Şahul – o enigmă ce trebuie descoperită

Are doar 13 ani, dar este deja campion multiplu al R. Moldova la şah. Deşi a participat la mai multe turnee peste hotare, Marius rămâne un copil fără vreun pic de trufie. Cartea de şah nu lipseşte din geanta sa, iar tot ce citeşte se străduieşte imediat să aplice în practică.

Cu toate că frecventează şcoala de şah de la 5 ani, Marius a descoperit dragostea pentru acest gen de sport mult mai devreme. La doar 3 ani şi jumătate, băiatul umbla cu tabla de şah prin casă şi o tachina cu întrebări pe mama sa: cum se numesc piesele, cum se mută, ce să faci ca să câştigi? Marius era prea mic ca să frecventeze o şcoală de şah, de aceea, părinţii au decis să ia ore particulare.

“Prima oră a fost un eşec total”, îşi aminteşte Maria Abramciuc, mama lui Marius. Băiatul era prea activ şi nu putea sta în loc. Mai mult, el dorea să joace după propriile reguli, şi nu după cele impuse de profesor. La a doua lecţie, însă, totul s-a schimbat. A memorizat cu uşurinţă denumirea figurilor şi mişcările lor.

La vârsta de 5 ani, la iniţiativa profesoarei, Marius a venit la şcoala de şah. Paralel, era pasionat şi de cărţi. După ce mama sa l-a învăţat literele, a luat abecedarul şi a început să îmbine singur silabe. În acelaşi an, a învăţat să citească de sine stătător. Tot la 5 ani, a citit prima sa carte – “O mie şi una de nopţi”.

În scurt timp, a început “să joace bine, încât nu se simţea vreo diferenţă între el şi alţi copii, mai mari”, spune Galina Crigan, prima profesoară de şah a lui Marius.

Competiţii departe de casă

Prima competiţie de peste hotare la care a participat Marius a avut loc în România, la Snagov, lângă Bucureşti. Avea pe atunci 6 ani. Galina Crigan îşi aminteşte că elevul său a jucat câteva partide bune, iar în final a făcut remiză cu campioana din Snagov, o concurentă de 10 ani, care a participat la europene în Spania. Antrenorii din România au fost surprinşi de performanţele unui copil despre care nu ştiau nimic până la acel moment.

Au urmat şi alte competiţii – atât în R. Moldova (fiind câţiva ani la rând campionul Moldovei la şah), cât şi peste hotare. Marius a cunoscut ce înseamnă să învingi şi să fii învins, dar fiecare înfrângere nu a fost decât un imbold de a păşi înainte. Profesoara a înţeles că Marius face tot posibilul să învingă, că îi place să fie primul şi depune un efort enorm pentru aceasta. Ea îşi aminteşte că, atunci când plecau din Moldova la diverse turnee sau campionate, pe drum, Marius citea cărţi de şah. “Astfel de copii sunt puţini şi trebuie susţinuţi”, conchide profesoara.

Plecările peste hotare, însă, sunt foarte stresante: zborul cu avionul, depărtarea de cei apropiaţi. Toate acestea influenţează mult capacitatea copilului de a se concentra. De aceea, rezultatele nu sunt mereu pozitive. Totuşi, în fiecare an, Marius se apropie tot mai mult de visul său de a deveni campion mondial.

În 2010, la Balcaniada de şah de la Iaşi, Marius a obţinut locul I, la Turneul Internaţional de şah “Ungheni 2010” – locul I, în februarie 2011 la Festivalul Internaţional Şcolar “Cupa Moldovei”, ce a avut loc la Iaşi, într-un concurs blitz (5 min.), Marius s-a plasat pe locul I.

Copil obişnuit, jucător talentat

Din cauza competiţiilor, Marius este nevoit să lipsească de la şcoală. Atunci când revine, trebuie să ia ore particulare la unele discipline. Lilia Botnari, diriginta clasei, susţine că băiatul recuperează cu uşurinţă temele, reuşind să-i ajungă şi chiar să-i depăşească pe colegi.

Deşi preferă ştiinţele exacte, lui Marius îi place mult să citească, participând şi la competiţii de lectură în cadrul şcolii. În acest an, a obţinut diplomă de gradul III pentru relevare convingătoare, creativitate şi originalitate în cadrul concursului “Convinge-mă să citesc!”.

Deşi îi place să înveţe, Marius se gândeşte şi la inutilitatea unor teme, cum ar fi calculul în coloniţă, deoarece, pentru el, e mult mai uşor să facă acest calcul în gând. Anume şahul l-a învăţat să gândească în cifre. “Pentru mine, şahul este un sport al minţii, al intelectului. După mai mulţi ani, am înţeles că acest sport este ceea ce mă fascinează, deoarece îmi pune mereu în faţă enigme, pe care încerc să le dezleg. Şahul este plin de miracole”, spune Marius entuziasmat.

Vara trecută, Marius a participat la un turneu de şah în Italia, unde n-a fost admis să joace cu semenii săi deoarece avea un rating mai mare decât al concurenţilor. La acest turneu, Marius a obţinut jumătate din puncte, jucând cu mari maeştri internaţionali ai şahului. În final, Federaţia Internaţională de Şah (FIDE) i-a acordat 100 de puncte la rating pentru performanţa manifestată.

Pentru a participa la turnee peste hotare, părinţii lui Marius muncesc înzecit ca să poată achita costul acestor plecări. Deşi Ministerul Sportului îşi asumă o parte din cheltuieli, oricum, e prea scump pentru familie. Sunt cazuri când băiatul este nevoit să rateze unele competiţii. Acest fapt, însă, nu-l descurajează. El spune cu fermitate: “Şahul face parte din viaţa mea”.

Profesorul actual al lui Marius, Vasile Săndulache, susţine că rezultatele obţinute demonstrează că elevul său “e un talent al şahului din Moldova, dar fără ajutorul financiar al statului ne este destul de greu”. Cel mai bun rezultat a fost obţinut în 2010, la Campionatul Mondial de Juniori din Grecia, unde a ocupat locul 22 din 156 de participanţi, acumulând 7 puncte din 11 posibile.

Lipsa unei pregătiri pentru campionate

Profesorul lui Marius susţine că elevul său ar putea avea rezultate şi mai bune, clasându-se pe  poziţii de frunte la campionatele europene şi mondiale, dar, pentru aceasta, e nevoie de antrenamente specifice. De exemplu, în China (reprezentanţii acestei ţări fiind cei mai buni la şah), în preajma campionatelor, jucătorii sunt cantonaţi într-o şcoală specializată, unde fac şah şase ore pe zi, după care urmează pregătirea psihologică şi fizică. Astfel, copiii nu se află alături de părinţi, se obişnuiesc cu lipsa lor şi se simt confortabil la campionatele din alte ţări, obţinând şi rezultate adecvate. Această practică, însă, lipseşte în Moldova.

În anul curent, Marius urmează să reprezinte R. Moldova la Campionatul Mondial din Brazilia.

Olga BULAT

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *