“REPORTER de GARDĂ” la Ungheni

Modul sănătos de viaţă rămâne într-o degradare continuă în R. Moldova. De această părere sunt şi studenţii de la Colegiul de Medicină din Ungheni. Ei spun că motivele acestei degradări sunt diverse. Pe 22 martie, echipa ZdG şi a programului TV “Reporter de Gardă” s-a intâlnit cu studenţii Colegiului de Medicină din Ungheni. Reporterii şi studenţii au realizat un schimb de păreri despre situaţia actuală din R. Moldova, despre necesităţile primordiale ale oamenilor şi problemele cu care se confruntă aceştia, mai ales în domeniul sănătăţii.

E mai uşor să previi o maladie decât s-o tratezi

Viitorii medici au remarcat faptul că societatea din R. Moldova nu este educată în spiritul unui mod sănătos de viaţă. Oamenii nu sunt deprinşi să aibă grijă de sănătatea lor, iar din această cauză statisticile morbidităţii rămân alarmante. La fel, adresarea tardivă la medic nu face decât că amelioreze situaţia din moment ce boala a avansat şi nu poate fi tratată. Potrivit tinerilor, “este mult mai uşor să previi o maladie, decât să o tratezi”. Ca viitori asistenţi medicali, ei organizează diferite activităţi de voluntariat prin care promovează modul sănătos de viaţă în rândurile tinerilor. Studenţii înşişi fac prezentările, ţinând cont de particularităţile de vârstă ale celor care ascultă, astfel încât mesajul să fie explicit pentru fiecare.

O problemă majoră, remarcată atât de studenţi, cât şi de profesori, este migrarea moldovenilor în căutarea unui loc de lucru. Astfel, copiii, în marea lor majoritate, nu sunt educaţi de părinţi, fiind lăsaţi la rude, care au mai mult sau mai puţin grijă de ei: “Nu putem vorbi despre o cultură oarecare în cadrul familiei, pentru că aceasta nu există. Fără suport, întreaga societate are de suferit”.

Sistemul medical are nevoie de finanţare

Echipa ZdG şi a programului “Reporter de Gardă” a prezentat fragmente din mai mutle reportaje, inclusiv despre bolile incurabile (cum ar fi cele de rinichi) şi atitudinea oamenilor, dar şi a medicilor faţă de aceste persoane, care nu au altă soluţie decât să facă dializă. Tinerii au vizionat cu interes fragmentele prezentate, în special cele legate de medicină, unii dintre ei recunoscând că n-au auzit despre epidermoliza buloasă (numită în popor “boala fluturaşului”), alţii mărturisind că nu s-au gândit la dificultăţile pe care le înfruntă zilnic aceste persoane doar pentru a supravieţui.

Pe de altă parte, studenţii au remarcat şi ceea ce ar trebui schimbat pentru ca sistemul medical să funcţioneze mai bine, subliniind că, în primul rând, e nevoie ca toate clinicile şi punctele medicale să fie asigurate cu medicamente, dar şi cu medici specialişti în domeniu. Pentru aceasta, însă, tinerii au spus că ar fi nevoie de o “remunerare pe măsură şi de finanţarea adecvată a spitalelor”.

Adevărul despre 7 aprilie nu va fi descoperit

În afară de problemele din domeniul sănătăţii, s-au discutat şi evenimentele din 7 aprilie 2009. Tinerii au făcut un schimb de păreri despre semnificaţia acestei zile pentru societatea noastră, dar şi pentru studenţi, precum şi despre încălcarea drepturilor omului, amintindu-şi cum cunoscuţi de-ai lor se ascundeau sau li se interceptau telefoanele. Atunci când au fost întrebaţi dacă se va afla cândva adevărul despre evenimentele din 7 aprilie, studenţii s-au arătat sceptici. Ana Ursu, studentă, îşi explică scepticismul prin faptul că “oamenii au fost persecutaţi de poliţie şi tot poliţia urmează să-i cerceteze”, ceea ce este alogic, în opinia sa.

Studenţii ne-au spus şi despre ce i-ar interesa să citească în primul rând într-un ziar. Opiniile acestora s-au divizat. În timp ce unii şi-ar dori cât mai multe articole despre viaţa oamenilor simpli, Ana Steagari, studentă, e de părere că ar fi nevoie de mai multe istorii de succes, care sunt “o adevărată lecţie de viaţă”, dar şi despre oamenii aflaţi în dificultate, pentru ca societatea să le poată veni în ajutor. Alţii ar prefera ca presa să spună tot adevărul ascuns de politicieni.

Olga BULAT

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. cucusor

  de ce nu ati scris despre coruptia de la colegiu de medicina de la ungheni….acolo e o adevarata fabrica de bani….

 2. Marea Românie

  Un senzaţional mesaj-referendum
  al unei civilizaţii extraterestre avansate
  ce se adresează tuturor oamenilor de pe planeta Pământ (II)
  ———————————————————
  http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=7059

  Veţi putea constata cu uşurinţă că, prin Unirea voastră ce va fi realizată pentru a duce la îndeplinire scopuri bune, o gigantică putere manifestatoare va apare imediat în voi şi, în felul acesta, veţi duce la bun sfârşit cele mai dificile proiecte care li se par a fi imposibile celor apatici sau celor care sunt
  măcinaţi de îndoieli.
  Uniţi-vă pentru a duce la îndeplinire scopuri care
  se bazează pe idealuri sublime elevate şi grupaţi-vă pentru astfel de acţiuni fie câte 3, fie câte 5,
  fie câte 10, fie câte 100, fie câte 1000
  şi îndrăzniţi să acţionaţi întotdeauna în slujba binelui, fiind de fiecare dată animaţi
  de intenţii puternice clare şi ferme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *