Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Rabinul Zalmen: "Am fost trimis…

Rabinul Zalmen: „Am fost trimis în R. Moldova de Moise”

Pe rabinul-şef Zalmen l-am întâlnit la singura sinagogă din Chişinău, după Anul Nou evreiesc, 11 octombrie 2008. El se află în R. Moldova de 19 ani. Rabinul vorbeşte comunităţii evreieşti despre sfânta învăţătură şi despre rolul acesteia în viaţă.

— Ce înseamnă rabinul pentru comunitatea evreiască?

— Rabin оnseamnă оnţelept. El este оndrumătorul spiritual al comunităţii sale. Rabinul propovădueşte, prezidвnd diverse ceremonii sinagogale sau familiale. Оnainte de toate,  însă, rabinul este duhovnic. 

— În condiţiile actuale, cum reuşeşte rabinul să menţină unită comunitatea religioasă?

— Învăţătura evreiască Tora, adică primele cinci cărţi ale lui Moise, reprezintă cel mai important reper al nostru. Totodată, mai sunt şi 24 de cărţi numite Tanah. Acestea sunt scrierile sfinte ale prorocilor, e învăţătura scrisă. Evreii mai au şi învăţătura transmisă pe cale verbală, care include numeroase mesaje sfinte. Vedeţi toate aceste rafturi? (n.r. – rabinul arată spre rafturile goale din sinagogă). Ele vor fi pline cu cărţi. Pentru poporul evreiesc Mashiah (n.r. Mesia) este cel mai important duhovnic. Din generaţie în generaţie, Mashiah este omul care ne conduce. Mă aflu оn R. Moldova de 19 ani. Am venit încoace nu din proprie voinţă, ci pentru că am fost trimis de Mashiah. Misiunea mea este să vorbesc  comunităţii evreieşti despre adevăratele valori. Învăţătura sfântă, despre care le vorbesc evreilor, ne uneşte. Iată de ce comunitatea este atât de unită.

— Tinerii de azi preferă să navigheze pe internet sau să meargă la discotecă. Cât de des vin tinerii la sinagogă?

— Ne educăm copiii de mici. La grădiniţă micuţilor li se vorbeşte despre suflet. La 13 ani ei cunosc cărţile sfinte. La sinagoga din New York, de exemplu, 95% din vizitatori sunt tineri. De fapt, aşa e la toate sinagogile din lume. În perioada sărbătorilor evreieşti, la sinagogile din întreaga lume sunt trimişi tineri care citesc rugăciuni. Şi la sinagoga din Chişinău au venit câţiva tineri de 13 şi de 17 ani.

— Care sunt relaţiile sinagogii cu celelalte biserici?

— Potrivit legilor noastre, nu ne implicăm оn treburile altor biserici. În mod normal, aşa ar trebui să fie relaţiile dintre toate bisericile. De ce să ne duşmănim, atunci cвnd putem trăi оn pace? Dar chiar şi în cadrul comunităţii noastre se întâmplă lucruri ciudate. Mulţi frecventează sinagoga, dar nu toţi ajung să înţeleagă ce vrea să spună sfânta învăţătură. Acum 15 ani, am participat la o întâlnire la nivel guvernamental, la care am fost оntrebaţi dacă ne deranjează ceva оn R. Moldova. „Da”, le-am răspuns atunci. Le-am vorbit despre misionarii care încearcă să se infiltreze în comunitatea evreiască. Ţin minte bine, acum câţiva ani, în timp ce reveneam din Israel cu avionul, chiar la aeroportul din Chişinău, nişte misionari aveau cutii mari cu cărţi, pe care le ofereau doar evreilor abia sosiţi în Moldova. Misionarii îi cumpără pe evrei cu o ceaşcă de ceai, le oferă cărţi şi îi invită la întâlnirile lor. Noi, însă, nu le răspundem cu ură.

— După cel de-al doilea război mondial, în Chişinău, din cele 77 de sinagogi, a rămas una singură…

— Comuniştii de atunci au decis că o sinagogă este de ajuns pentru оntreaga comunitate evreiască. Nu au lăsat-o pur şi simplu, ci prin acest fapt au vrut să demonstreze că pe acest teritoriu libertatea religiei se respectă. Evreii au înfruntat condiţii grele în R. Moldova.

— Se vorbeşte că binecuvântarea pe care o faceţi este una deosebită…

— Acum 19 ani, când am ajuns în R. Moldova, un evreu venise după ajutor. Prietenul său fusese lovit cu un topor în cap. Omul a suferit mult de pe urma acelei întâmplări. I-am dat binecuvântarea prietenului. Peste două săptămâni, acesta a venit la mine viu şi nevătămat. Îmi amintesc şi de cazul unei femei, căsătorită cu unul dintre cei mai buni medici din Chişinău. Născuse cel de-al doilea copil, dar nu avea lapte ca să-l hrănească. Soţul său a dus-o la cei mai buni medici. Nimic însă nu se schimba. După ce am blagoslovit-o, femeia a avut lapte pentru fiul său. De fapt, la rândul meu, am fost binecuvântat de Mashiah, care mi-a spus să îi binecuvântez pe ceilalţi.

— Cine este Mashiah?

— Maşiah este prezent oriunde. Mulţi se оmpotrivesc şi nu cred, dar nu au argumente să contrazică existenţa lui. Despre acest om se vorbeşte clar оn învăţătura evreiască. Este Moisei al nostru. El a primit Tora de la Dumnezeu. Mashiah trimite oameni peste tot. Cвnd am оntrebări sau mă frămвntă o problemă, оi scriu lui. Оi las o scrisoare оn una din cărţile sale. O pun la orice pagină. Peste un timp, o deschid, iar acolo găsesc răspuns la оntrebarea mea.

Anastasia NANI