Preoţii Moscovei: Europa este a diavolului

449-preotul_cebanu_festelita„Fiecare om care se crede creştin, care îşi face griji pentru copilul său şi ziua de mâine trebuie să vină la Chişinău, pentru a se opune invaziei”. Cu mesaje de acest fel Episcopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel, îndemna săptămâna trecută credincioşii să participe la protestele organizate de PCRM. În acelaşi timp, şi alţi preoţi îşi încheiau predicile duminicale cu discursuri antieuropene şi chemări la protest, fapt criticat de reprezentanţi ai societăţii civile şi chiar și de unele fețe bisericești.

Pentru că banii pe care au fost construiţi cei trei kilometri de apeduct în satul Feşteliţa, raionul Ştefan-Vodă, au fost donaţi de o fundaţie religioasă din străinătate, cei doi preoţi din sat au rămas foarte nemulţumiţi. Mai mulţi locuitori ne-au anunţat că, în ultimul timp, aceştia îşi încheie predicile duminicale cu mesaje antieuropene, mai mult, preotul Iurie Cebanu le-a spus oamenilor că tot ce vine din Europa ar fi diavolesc.

„Ieşim de la biserică cu capul tulbure”

„La slujbă mai stai cum stai, dar când asculţi propovăduirea asta, deja nu mai ştii la ce să te gândeşti şi care e următorul pas pe care trebuie să-l faci, să trăieşti ori să mori. Ieşim de la biserică cu capul tulbure şi vreo 20 de metri am ameţeli, până-mi amintesc că, acasă, am de făcut mâncare la copii şi alte treburi”, spune Tatiana, o locuitoare din Feşteliţa. „În una din duminicite trecute, după slujbă, ne-a spus că „ne bucurăm acum că avem apă şi drumuri, dar o să ne pună jugul europenii” – aşa s-a exprimat preotul, sunt cuvintele lui”, mai spune femeia.

O altă locuitoare, Nadejda, confirmă şi ea cele spuse de Tatiana. „La predică ne-a spus că banii sunt de la satana şi nu se cade să se construiască pe ei, că vom ajunge în iad. Altă dată ne-a spus că aceşti bani sunt de pe copiii care se vând şi ni-i trimit să facem drumuri. Ne-a mai spus că nu ne trebuie nouă Europa, că ea o să ne ia credinţa. Oamenii tac şi nu spun nimic, aşa sunt deprinşi. Ca atare, la biserică ne ducem să ascultăm slujba, nu să ascultăm toate astea, dar oamenii nu mai înţeleg mare lucru”, mai explică Nadejda.

449-festelita-apeduct„Preotul a spus oamenilor că Europa este a diavolului”

Şi primarul localităţii Feşteliţa, Nicolae Tudoreanu, ne-a spus că preotul a fost pe la primărie şi au discutat acest subiect. „A venit preotul împreună cu o coristă şi ne-a spus să refuzăm banii, pentru că sunt diavoleşti şi lumea o să ispăşească cu păcatele la judecata de apoi. Duminică, le-a spus oamenilor că Europa este a diavolului şi că tot ce se face de acolo este diavoleşte”, a adăugat primarul.

Solicitat de Ziarul de Gardă, preotul Iurie Cebanu nu a negat cele relatate de locuitorii satului. Acesta şi-a argumentat poziţia spunând că, în schimbul banilor oferiţi prin proiectele din străinătate, R.Moldova i s-ar impune anumite legi anticreştine. „Ne deranjează că banii aceştia vin de peste hotare, asta nu-i prea bine. Ei întâi ne dau banii, apoi ne înaintează poziţiile lor. Iată, de exemplu, a fost în şcoală „Deprinderi de viaţă”, un obiect nu bun, venit de peste hotare. Noi încă nu suntem uniţi cu Europa, dar de acolo deja ne impun condiţiile lor”, spune preotul.

Preotul, care de curând şi-a cumpărat un automobil, ne-a mai spus că mai bine am trăi cu ce avem, decât să acceptăm bani străini. „Noi socotim că ar trebui să nevoim cum este, să trăim cu ce avem. Cum au trăit oamenii vechimii? Au fost 9 copii în familie, au purtat hainele unul de la altul, au mâncat mămăligă şi au fost oameni cu voinţă puternică. Dar acum, chipurile, toţi sunt modernizaţi, dar decade duhovnicia”, a mai adăugat preotul Cebanu.

449-festelita-drum„Să dea ei din banii cei buni şi să facă proiecte pentru oameni”

„Dacă sunt preoţi care spun că banii aceştia n-ar fi buni, dar ei sunt puşi în slujba oamenilor, atunci să dea ei din banii cei buni şi să facă ei aceste proiecte, pentru că oameniii au nevoie de apă potabilă”, a comentat acţiunile preotului din Feşteliţa Protoiereul Pavel Borşevschi, parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Chişinău. „Altceva ar fi dacă ei ne-ar cere să ne lepădăm de Hristos, pentru că, în biserică, Hristos este cel mai important pentru noi. Dacă ne-ar cere acest lucru în schimbul unui proiect de apă potabilă sau altceva, clar că n-o să acceptăm, dar nouă nu ne cere nimeni să facem asta”, a mai adăugat parohul.

Rugat să comenteze situaţia, analistul politic Arcadie Barbăroşie ne-a răspuns cu o serie de întrebări retorice, „Eu aş întreba preoţiii dacă telefoanele nu sunt de la diavol; maşinile cu care mulţi din ei se plimbă şi care nu sunt pe buzunarul multor oameni de afaceri nu sunt de la diavol? Da să faci propagandă pentru comunişti, care au distrus biserici şi au băgat preoţi în puşcărie şi i-au trimis în Siberia, nu e de la diavol? Să nu-ţi îndeplineşti misiunea de preot, misiune care presupune să aduci pace în societate şi comunitate, nu e de la diavol?”

„Liberalii şi democraţii ne împing să colaborăm cu forţele de stânga”

Preoţi şi enoriaşi cu icoane în mâini au fost văzuţi şi la acţiunea din 23 noiembrie, care a avut loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) din Chişinău şi a fost organizată de PCRM. Acolo a fost surprins şi Ghenadie Valuţa, preşedintele asociaţiei Pro-Ortodoxia care, potrivit lui, ar fi fost în trecere şi s-a oprit „ca albina, pentru că în orice stricăciune poate să găsească şi ceva nectar”. Potrivit lui Valuţa, creştinii sunt nevoiţi să iasă în stradă alături de forţele de stânga, pentru că doar ei mai luptă pentru moralitate. „Vom sprijini orice forţă, fie socialistă, comunistă, liberală, care să pledeze pentru moralitate. Dacă liberalii şi democraţii nu vor să susţină, atunci ei singuri ne împing să colaborăm moral şi spiritual cu forţele de stânga. Asta e dorinţa lor, nu dorinţa noastră. De aceea eu sunt interesat de ce se întâmplă aici”, a precizat Valuţa.

449-protest_pcrm_icoana„Noi nu avem dreptul să-i arătăm poporului unde să se ducă”

„Chemarea la proteste şi la acţiunile politice nu este treaba bisericii. Biserica îşi are centrul ei de slujire şi noi nu avem dreptul să-i arătăm poporului unde să se ducă, în Europa sau în Asia”, spune Pavel Borşevschi, parohul Bisericii „Sfântul Dumitru”. „Noi avem dreptul să le spunem oamenilor să meargă în împărăţia cerului. Asta e unica chemare a noastră, care este şi ar trebui să fie primordială”, mai adaugă acesta.

„Biserica contribuie la scindarea societăţii”

„Cu părere de rău, biserica se implică foarte activ în politică, fapt ce nu ar trebui să se întâmple. Astfel, biserica contribuie la scindarea societăţii şi nu-şi realizează misiunea principală, care este de a instaura pacea în societate”, spune analistul politic Arcadie Barbăroşie. „Presupun că biserica ortodoxă, în special Mitropolia Moldovei, pentru că în special această mitropolie face propagandă de acest tip, nu fac altceva decât să realizeze indicaţii directe de la Patriarhia Moscovei, care este controlată şi folosită de stat”.

În opinia analistului, oamenii ar trebui să aibă spirit critic şi să nu se lase manipulaţi. „Cu părere de rău, actuala guvernare, cochetând cu biserica, a permis infiltrarea acesteia şi în şcoli, unde, de cele mai multe ori, în loc de „Educaţie morală şi spirituală”, se face religie ordodoxă curată, predată chiar de preoţi”, a mai adăugat Barbăroşie.

În condiţiile în care bugetele primăriilor locale abia dacă reuşesc să facă faţă cheltuielilor curente, primarii sunt nevoiţi şi chiar încurajaţi să atragă proiecte şi din afară, pentru a mişca lucrurile din loc. În prezent, în satul Feşteliţa, se construieşte peste un kilometru de şosea cu bani din fondul rutier. Anterior, au fost construiţi trei kilometri de apeduct cu bani acordaţi de o fundaţie religioasă din America.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

17 comentarii

 1. Tihon cel adevarat din mormînt

  Popa ăsta provenit din foştii tractorişti sovietizaţi,fără minimă gîndire teo(logică),închistat în noua gîndire KIRILA,a *FEŞTELITO*în modul cel mai groaznic faţă de enooriaşii săi,în stilul actual al comuniştilor.El pe timpul fostului URSS, nici nu gîndea că în viitor o să slujească numai pe dumnezeu şi să nu uite ororile la care au fost supuşi înaintaşii lui şi bisericile.Să i-a aminte că religia în ţările necomuniste,a fost respectată şi are respectul cuvenit.Oamenii de bună credinţă ,în timp vor observa că prelegrile acestor impostori de tip rusesc nu se adeveresc.

 2. ion

  Pochii istia sunt spalati pe creier de unii episcopi, care slujesc direct interesele rusesti in Moldova

 3. vlad

  ”Părinte”, poate ar fi cazul ca la o slujbă bisericească să le spui credincioșilor cine-i puneau pe popi la zid și cum erau ochii celora , care păzeau cu automatele GULAG-urile!

 4. Daniel

  Popa asta e bolnav cu capul! Daca Europa e diavolul Rusia ce este? In Europa se respecta drepturile omului,etc. In Rusia..nu,ioc,niet! Dute parinte la spital si fa-ti un control serios la cap,cred ca ai scleroza avansata. 😀

 5. lucia

  Statul ar trebui cat mai urgent sa se apuce de controlul veniturilor la biserici,deoarece aici se rotesc bani grei.A mai fost vorba de impozitarea bisericii,Marchel pe un timp a inchis gura,acum iarasi iese din tufiş şi inca prea obraznic. Sa se introduca la biserici aparate de casa,ca la magazine,deoarece in biserica sant stabilite taxe la toate serviciile lor şi f.mari.

 6. lucian

  poate din povestea asta,o sa-si dea seama si guvernul Romaniei de influenta negativa pe care o are biserica asupra populatiei,in 2013 sa zici ca banii vin de la satana ? 🙂

 7. Mery,- adevarul pur si nimic mai mult!

  @lucia
  Corect gandesti! 
  In Europa orice înmormântare, căsătorie, suvenir bisericesc  expus  la vânzare …  are alături prețul sau si odată  plătit  la casa dispui de cecul respectiv  ca ai achitat suma. 
  Cât despre  Marchel – e un atihrist, un individ bolnav   oplosit in biserica, unde  se simte stapanul , chiar si peste cei crestini   sanatosi . 
  El nu trebuieste lăsat nici sa treacă peste pragul vre-o unei biserici, pt  ca seamănă peste tot între enoriasi o   mare ura si invrajbire, ceia  ce e absolut in contradictie cu credință crestina! 

 8. soarece

  mery .. in europa ,ai pretul expus asa cum spui tu .. dar bon de casa nu iti da nimeni .. biserica este peste tot la fel.. o afacere foarte banoasa fara a plati impozite pe bani .. biserica trebuie scoasa din gandirea noastra ..daca vrei sa crezi in d-zeu o poti face si la tine acasa si fara a depinde de preoti si hoti si fara a mai da bani aiurea bisericii.. preotii nu sunt altceva decat niste pacatosi ca si noi .. nu ii ascultati si nu mai dati bani degeaba bisericii..d.zeu nu are nevoie de bani sau de biserici cu termopane si statuete din aur ..este de ajuns sa crezi in el si sa sa faci ceea ce crezi tu ca e bine pentru tine si pentru altii.. tu esti comunicarea cu el si nu preotii pedofili si arari dupa bani

 9. vadim

  RUȘINE! Părinte Iurie, legă-ți o piatră de gît și aruncă-te în mare! Dacă și acest (preot)mai predă și religia am terminat-o cu ortodoxia!

 10. vadim

  Am impresia că acest ”preot” nu e în toate capacitățile mintale. În loc să aibă grijă de sufletele credincioșilor acesta poartă grijă ca feștelițenii să umble prin noroi și să mănânce mămăligă. Mai mult ca atât, parimi-se că acest nespălat slujitor al Domnului este ghidat de vre-o mișcare antinațională și antiortodoxă! Socot că dacă î-l pui sa scrie cuvântul”mama” acesta va face cinci greșeli.
  Ca un sfat feștelițenilor:scăpați cât de curând de așa tunchiți și blegi de preoți, deoarece riscăm să încăpem pe mâna sectanților, care bat din palme când văd ce preoțime negiobă ne păstorește!

 11. = Ivu Unionistu dela Hotin=

  Salutare Costica din Carpati !
  Sa stii ca te iubim mult din toata inima !
  Izbânda noastra Unionista se apropie tot mai mult pe zi ce trece!
  Putere si Credinta !
  Sa batem clopotele Unioniste tot mai tare,
  si portile ceresti ni se vor deschide !

 12. iurie v,stiti,voi,care calailor din d.i.p.si penitenciare

  popor voinic si pasnic,in trecut,teai aparat pamintul la hotare,nici de barbari si nici de turci,nu te ai temut!tu!te ai temut doar de ,..tradare!cind burebista neamu a ctitorit,sil apara de hoardele barbare,…de toti dusmnii tai tea izbavit!!!.el,sa temut,..doar de tradare!!si decebal,cind neamul si a pastrat de roma!ce pasea biruitoare,..in lupta,.a cazut,dar,na cedat!!al,bunul,sa temut,…tot de tradare!!salavitul stefan,cel de turci temut!!a ntors moldovei slava,faima mare!1o lupta,..doar o lupta a pierdut!!!si sa temut,tot de tradare!!!popr voinic,dar pasnic,cumpatat,ce nai iubit nicicind pe cei vicleni!!destul!!!ai fost vindut,si cumparat!!sa nu tradati mol,moldoveni!!destul!!ai fost croit si impartit,de apuseni si de rasariteni!!doar inca stefan!el nea poruncit!!!sa nu tradati moldov!!moldoveni!!acum o raza de nadejde sa ivit!!nu ascultati mancurtii cei vicleni!!luptati macar acum mai hotarit!!si nu tradati moldova,,moldoveni!!pentru ca fiii sa nusi uite graiul!!sa nu devina,toti mancurti vicleni!!fiti hotariti!!iubiti mai tare plaiul!!!si nu tradati moldova,moldoveni!!!

 13. iurie v,stiti,voi,care calailor din d.i.p.si penitenciare

  pe o palma de pamint,plinge codrul,plinge glia,pe o cruce de mormint,plinge jalnic ciocirlia!plinge doina necintataplinge fluierul uitat,ciobanasul cu al lui tat,zace n glie inmormintat!traeau pasnic si cuminte!wrau harnici si curati!isi iubeau graiul fierbinte,ca pe riul din carpati!erau bucurosi de oaspeti,sii primeau,cu cei mai bun!cu vin rec,colaci proaspeti!cum stiau de la strabuni!da ntro zi calda,de vara,de la rasarit,din sus!cu senile peste Tara!a venit,fratele rus!!ne spuneau ca nis prieteni,si ca vor sa ne ajute!dar in loc de brazi si cetini..au sadit morminte multe!!na rabdat atunci ciobanul,si a pornit la lupta sfinta!dar!a fost rapus soimanul,si a fost glia pingaita!!un vis greu avut a Tara!Tara noastra mindra odata,a stiut si cei ocara!si a fost cumplit pradata!!neati ucis si Limba noastra,neati pradat,cum ati dorit!ne ati impus credinta voastra!si apoi nea ti inrobit!a sosit Ceasul rasplatii!Neamul nostr sa trezit!nati pus capat Libertatii!ea din nou a rasarit!din adinculGliei Mama,se aude un gas de jale!Cciobanasul cu al lui tata!ne chama la Razbunare!El,ne spune cu glas tare!Sa luati de Juramint!Foarte repede dispare!Un Popor,far de pamint!ca nepotii,si urmasii!prin siberii sa nu moara!alungati acum vrajmasii!din iubita noastraTara!DA CA NOI,NU VOM PASTRA!ACEST MIC PICIOR DE PLAI!COPIII NEOR BLESTEMA!!CAM VINDUT,AL NOSTRUpLAi!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *