problema fundamentală a creşterii preţurilor este cea că majorările au început în perioada în care economia încă nu şi-a revenit în urma crizei economice. Numărul şomerilor continuă să fie în creştere, iar rata de ocupare a forţei de muncă – destul de redusă. Mai mult ca atât, nici bugetarii nu îşi vor vedea curând salariile majorate, iar resursele pe care Guvernul speră să le obţină de la FMI sunt destinate fie diminuării deficitului bugetar, fie completării activelor oficiale de rezervă ale Băncii Naţionale şi nicidecum majorării salariilor bugetarilor.

Principala provocare pentru guvernare, în condiţiile majorării preţurilor pe fondul ratei înalte a şomajului şi a îngheţării creşterii salariilor, este de a stopa sărăcirea populaţiei. Prin urmare, Ministerului Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului îi revine rolul de a elabora scheme de acordare a compensaţiilor unor categorii defavorizate ale populaţiei, pentru ca acestea să facă faţă scumpirilor drastice. Totodată, este necesară implicarea activă a autorităţilor în vederea verificării legalităţii majorării preţurilor la principalele produse de importanţă socială.

Adrian Lupuşor, Expert-GrupPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Next

  Stranie si distrugatoare e politica scumpirilor in lant. Conform unei hotarari (care nu a fost discutata si afisata nicaieri, in afara de policlinici, spitale) din 24 decembrie 2009, detinatorii de politi de asigurare – pensionarii cu boli cardio-vasculare au fost discriminati si lasati sa moara. Daca in 2009 recetele compensate, eliberate acestei categorii de beneficiari, acopereau LUNAR 180 de lei, pai din 1 ianuarie, aceasta categorie de cetateni va putea beneficia doar o singura data pe AN de 80 de lei. Oare directorul Companiei Nationale de Asigurari in Medicina si Ministrul Sanatatii nu stiu cat costa diroton, cordaron, novopasit, captopril si alte medicamente si ca aceste boli sunt CRONICE si bolnavii sunt dependenti de aceste medicamente !? Asistam la un genocid si o batjocura cinica – parintii, buneii nostri sunt lasati sa moara, ignorati integral de noile autoritati.

 2. Next

  sursa: Nr.522/207-A 24 decembrie 2009 Ministerul Sanatatii si al Companiei Nationale de Asigurari in Medicina
  Ordin privind aprobarea noilor metodologii de aplicare in 2010 a Programului Unic al Asistentei Obligatorii si de Asistenta Medicala

 3. Silvera

  Rusine sa Va fie, domnilor Hotineanu, Tafuni si altor autori ai acestui ordin “ingenios” si ucigas!!! Pensiile cetatenilor sunt de zeci de ori mai mici decat salariile, indemnizatiile si veniturile “Domniilor”(temporare) Voastre. Ce sa faca pensionarii cardiaci cu acesti 6 lei 66 bani, oferiti atat de “generos” si “uman” de noile autoritati ? Sa-si cumpere o lumanare si….Amin ! 8 ani de zile am strigat: “Jos comunistii!” Acum ce sa strigam ? Караул ! Грабят ! Держите вора !?????
  P.S. Nici in luna decembrie detinatorii de polite de asigurare nu au putut beneficia de recete compensate si gratuite, deoarece ASOCIATIA MEDICALA TERITORIALA BOTANICA a irosit banii prevazuti pentru procurarea lor de la Casa Nationala de Asigurari in Medicina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *